Czas przygotowania: 10 minut Dla: 2 osób

Bardzo prosty sposób na obiad w upalny dzień. Jedyne o co trzeba zadbać to czas chłodzenia. Smak zrobi się sam 🙂 Najlepiej przygotować wieczorem na następny dzień.   Składniki: pięć dużych ogórków gruntowych pęczek rzodkiewki   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2-3 osób

Hiszpański chłodnik. Bardzo aromatyczny i pełen głębokich smaków. W zależności od regionu Hiszpanii jada się różne jego wersje z różnymi dodatkami: z grzankami, szynką, oliwkami, jajkami czy orzechami. Na ostro lub łagodnie. Można go podawać   Więcej ...

Czas przygotowania: 45 minut Dla: 2 - 3 osób

Trochę z nimi zabawy ale efekt wynagradza starania 🙂 Kwaśne rabarbarowe wypełnienia miło kontrastuje z bitą śmietaną. Możecie użyć świeżego rabarbaru lub np. konfitury. W podobny sposób przygotujecie tartaletki z innymi owocami. Składniki na ciasto   Więcej ...

Czas przygotowania: 45 minut Dla: 2 - 3 osób

Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii i są to ni mniej ni więcej tylko owoce zapiekane pod kruszonką. Kruszonka może być z mąki białej i pełnoziarnistej z różnymi dodatkami. Dzisiaj zrobimy kruszonkę z orzechami włoskimi –   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 10 osób

Jeden z najstarszych napojów orzeźwiających. Pierwotna wersja to oczywiście napój cytrynowy. Bardzo popularny napój w Francji już w XVII wieku prawdziwe apogeum popularności przeżywa na początku XIX gdy wynaleziono sposób na gazowanie wody. Zapomniana przez   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Świetnie pasuje do mięsa np. drobiu jak i do serów. Oscypek smażony lub grillowany camembert aż prosi się o taki chutney. Przepis jest bardzo prosty, każdy go potrafi przyrządzić.   Składniki: 6 grubych łodyg rabarbaru 3   Więcej ...

Czas przygotowania: 90 minut Dla: 2 osób

Kiedy mamy świeży rabarbar na wyciągnięcie ręki szkoda zamykać go w słoiku. Pomyślcie jednak o zimie! Ciasto z rabarbarem kiedy za oknem sypie śnieg – to jest coś! Przygotowuję taką konfiturę głównie z myślą o tortach   Więcej ...

Czas przygotowania: 180 minut Dla: 2 osób

Możemy przygotować je sami. Materiałem są jadalne kwiaty i liście. Kwiaty forsycji, fiołków, jabłoni, głogu, robinii akacjowej, bzu lilaka, liście poziomek, porzeczek i ziół wszelakich. Najciekawsze jest, że sami możemy robić pachnące, zdrowe mieszanki. Kwiaty   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2-3 osób

Sezon na dzikusy w pełni. Dzikie jadalne rośliny oczywiście. Wszystko co zielone już wyrosło, nie ma wątpliwości co do oznaczania gatunków. Najwyższy czas na chrupanie zieloności. Na dodatek zielone szparagi i młode buraczki. Ślinka cieknie   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Kołduny to maleńkie litewskie pierożki z nadzieniem z siekanej surowej wołowiny, łoju wołowego z wołowej nerki, tuku czyli szpiku kostnego, majeranku i czosnku. Łój z powodzeniem możemy zastąpić masłem a szpik esencjonalnym rosołem. Ciasto: 150   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 2 osób

Czosnaczek ma mocny, ostry, lekko czosnkowy smak. Jest świetny do pesto. Idealnie smakuje z suszonymi pomidorami w oleju. Możemy dodać prażone ziarna słonecznika, orzechy lub pestki dyni. Ja spróbowałam prażonych pistacji – to był dobry   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4 osób

Bardzo wiosenne są te naleśniki. Możemy użyć pokrzywę, podagrycznik, szpinak, pietruszkę, szczypiorek, jarmuż. Wszystkie zielone liście. Farsz z młodziutkiej botwiny z odrobiną twarogu. Składniki: 2 szklanki mleka 1,5 -2 szklanki mąki 2 duże jajka 3   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 3-4 osób

Zupa w piętnaście minut, serio. Smaczna, zdrowa, aromatyczna. Ponadto, cztery osoby najedzą się za 6-7 zł. Fajnie? Jeśli ktoś chce powoli włączać jadalne dzikie rośliny do swojej diety to proponuję zacząć właśnie od tej zupy.   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 - 3 osób

Jeszcze nie wszyscy wiedzą, że liście rzodkiewki są pyszne. Można ich używać w sałatkach, do kanapek i do past. My ukręcimy sobie pesto.   Składniki: szklanka prażonych ziaren słonecznika pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe)   Więcej ...

Czas przygotowania: 70 minut Dla: 2 osób

Zbieramy wszystkie części roślinne. W lodówce niech stoi spory, zamykany pojemnik. Łodygi z natki pietruszki i kopru, obierki z marchwi i pietruszki (musi być starannie wyszorowana), końcówki z selera naciowego, stwardniałe łodygi kalafiora i brokułu   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 5 osób

Zdarza się, że zostanie nam bułka lub kawałek chleba. Chociaż bardzo się staramy aby tak nie było – zdarza się. Nie wyrzucajmy! Czerstwe pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów. Z chałki lub bułek możemy przyrządzić   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Tradycyjne danie koreańskie składające się z kiszonych w specyficzny sposób warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzodkiew japońska czyli daikon, dymka, imbir, czosnek i inne dodatki.  Może być samodzielną przystawką jak i produktem do przygotowania   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 10 osób

Kwas buraczany jest jeszcze zdrowszy niż same buraki, chociaż tym niczego nie brakuje. Tanie, łatwo dostępne super foods.   Składniki: 2 kg buraków 2 główki czosnku 8 liści  laurowych duża kromka razowego chleba na zakwasie łyżka kminku 2   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 3-4 osób

Curry to dziwna potrawa. Mięsna lub warzywna w gęstym aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym. Trudna i łatwa zależy od podejścia. Jeśli ktoś ma ambicję ugotować oryginalną potrawę wg wszelkich reguł i kanonów będzie to trudne.   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 4-5 osób

Placki jak naleśniki ze sfermentowanego ciasta, składającego się z ryżu i strączków. Oryginalnie używa się urad dahl – rodzaju soczewicy, ciężko u nas dostępnej. Zawierają dużo białka i są sycące. Dzięki fermentacji są łatwostrawne.     Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Mają intensywny kwaśny, słony smak. Dziwny. Jakby kosmetyczny. Wystarczy odrobina do sosów, dipów czy mięsa aby podbić smak. Przyrządza się je bardzo prosto. Nie podam ścisłej gramatury bo robię na tzw. „oko”.   Składniki: cytryny   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Kisić można wszystkie warzywa – nie wszystkie będą nam smakować. Nie jestem w stanie znieść smaku i zapachu kiszonej brukselki czy brokułów ale to sprawa indywidualna dla kogoś innego mogą być przysmakiem. Musicie sami wypróbować   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 5 osób

Jest to napój probiotyczny otrzymany z fermentacji skiełkowanych ziaren zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia, prosa, niepalonej gryki czy quinoa. Przygotowanie jest bardzo proste. Rejuvelac zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, enzymy, proteiny, białko, węglowodany, kwas   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 2 osób

Różne jej rodzaje znajdziemy w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej czy izraelskiej. Słowo oznacza bałagan. Można wykorzystać w zasadzie wszystkie warzywa jakie wpadną nam w ręce, odpowiednio doprawić i wpić do powstałej masy jaja. Zdrowo i   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 2 osób

Danie dzięki któremu posprzątacie lodówkę i zjecie pyszne, energetyczne śniadanie w sam raz przed przejażdżką rowerową. Wykorzystać można każdy plasterek wędliny, który samotnie ostał się w lodówce, resztki warzyw, sera, można też dodać ziemniaki z   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 1- 2 osób

Pancakes czyli potocznie pankejki to klasyczne amerykańskie śniadanie. Puszyste placuszki podawane zwyczajowo z syropem klonowym lub miodem. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Uwielbiają je dzieci i łasuchy 🙂 Każdy może skomponować swoje własne, użyć   Więcej ...

Czas przygotowania: 45 minut Dla: 10-15 osób

Granola to wypieczona na chrupko mieszanka płatków zbożowych, suszonych owoców, miodu, orzechów i ziaren jedzona na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Jadam ją gdy napadnie mnie „mały głód” na coś słodkiego. Mam na granole swój   Więcej ...

Czas przygotowania: 6 minut Dla: 10 osób

Powstał jak to się mówi „z marszu”. Namoczyłam za dużo rodzynek do granoli a przecież nic się nie może zmarnować prawda? Szybki przepis bo bez nastawiania nocnego zaczynu. W lecie gdy jest ciepło rośnie 2-3   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Mniszki każdy zna. Żółte słoneczka. To roślina, której wszystkie części: kwiaty, liście i korzeń mają działanie lecznicze. Działa przeczyszczająco i moczopędnie. Łagodzi schorzenia wątroby i woreczka żółciowego, a także zaburzenia trawienia. Stosowany jest w wiosennych kuracjach   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Tydzień do Świąt Wielkanocnych – ostatni moment żeby nastawić zakwas na żur. O tym co to żur, co żurek a co biały barszcz już kiedyś pisałam – przypomnijcie sobie. Jedno jest pewne bez względu na   Więcej ...

Czas przygotowania: 80 minut Dla: 5 osób

Jakiego Waltera zapytacie? Waltera Mitty. Walter to główny bohater filmu „Sekretne życie Waltera Mitty”. Niewiele brakowało a bym ten film przeoczyła, zajawki nie prezentowały się obiecująco. Obejrzałam go tylko ze względu na to, że gra   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 1 osób

Nie ma nic gorszego jak posiłek jedzony w pośpiechu, zwłaszcza śniadanie. Koktajl można wlać w kubek take-away, zabrać ze sobą i wypić w samochodzie czekając w korkach. Wypicie koktajlu w pracy będzie na pewno mniej   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 1 osób

Mam straszną ochotę na coś takiego …. świeżego, z owocami do picia. Ale nie soki. Świeżych owoców jeszcze nie ma, o truskawkach marzyć tylko można (polskich oczywiście). Jest mango. Dojrzałe i pachnące. Do tego szpinak   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 1 osób

Są niestety tacy, co śniadań nie jedzą. Albo jedzą pod przymusem bo głodni są dopiero koło południa. Niedobrze. Bardzo źle. Oni to wiedzą. Oni chyba już wiedzą co zrobić. To śniadanie musi być takie jak   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Wiosna przyszła niespodziewanie szybko – a może to zima zrobiła sobie przerwę? W każdym razie „zielone” już ruszyło i ze ze spaceru przyniosłam takie oto piękności. Będzie pyszny obiad 🙂 Gwiazdnica pospolita rośnie kępkami, ma   Więcej ...

Czas przygotowania: 90 minut Dla: 2 osób

Skórkę zawsze robię sama. Ta sklepowa do niczego się nie nadaje. Styczeń to najlepszy miesiąc na cytrusowe przetwory, są pełne soków i dojrzałe. Oczywiście najlepiej robić je z owoców ekologicznych jeśli do takich mamy dostęp.   Więcej ...

Czas przygotowania: 40 minut Dla: 2 osób

Zdrowe danie na obiad lub lunch do pracy. Smakuje na ciepło i jako pożywna sałatka. Idealna dla dbających o linię. Kasza bulgur z dużą ilością błonnika, potrzebnych witamin i mikroelementów. Pierś kurczaka grillowana bez tłuszczu.   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Tym razem bulgur zabierze na do słonecznej Italii. To danie najlepiej smakuje latem, gdy pomidorki i szpinak są dojrzałe i pełne witamin. Wegetarianie i weganie pominą szynkę parmeńską i również mogą rozkoszować się smakiem. Składniki:   Więcej ...

Czas przygotowania: 40 minut Dla: 2 osób

Tabbouleh to sałatka z warzywami i kuskusem charakterystyczna dla kuchni arabskiej. Z dużą ilością natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Kuskus z powodzeniem można zastąpić kaszą bulgur. Bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Fenkuł czyli koper włoski. Zawiera olejek o anyżowym aromacie, który ma wpływ na trawienie i układ nerwowy.  Fenkuł zawiera sporo witaminy C i B1 , błonnik, kwas foliowy i potas. Jest również niskokaloryczny. Jeśli lubicie anyżowy posmak   Więcej ...

Czas przygotowania: 390 minut Dla: 2 osób

Applestroop, apple butter, apfel kraut te nazwy oznaczają ten sam gęsty syrop z długo gotowanego soku jabłkowego. Gotowanego aż do karmelizacji cukru, dzięki czemu ma ciemny, brązowy kolor. Tradycyjny i popularny w kuchni niemieckiej, holenderskiej,   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Kaszę jaglaną odkryto na nowo, doceniono i wprowadzono „na salony”. Bardzo się z tego cieszę. Gryczana pozostaje w dalszym ciągu w jej cieniu a niesłusznie. Jest bowiem źródłem białka lepiej przyswajalnego niż białko zbóż. Gryka   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4 - 6 osób

Wiążą się ze świętem Trzech Króli, jak święcenie jałowca, złota, żywicy i kredy, którą wypisuje się na drzwiach domów inicjały trzech króli: Kacpra, Melchiora i Baltazara. W zależności od regionu Polski pieczone w formie bułek,   Więcej ...

Czas przygotowania: 90 minut Dla: 2-4 osób

Kolejne chrupaki. Lubię ich najprostszą wersję z gruboziarnistą solą lub pastą paprykową. Powiem Wam  jak zrobić je błyskawicznie bez toczenia wałeczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru płaska łyżeczka soli   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4-6 osób

Tym razem ani zdrowo ani dietetycznie nie będzie. Kulki są pyszne ale do każdej powinna być dołączona informacja: „po zjedzeniu tańczysz 20 minut” – myślę, że w Sylwestra to chyba nie problem prawda 🙂 Składniki: ser   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Niestety muszę mieć coś do chrupania. Jestem uzależniona dlatego wolę chrupać coś, co zrobię sama i wiem z czego się składa. Nie kupuję nachos w sklepie. Zrobienie ich nie jest trudne. Z poniższej proporcji wychodzi   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 6 osób

Są bardzo słodkie i mleczne. Takie maja być krówki. Jeśli dobrze odmierzycie składniki zastygną Wam w ciągu 2 godzin. Kocham krówki więc bardzo chciałabym dostać taki prezent – własnoręcznie robiony i zapakowany.   Składniki: szklanka   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 8 osób

Ziarna, płatki i bakalie. Bez cukru. Takie batony najczęściej powstają u mnie jako efekt sprzątania szafek. Trochę tego, trochę tamtego, garść płatków pozostała w opakowaniu, kilka daktyli i śliwek co wypadły z pudełek – sprzątamy!   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 4 - 6 osób

Nazwa nie wzięła się znikąd – po sprzątaniu szafek zostaje zazwyczaj mnóstwo kończących się opakowań różnych produktów. Gdy masz już zrobione batony Nigelli 🙂 a zostają same słodkie komponenty możesz jeszcze zrobić trufle. Moje powstały   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Podpatrzyłam je min. na stronie mojewypieki.com. Kruche ciasteczka, które możemy przystroić jak nam się podoba lub nie dekorować wcale. Na prawdę są przestrzenne. Zobaczcie jak się to robi. Składniki: 180 g masła 180 g cukru pudru   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 10 osób

Są obecnie bardzo modne – mnóstwo ich w sieci – my też zrobiliśmy na warsztatach. Jak moda to moda 🙂 Do wycinania potrzebujemy różnej wielkości foremek np. duże serce i malutkie serduszko, duża choinka i malutkie   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4 osób

Liście winogron własnej produkcji – kiszone. Wydaje mi się, że widziałam je kiedyś w Almie albo w Piotrze i Pawle.  Farsz z czerwonej soczewicy z prażonym sezamem. Tym razem bez mięsa, wersja wegańska. Składniki: szklanka ugotowanej   Więcej ...

Czas przygotowania: 150 minut Dla: 3-4 osób

Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Kupiłam kapustę kiszoną w całości, małe główki. Liście miała elastyczne i pięknie odchodziły od wyciętego głąba, aż się prosiło żeby je pozawijać. Plan warsztatowy był taki, że zrobimy roladę z jarmużu i wątróbki – jarmuż udało mi   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 4-6 osób

Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4 - 6 osób

Może stanowić ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole. Śledziowa salsa smakuje również jako osobna sałatka. Składniki: 4 średnie ziemniaki 6 – 7 łyżek ostrego chrzanu bulion cztery duże płaty śledziowe dwie pomarańcze duża twarda gruszka orzechy   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Taka myśl mi zaświtała – śledź w kwasie buraczanym – w zasadzie dlaczego nie? Nigdy takiego nie jadłam zatem pora spróbować. Śledzie wymoczyłam najpierw w wodzie, żeby nie były zbyt słone. Następnie w kwasie buraczanym moczyły   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 10 osób

Mięciutkie – od razu można zjadać. Pierniczki dzielę na dwa rodzaje: te które są do ozdoby i te do jedzenia. Te do jedzenia nie mogą mieć na sobie tony lukru, za to muszą być pysznie nadziane.   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Bardzo popularna w krajach arabskich, kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej pasta z prażonego, mielonego sezamu. Niezastąpiona do hummusów, sosów, warzyw jak i deserów. Można mówić tahini, tahina lub masło sezamowe. Z łuskanego sezamu jest łagodniejsza   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Temat rzeka. Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Od kilku lat wszelkie rodzaje hummusów biją rekordy popularności. Podawane w najlepszych restauracjach jaki i jako Street Food. Danie pochodzi z Libanu ale jest   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 - 4 osób

Zupy kremy należą do moich ulubionych a pieczone buraki to poezja – więc sami rozumiecie 🙂 Połączone z musem z owoców czarnego bzu i bitą śmietaną cynamonową – łeb urywa! Lubię ideę łączenia smaków warzyw   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4 osób

Dynia makaronowa to odmiana zwyczajnej. Jest owalna o jasnożółtej skórce i pomarańczowym miąższu. Po upieczeniu miąższ rozpada się na cienkie pasemka przypominające makaron. Można przyrządzać jak spaghetti z włoskimi sosami. Składniki: mała dynia makaronowa (około   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4-6 osób

Miało być zdrowo to jest bo to warsztaty o superfoods. Zajadali się wszyscy. Składniki możemy dobierać jakie tylko nam się podoba i jakie lubimy.   Składniki: 2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) kilka łyżek miodu aronia   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 2 osób

Bardzo proste wykonanie. Jedyny ratunek gdy masz natręctwo chrupania, zwłaszcza podczas oglądania filmów. Wyobrażacie to sobie. Cinema City sprzedające wielkie kubły chipsów z jarmużu i pietruszki zamiast popcornu i świeżo wyciskany sok zamiast coli? Wiem,   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 8-12 osób

Szybkie ciasto bez jajek, mleka krowiego i masła. Zrobiliśmy je na warsztatach w przerwach między składaniem ciasta chlebowego. Nic trudnego a cieszy oko i podniebienie. Z poniższej proporcji wychodzi duża blacha.   Składniki: 4 szklanki   Więcej ...

Czas przygotowania: 240 minut Dla: 6 osób

Powstał właśnie dlatego, że się pomyliłam. Miałam wypróbować przepis na kołacz na warsztaty ale pomyliłam mąkę i musiałam jakoś z tego wybrnąć.  O dziwo jest tak smaczny, że piekłam go już kilka razy dodając  do kolejnych   Więcej ...

Czas przygotowania: 300 minut Dla: 4 osób

Szybki chleb na zakwasie. Nie ma głębi smaku dojrzewającego nocnego ciasta chlebowego ale jak na chleb na zakwasie, który upieczecie w ciągu 4 – 5 godzin jest super. Z poniższej proporcji upieczecie dwa małe bochenki. Kto   Więcej ...

Czas przygotowania: 960 minut Dla: 6 osób

Chleb ten wymaga odrobinę starania ale jest go wart. Jeśli pieczemy go pierwszy raz najlepiej rozpisać sobie harmonogram. Każde kolejne pieczenie będzie łatwiejsze aż wejdzie w krew i będziecie go piec niemal odruchowo. Jest to   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Zakwas to kultura zakwaszonego ciasta przygotowana z mąki i wody. Zawiera miliardy żywych komórek naturalnych drożdży i bakterii fermentujących mąkę. Drożdże piekarskie kupowane w sklepie to monokultura. W zakwasie znajdziemy wiele ich gatunków i szczepów.   Więcej ...

Czas przygotowania: około 4 godziny minut Dla: 6-8 osób

Najbardziej znane słowiańskie pieczywo obrzędowe. W przekazach z XII wieku opisywany jako kolosalny bochen. Nic dziwnego musiał wystarczyć dla wszystkich uczestników obrzędowej biesiady. Obecnie znany jako słodkie ciasto drożdżowe. Archeolodzy nie są w stanie ustalić   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

O żołędziowej kawie słyszałam dawno temu, prababcia opowiadała mi jak w czasie wojny i zaraz po niej nie było co jeść i jak pomysłowe gospodynie sobie radziły. Z żołędzi właśnie robiono kawę i mąkę, korę drzew rozdrabniano   Więcej ...

Czas przygotowania: 40 minut Dla: 4 osób

Kto ich nie zna? Przetrwały wieki w niezmienionej formie. Można je wypiekać z różnych rodzajów mąki, dodawać rozmaite smakowe dodatki. Zasada jest jedna: ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, napowietrzone. Aby było elastyczne wyrabiamy je   Więcej ...

Czas przygotowania: 5 dni minut Dla: 2 osób

Charakterystyczny napój Słowian, znany i lubiany do dziś. Latem świetnie gasi pragnienie. Jest naturalnym probiotykiem tzn. dzięki fermentacji zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. Warto go pić   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 4-6 osób

Bez wątpienia kasze były podstawą słowiańskiego pożywienia a uprawa zbóż podstawową działalnością rolniczą. Najpopularniejszą kaszą były jagły otrzymywane z prosa oraz pęczak uzyskiwany z jęczmienia. O dobroczynnych właściwościach kaszy jaglanej wiedzą wszyscy i nie będę tu   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 5 osób

Polewki stanowiły podstawę słowiańskiego jadłospisu. Były łatwe do przyrządzenia i łatwe do przechowania, wystarczyło je zostawić na noc na przy rozgrzanym palenisku aby rano mieć gotowy posiłek. Przyrządzano je z warzyw, roślin dzikich z dodatkiem   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 2 osób

Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam szmaciaków, które od 9 października 2014   Więcej ...

Czas przygotowania: 12 minut Dla: 2 osób

Będzie mus nie dlatego, że to takie fajne. Po zasypaniu owoców cukrem i odczekaniu doby okazało się, że mają tak mało soku, że nic więcej z nimi zrobić nie mogę. Gotowałam cierpliwie na małym ogniu   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Pierwszy raz ukisiłam je w ubiegłym roku. Tak sobie, bez przekonania – po prostu nie miałam już co zrobić z pomidorami. Wrzuciłam do słoika gałązki bazylii, które zostały mi po oderwaniu listków do pomidorów w oleju   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2-3 osób

Początek sierpnia to dla mnie czas przyglądania się pomidorom. Czy już są odpowiednie na przetwory, czy jeszcze poczekać? Muszą być dorodne i dojrzałe. Zanim nabędę 100 kg i pochłonie mnie pomidorowe szaleństwo – pierwsza próba.   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2-3 osób

Nazwa trudna ale wykonanie już nie. Niewiele różnią się od naszych rodzimych kopytek. Klasyczne przygotowuje się z ziemniaków. Ja zrobiłam z bobu i powiem Wam, że kleją się bez porównania łatwiej niż ziemniaczane. Młody bób   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Bardzo często moje przepisy powstają w wyniku pewnej manii. Otóż posiadam chorobliwy wręcz wstręt do wyrzucania jedzenia. Jeśli mi się to zdarza, bo przecież każdemu się darzy, że coś „zakwitnie” w lodówce to długo snują   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 10 słoiczków osób

Zastanawialiście się kiedyś co zawiera popularna kostka rosołowa? Mogę Wam powiedzieć: chemię! Bez względu na producenta kostki, ziarenka czy inne przyprawy zawierają zazwyczaj: Sól kuchenną – sól kamienną lub morską producenci w procesie obróbki poddają   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Ogórecznik to jednoroczna roślina o grubych łodygach i dużych liściach. W okresie kwitnienia ma mnóstwo błękitnych kwiatków o kształcie gwiazdek. Jadalne są pędy, młode liście i kwiaty. Tylko świeże – suszone tracą smak. Liście mają   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Jestem zawiedziona tegorocznym sezonem truskawkowym. Jak co roku czekałam na telefon od mojej pani plantatorki truskawkowej, że już są, już czekają na mnie super dojrzałe, super słodkie, cudowne truskawki. Pani Ania zadzwoniła ale z wieścią,   Więcej ...

Czas przygotowania: 90 minut Dla: 2-3 osób

W sezonie szparagowym zawsze uzbieram obłamywane końcówki, których oczywiście szkoda mi wyrzucić. Wykorzystuję je do bulionu, który doda smaku zupie szparagowej.  Z kremem szparagowym jest jeden problem – włókienka! Choćby długo blendować zawsze zostaną. Jedyny   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4 osób

Sernik wcale nie musi być słodki. Wytrawna wersja świetnie sprawdza się latem mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych, sezonowych warzyw i ziół. To prosta potrawa, nie wymaga kunsztu kulinarnego a na stole prezentuje się okazale. W   Więcej ...

Czas przygotowania: długo :) minut Dla: 2 osób

Nie ma co,  jest super chlebek. Zaskoczył mnie. Rzadko kiedy udaje się coś idealnie od pierwszego razu. Jest pięknie wyrośnięty, z wyraźnie kwasowym smakiem. Jeśli ktoś jest na bezglutenowej diecie marzy o smaku takiego chleba.   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Ciasto filo czyli po grecku liść. Cieniutkie jak listek. Powszechnie używane właśnie w Grecji, Turcji, Libanie. Spotykane również w kuchni bałkańskiej. Dzięki obojętnemu smakowi nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Można smażyć   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4 osób

Nie bawię się tak! Nie o taką wiosnę nam chodziło! Mokro to rozumiem, roślinki potrzebują wilgoci, ale czy musi być tak zimno? Moje sadzonki ledwo rosną na balkonie, co wieczór zastanawiam się czy czasem nie   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

W tym roku rozpoczęłam sezon przetworów niespodziewanie wcześnie. Tak wyszło. Nic nie poradzę, że jak widzę jakąś roślinę rozpoczyna się niekontrolowany proces myślowy, który kończy się w słoiku, garnku lub piekarniku. Nie panuję nad tym.   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4 osób

Zastanawiałam się co z buraka lubię bardziej górę czy dół? Wyszedł mi remis. Zimą dół jest niezbędny, wiosną góra. Świeżutkie liście botwiny smakują cudownie w zupie, sałatkach, w tartach, zapiekankach czy duszone na jarzynkę. Są też   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Po fiołkach przyszedł czas magnolii. Kwiaty magnolii są cudowne, tylko szkoda, że tak szybko przekwitają. Miałam na nie chętkę w już w ubiegłym roku ale nie zdążyłam się załapać na ich okres kwitnienia. W tym   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4 osób

Tofurnik. Straszna nazwa i używam jej niechętnie ale skoro już funkcjonuje to trudno. Pocieszam się, że jeszcze straszniejsza jest tofucznica 🙂 Odnośnie soi mam mieszane uczucia. Zawsze mi dzwoni dzwoneczek, czy nie jest GMO? Jeśli   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 1 osób

O tym, że kasza jaglana to lekarstwo opowiadam od dawna wszędzie, gdzie tylko mogę. Okazuje się, że to za mało. Zatem napiszę. Jagły powstają z łuskanego ziarna prosa. Zawiera wprawdzie mniej białka i błonnika niż   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 6-8 osób

Niestety nie zdążyłam w tym roku zrobić konfitur z pomarańczy. Trudno poradzimy sobie inaczej. Z pomocą przyjdzie agar-agar. Już kiedyś o nim pisałam: Agar jest to rodzaj żelatyny pochodzenia roślinnego, którą otrzymuje się z krasnorostów. W   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 6 - 8 osób

Kiedy ubiegłego lata robiłam malinowe przetwory, kilka dużych słoików powstało z myślą właśnie o tym mazurku. Mus z przetartych przez sito malin, bez cukru, bo biała czekolada jest bardzo słodka. Taki sam mus można zrobić z   Więcej ...

Czas przygotowania: 230 minut Dla: 6 osób

Panettone włoską można wyrabiać i dwa dni. Wymaga sporo starań a przede wszystkim czasu. Ja go mam bardzo niewiele i szanuję każde 5 minut, w związku z czym moja baba włoska powstaje w ciągu czterech   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Wiem, wiem że szpinak to najlepiej świeży z grządki, nie pakowany w folię ale nie mogłam się opanować. W tym roku wyjątkowo chce mi się wiosny. Mam nadzieję, że to już niedługo 🙂 Na razie szpinak   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 4 osób

Moja wersja fasolki po bretońsku, przeboju barowego z lat dziecięcych. Jak zobaczyłam czerwonego jasia na straganie nie mogłam się oprzeć. Jest śliczny. Zostawiłam kilka ziaren i kiełkują na oknie. Zobaczymy jakiego koloru będą kwiaty. Mam   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4 osób

Amarantus czyli szarłat to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Był podstawą wyżywienia Inków, Azteków i Majów , świętą rośliną. Mielone ziarna używano do przyrządzania tortilli i napojów a liście i pędy jadano jak warzywo. Przez   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2-3 osób

Wiem, że są pracochłonne. Jeśli ktoś nie lubi takiej galanterii może upiec jedną dużą tartę. Ja lubię dziecięce zabawy i często je piekę, zwłaszcza zimą, gdy cytrusy są najbardziej dojrzałe. Kakaowy, kruchy spód i mocno   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Idealny do deserów, ciast, lodów. Zimą, gdy są dojrzałe cytrusy lubię go mieć w lodówce. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Z podanej proporcji powinniście otrzymać ok. 400 ml kremu. Składniki: 2 całe jajka 3 żółtka   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Pisałam już wielokrotnie: uwielbiam najstarszą z książek na mojej półce. Mowa oczywiście o „Praktycznym Kucharzu Warszawskim”. Czasem otwieram ją na pierwszej lepszej stronie – wybór losowy zazwyczaj kończy się to marszem do kuchni 🙂 Dzisiaj   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 4 osób

Co za niespodzianka! Znalazłam w zamrażarce resztkę masy makowej ze świąt. Dość długo się zastanawiałam co to za woreczek między pierogami a kapustą. Po rozmrożeniu nie było już wątpliwości. Rozmrożone – trzeba wykorzystać więc będą   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Przyznaję, że mam bzika na punkcie buraków. Kwas buraczany to już stała produkcja. Przynajmniej raz w tygodniu barszcz ukraiński. Jak tylko włączam piekarnik to „na doczepkę” zawsze wędrują buraki. Pieczone w lodówce muszą być! Zawsze, gdy   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4 osób

Dla czystej przyjemności przeglądam często moją ulubioną książkę kucharską.” Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzania zapasów spiżarnianych” wydanie dwudzieste czwarte z 1913 roku. Mogę Wam powiedzieć jeszcze, że   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Wypieczony piernik odpoczywał przez tydzień. Czas na przełożenie go masami. Jeśli Wasze pierniki są twarde nie przejmujcie się – zmiękną pod wpływem masy. Składniki do masy śliwkowej: 400-500 g powideł śliwkowych 200 g czekolady gorzkiej   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 12 osób

Dwa najbardziej charakterystyczne ciasta bożonarodzeniowe w jednym. Kumulacja! Coś w sam raz dla leniuszków. Piernik był? Był! Makowiec był? No przecież był! Jeszcze urodziny można zaliczyć bo wygląda jak tort 🙂 Składniki: szklanka miodu 3   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 6-8 osób

Jeszcze jedna wersja ciasta z makiem. Kruchy spód, aromatyczna masa makowa i wykończenie z galaretki pigwowej. Pigwę oczywiście można zastąpić sokiem z innych dostępnych owoców lub po prostu galaretką owocową. Składniki: 200 g mąki pszennej   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 6-10 osób

Bardzo proste ciasto. Długo zachowuje świeżość. Można podjadać je aż do Sylwestra. Powinno nosić nazwę  ciasto teściowej, bo pierwszy raz jadłam je właśnie u moich teściów. Przepis troszkę udoskonaliłam. Składniki: 5 średnich jabłek cukier waniliowy   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 3 osób

Inaczej rolady makowe. Dla mnie najbardziej charakterystyczne obok piernika ciasto świąteczne. Po ubiegłych świętach zabroniłam wypowiadania w domu słowa makowiec – tyle ich upiekłam, że miałam już dosyć! Minął jednak  rok i znów mam ochotę   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 6-10 osób

W zasadzie to połączyłam znany polski keks z bożonarodzeniowym szkockim ciastem o nazwie „dundee cake”. Połączyłam i nie żałuję. Muszę tylko kupić obrus w szkocką kratę 🙂 Składniki: 200 g masła 200 g cukru 350   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 3-4 osób

Zdecydowanie smaczniejsza wersja tradycyjnych klusek z makiem. Jako nadzienia używam masę makową, którą przygotowuję do makowców. Dopuszczam jednak użycie gotowej masy z puszki. Należy ją jedynie poddać małemu liftingowi tj. dodać orzechów, skórki pomarańczowej czy   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale  jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek  jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam   Więcej ...

Czas przygotowania: 45 minut Dla: 4-6 osób

W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Lubię karpia i koniec. Możecie mówić, że to podła ryba, że śmierdzi mułem, że ości ma mnóstwo – nie przekonacie mnie. Na muł jest niezawodny sposób a z ośćmi też można sobie poradzić. Wystarczy nauczyć   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Przepyszny. Nie da się inaczej określić. Powiem Wam, że odkryłam go niedawno i na prawdę nie wiem czy to nie będzie moje „popisowe danie” tegorocznej Wigilii. Absolutne „must have” 🙂 Składniki: filet z pstrąga szklanka   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 6-8 osób

Śledzie z charakterem. Dla tych, co lubią nietypowe smaki. Jeśli bierzecie udział w naszej akcji pieczenia pierników, to przy ich wypiekaniu zostawcie ciasta na mały pierniczek – taki o średnicy 5 cm wystarczy. Składniki: 5   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 4-6 osób

Dziwnie brzmi? Niekoniecznie. Powidła robię sama. W tym roku zrobiłam anyż z cynamonem i kardamonowe. Nie są to słodkie powidła do jakich się przyzwyczailiśmy w dzieciństwie – cukru dodaję niewiele. Są idealną, aromatyczną bazą do   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 6-8 osób

Nie ma barszczu bez uszek. Każdy to wie. Uszka na Wigilii muszą być. Najsmaczniejsze są z grzybami leśnymi i takie właśnie zrobimy, malutkie na jeden kęs – takie lubię najbardziej. Nie ważne ile czasu spędzę   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4-6 osób

Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 6-8 osób

Nadszedł czas na budzenie piernika. Leniuchował już dostatecznie długo, nabrał sił i najwyższa pora by pokazał na co go stać! Przygotować należy: formy prostokątne ściereczki lniane papier do pieczenia  Wyjmujemy ciasto aby się ogrzało w   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 4-6 osób

Postanowiłam napisać o niej w osobnym przepisie, gdyż wykorzystuję ją do wielu różnych ciast i nie tylko. Łatwiej będzie mi a dla Was bardziej klarownie gdy przeczytacie o niej w odnośniku. Zresztą część z Was   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 2 osób

Chałka to dla mnie temat rzeka – wybaczcie jeśli będę się rozpisywać do znudzenia. Postaram się krótko i tylko to co istotne. Chała to żydowskie pieczywo. Jadana na co dzień jak i w szabas. Szabas   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 3-4 osób

Śliczne małe ciasteczka różyczki. Dość pracochłonne ale uwierzcie mi warto! Idealne na spotkania przy kawce. Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 1 białko 80 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Pięknie wygląda w słoiku, przyznacie. Świetna do sałatek i mięs, jako słodko – winny przerywnik. Dynia ma tą niewątpliwą zaletę, że można ją odłożyć na sam koniec sezonu przetworowego i zabrać się za nią na   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Długo dojrzewający piernik staropolski to ciasto dla cierpliwych. Nie jest trudny w wykonaniu. Trzeba jedynie podejść do sprawy na poważnie. Bo taki piernik to nie byle co! Trzeba mieć pod ręką kalendarz (papierowy czy też   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Oczywiście można ją kupić i wielokrotnie to robiłam jeśli nie miałam czasu przygotować swojej. Jednak na zimę, zwłaszcza przed świętami przygotowuję ją sama.  Używam przyprawy nie tylko do ciasta ale również do grzańców winnych i   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2-3 osób

Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie!   Składniki: 3 młode cukinie 200 g wątróbki drobiowej cebula 3 łyżki bułki tartej   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Wymyśliłam jak przemycić jarmuż aby mięsożercy smakował. Bo jarmuż jeść warto. Zawiera witaminy z grupy B i E, błonnik, cynk, żelazo, wapń oraz luteinę pomocną przy problemach ze wzrokiem. Jarmuż będzie z mięsem w sosie   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 2 osób

Ajwar to tradycyjna bałkańska pasta z papryki i bakłażana. Jadłam już różne rodzaje. Pikantne, bardziej słodkie, cierpkie lub bardzo łagodne. Mój ajwar jest przede wszystkim mocno paprykowy i czosnkowy. Smakuje zarówno z mięsem jak i   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 3-4 osób

Wiem, trochę absurdalne połączenie ale wystarczy mieć odwagę na eksperymenty aby przypadkiem trafić na ciekawe smaki. Klasyka kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, polska dynia i azjatycki imbir. Podane z jogurtem i  sokiem z cytryny. Zazwyczaj bliny   Więcej ...

Czas przygotowania: 40 minut Dla: 2-4 osób

To nie żart ani pomyłka. Wątróbkę lubi cała moja rodzina i często ją przyrządzam. Jest pyszna z dodatkiem karmelizowanych jabłek i ogórków kiszonych. Pomyślałam, że skoro tak, to dlaczego nie poszaleć z eksperymentami? Warto się   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Słodkie i wytrawne. Smakołyki. Pięknie wyglądają w słoikach. Gruszki do marynaty muszą być małe i twarde –  dojrzałe możemy zjeść na deser. Podkreślają smak pieczonych mięs i warzyw. Świetnie sprawdzają się również w słodkich ciastach   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Oprócz niezliczonej ilości słoików z powidłami śliwkowymi co roku obowiązkowo robię śliwki w marynacie. Ostre, słodkie i korzenne. Idealne do pieczonych mięs i jako zakąska do wysokoprocentowych napojów 😉 Składniki: małe śliwki węgierki ocet winny   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Na specjalne życzenie sałatka z sobotniego wieczoru 🙂 Bardzo mi było miło, że wszystkim smakowała. Jest bardzo prosta w wykonaniu bo to nic więcej jak pomidory z zielonym pesto. Składniki do sałatki: pomidory – najlepiej   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Piekarnik szumi niezmiennie od dwóch dni. Kolejne kilogramy pomidorów się suszą. Ile bym ich nie zrobiła i tak będzie mało. Wszyscy je uwielbiamy. Suszenie ich nie jest trudne lecz długotrwałe, należy uzbroić się w cierpliwość.   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Jestem kontenta.  Cała skrzynka grzybów w kilka godzin. Same piękne i zdrowiutkie. Mamy swoje miejsca i nie powiemy gdzie 😉 Duże oczywiście do suszenia, marynuję tylko te małe. Wyjątek robię tylko dla prawdziwków. Jeśli są   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4-6 osób

Pyszna jesienna tarta. Kiedy dyń jest pod dostatkiem piekę je systematycznie i miąższ przerabiam na różne potrawy. Tarta to dopiero początek 🙂 Żytnie ciasto powstało z konieczności, tylko taką miałam mąkę, ale okazało się strzałem   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2-3 osób

Przepis na matjasa z chutneyem mango, kolendrą i czerwonym pieprzem dostałam i upubliczniam za zgodą Sztuki Śledzia, krakowskiej firmy zajmującej się sprowadzaniem i sprzedażą holenderskich śledzi pod różnymi postaciami. Przy ulicy Krupniczej 8 można spróbować   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Kwitnie mi bazylia czerwona. To już  ostatnie ziołowe kwiaty na balkonie w tym roku. Cząber przekwitł, oregano też. Lubię po kilku zbiorach świeżych ziół do mrożenia zostawić troszkę aby ich kwiaty cieszyły oczy. Zrobimy sałatkę   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu koziego tylko twarogu, dzięki któremu   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 4-6 osób

Pyszny farsz i kruche ciasto. Szybkie i efektowne danie. Blaszka lub naczynie do tarty powinno mieć dużą średnicę i wysokie, karbowane boki. Bardzo pomocne są blaszki z wyjmowanym dnem. Można jednak sobie poradzić inaczej. Szykowałam   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 1 osób

Portulakę spróbowałam dzięki Kindze, która przywiozła mi ją z działki mówiąc: „wiem, że to można jeść ale nie wiem jak – zrób coś z tym zielskiem”. No to zrobiłam. Musiałam jednak najpierw trochę się dowiedzieć   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Ciekawy smak. Mogą być bardzo ostre lub ostro-słodkie jeśli dodamy miód. Tą wersję robię najczęściej. Składniki: 2 kg ogórków marchew cebula 1,5 l wody 1,5  szkl. octu 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy 3 łyżki   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Bardzo je lubię za smak i za kolor. Są świetne do kanapek, burgerów i sałatek. Składniki: 2 kg ogórków 2-3 łodygi selera naciowego 1,5 l wody 2 szkl. octu 1,5 szkl. cukru 2 łyżki soli   Więcej ...

Czas przygotowania: 40 minut Dla: 2 osób

Szybka w przygotowaniu.  Jest na tyle wykwintna, że można ją podać na oficjalnym spotkaniu  lub romantycznej kolacji. Robię ją na poprawę humoru – uwielbiam wszystkie jej składniki razem i każdy z osobna! Składniki: dojrzały melon   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2-3 osób

Przyznaję się –  robiłam pierwszy raz. Na pewno nie ostatni. Nie spodziewałam się tak ciekawego smaku, trudno go porównać do czegokolwiek . Jeśli macie dostęp do świeżych lub marynowanych liści winorośli bardzo gorąco zachęcam. Składniki:   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Kupiłam śliczne, małe papryczki czerwone. W zasadzie do faszerowania wolę paprykę białą, podłużną ale te były wyjątkowo urocze. Jakby prosiły: kup mnie:) Składniki: 4 – 5 małych papryk 250 g mięsa mielonego ok. 50 –   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Do nadziewania najbardziej lubię pomidory paprykowe. Bez skórki, z pysznym farszem i schłodzone. Prosta w przygotowaniu i pyszna kolacja. Składniki: 4 pomidory 100 g sera żółtego ząbek czosnku łyżka majonezu lub gęstego jogurtu 100 g   Więcej ...

Czas przygotowania: 45 minut Dla: 3 osób

Pyszny letni obiad. Zazwyczaj przyrządzam,  gdy w lodówce zostaje mi odrobina niewykorzystanej kaszy lub ryżu ( z powodzeniem można zamieniać). Polecam. Składniki: trzy okrągłe cukinie około 200 g kaszy jęczmiennej 100 g sera wędzonego papryczka   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2-10 osób

Czas robienia przetworów ruszył pełną parą. Szukając na targu odpowiednich do marynowania ogórków znalazłam korniszony. Malutkie ogóreczki, nie większe niż 3 cm. Bardzo się cieszę. Nie mogłam takich znaleźć od dwóch lat. Korniszony przygotowuję w   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2-3 osób

Jednogarnkowe danie na obiad. Szybko i smacznie. Przypominam sobie o nim jak zostanie mi w lodówce odrobina ryżu, której szkoda mi wyrzucić. Składniki: 250 g mięsa mielonego 400 g fasolki szparagowej duża cebula 2 dojrzałe   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Dzisiaj wyjątkowo makaron kupiony bo skupiłam się na pesto. Zwłaszcza, że znalazłam jeszcze w piwnicy dwa ostatnie słoiczki z suszonymi pomidorami. Przepis na pesto znajdziecie w osobnym przepisie. Składniki: 2 garści makaronu spaghetti dwie garści   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Zdałam sobie sprawę, że w euforii sezonowych warzyw zapominam o mięsie. Dlatego się poprawiam. Dzisiaj wołowina z fasolką mamut, marchewką i sezamem. Składniki: 300 g wołowiny b/k 10 strąków fasoli mamut (zielona lub żółta) 3   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 10 osób

Zamiast drogich orzeszków piniowych używam ziarna słonecznika. Takie małe odstępstwo. Ale za to mam własnoręcznie przygotowane suszone pomidory w oleju a bazylię zrywam na balkonie – zioła obrodziły mi pięknie w tym roku aż jestem   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 1 osób

Nie każdy wie, że nasturcje są nie tylko pięknymi kwiatami zdobiącymi nasze ogrody i balkony. Są również roślinami jadalnymi. Liście, kwiaty i owoce są świetnym dodatkiem do sałatek, serów i jaj. Smak to wypadkowa między   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4 osób

Kwaśne wiśnie świetnie pasują do wszelkich czekoladowych deserów. Muffiny są wilgotne, pełne wiśni z gęstą czekoladową polewą. Pięknie brzmi prawda? Aż ślinka cieknie.  Z podanych proporcji wychodzi 14 dużych muffinów. Składniki: 300 g mąki 4   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 4-6 osób

Szybkie ciasto na niedzielny deser. Jeśli macie w ogródku krzaki agrestu lub porzeczki w piętnaście minut nazrywacie owoców. Składniki na blachę 25/30 cm: 250 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 100 g cukru   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 3-4 osób

Na szczęście wraca moda na kompoty. Na szczęście, bo są zdrowe. Ze zdziwieniem jednak stwierdzam, że nie każdy wie jak je zrobić. Być może znajdziecie przepisy z karmelizowaniem cukru i innymi sztuczkami ale nie zniechęcajcie   Więcej ...

Czas przygotowania: 100 minut Dla: 2 osób

Dla ścisłości wyjaśniam, że nie jest to (jak zasugerowała mi pewna osoba) tylna część ciała osoby stojącej między krzakami agrestu:) Schab może być z kością lub bez. Agrest musi być słodki, dojrzały. Składniki: 400 g   Więcej ...

Czas przygotowania: 150 minut Dla: 4 osób

Uwielbiane przez moją rodzinę. Znikają błyskawicznie w towarzystwie hektolitrów zimnego mleka. Szczerze mówiąc dopóki pierwszy raz sama nie upiekłam nie lubiłam jagodzianek.  Pamiętałam smak jagodzianek kupowanych w sklepie. Wszystkie były dla mnie za suche, zapychające   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2-3 osób

Jedna z moich ulubionych postaci bobu. Dodatkowo prosta i szybka w wykonaniu. Składniki: dwie szklanki ugotowanego bobu 200 g fety pęczek szczypioru oliwa sól, pieprz Bób obieramy ze skórki, fetę kroimy lub zdrobniamy, szczypiorek siekamy.   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Najlepsza na wędzonych kościach np. żeberkach. Bardzo konkretna o zdecydowanym smaku. Składniki: wędzone żeberko 150 g plaster wędzonego boczku marchewka mała pietruszka szklanka ugotowanego bobu liść lubczyku liść laurowy ziele angielskie ziarna kolendry sól, pieprz   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2-3 osób

Jeśli nie macie wędzonego kurczaka możecie zastąpić go wędzonym, dobrze wysmażonym boczkiem. Składniki: 2 szklanki ugotowanego bobu 150 – 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku 2 młode cebule ze szczypiorem 2 ząbki czosnku  jeden   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 3-4 osób

Pasta z bobu podobna jest do humusu i jak on jest jadana z wszelkiego rodzaju pieczywem. Składniki: 500 g ugotowanego bobu szklanka orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sok z całej cytryny garść liści melisy oliwa   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Aromatyczny sos na bazie octu balsamicznego.  Mocniej zredukowany zmienia się w krem, którym możemy fantazyjnie udekorować talerze. Niektórzy używają cukru – ja wolę miód. Składniki: miód – 2 łyżki ocet balsamiczny – 20 łyżek mus   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

To chyba najbardziej znany w basenie Morza Śródziemnego sos. O miejsce jego narodzin spiera się Hiszpania i francuska Prowansja. Pewnie stąd też różna pisownia i wymowa nazwy. Wspaniale smakuje z rybami, warzywami, jajami i pieczywem.   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 3-4 osób

Guacamole to salsa na bazie awokado. Awokado musi być dojrzałe. W związku z tym, że awokado nie jest podstawowym składnikiem diety w naszej strefie klimatycznej, nie mamy zbyt dużego doświadczenia. Kolor skórki niewiele nam powie,   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 2 osób

Brava to moja ulubiona salsa. Bardzo ostra i aromatyczna. Przygotowuję ją na sposób Kataloński z wędzoną papryką w proszku. Jeśli nie próbowaliście takiej papryki gorąco zachęcam – zakochacie się jak ja! Jest stosunkowo droga ale   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Cruda czyli surowa – składnikami są surowe warzywa. Jadana do mięs, pieczonych i grillowanych warzyw, pieczywa wg uznania. Diabelsko ostra. Składniki: 2 duże pomidory 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe) średnia cebula 2 czerwone papryczki chilli   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Roja czyli czerwona. Jedna z trzech podstawowych sals meksykańskich. W oryginale z opiekanych pomidorów – ale darujemy sobie opiekanie bo w zupełności wystarczą nam pomidory w puszce.  Salsa Roja jest świetna do warzyw, mięs, pieczywa,   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 3-4 osób

Salsa verde czyli zielony sos to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów przyrządzanych głównie z ziół. Polecana do sałatek, ryb, mięs i gotowanych warzyw. Stosuję ją w dwóch wersjach: rzadszą do sałatek a zagęszczoną miąższem   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 4-6 osób

Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny,  sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4 osób

Gdy słońce mocniej przygrzeje a temperatura oscyluje w okolicach 30°C jedyną zupą jaka przychodzi mi do głowy jest chłodnik.  Niejedno ma on oblicze, bo i ogórkowy i z kalarepą i gazpacho. Moim faworytem jest jednak   Więcej ...

Czas przygotowania: 45 minut Dla: 3-4 osób

Bardzo prosty sos na bazie śmietany. Klasyczna salsa śmietanowa to śmietana, sok z limonki lub cytryny i natka kolendry. Podawana jest w towarzystwie bardzo ostrej salsy brava – stanowi dla niej odświeżającą przeciwwagę. Moją wersję   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 6-8 osób

Składniki: 2 kg małych ogórków duża wiązka kopru (najlepiej z kwiatostanami) główka czosnku 2-3 korzenie chrzanu opakowanie białej gorczycy 3-5 liści laurowych 2 l wody 2 łyżki soli kuchennej opcjonalnie kilka liści czarnej porzeczki lub   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 4 osób

Sałatka szopska to tradycyjna bułgarska przystawka podawana zazwyczaj do rakiji. Przyrządza się ją z sera szopskiego czyli solankowego sera owczego. Chociaż spotkałam się z wersją z serem feta (prawdziwym twardym serem feta, nie jego miękką   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Już widzę te wykrzywione miny gdy powiem, że jest to sałatka z włoskim salcesonem. W zasadzie trudno się dziwić. Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować prawdziwego, odpowiednio przygotowanego salcesonu a jedynie podłej jakości wyrobu pod   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Lubię łączenie przeciwstawnych smaków. Niezła zabawa a wynik czasem zaskakuje. Słodka grzanka z drożdżowego pieczywa np. chałki lub bułki z mocno czosnkowym szpinakiem. Składniki: 500 g świeżego szpinaku 4 duże ząbki czosnku masło śmietanka 30%   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 2 osób

Bardzo udane połączenie smaków. Możemy użyć różnych makaronów, tagliatelle, penne czy spaghetti, najlepsze oczywiście z pszenicy durum. Szpinak powinien być świeży, jeżeli mrożony to tylko liście. Składniki: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebula 4 ząbki   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 2-3 osób

Można ją zrobić również z mrożonego szpinaku ale jeśli mamy sezon to szkoda nie korzystać z dobrodziejstw natury. Składniki: 2 kg szpinaku śmietanka 18% masło 3 ząbki czosnku ser gouda , cheddar lub wedle uznania   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Sałatka idealna w czerwcu, gdy bez problemu dostaniemy młody szpinak i dojrzałe truskawki. Składniki: 300 – 400 g liści młodego szpinaku 15 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory 500 g  truskawek 250 g bekonu lub bardzo   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 6-8 osób

Upały +  truskawki= Semifredo! Włoski deser mrożony. Bardzo prosty w wykonaniu. Składniki: 250 g serka mascarpone 50 ml mleka 200 ml śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g czekolady 500 g dojrzałych truskawek 50   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 3-4 osób

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podawane z masłem. Przypominam, że jak i w innych ciastach drożdżowych, wszystkie składniki powinny zostać odpowiednio wcześnie wyjęte z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.  Mleko do zaczynu podgrzewamy do temp.   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Zazwyczaj do  szparagów używa się białego wina ale miałam przeczucie, że do białych czerwone wino będzie pasować. Składniki: pęczek białych szparagów masło 200 ml czerwonego wina małe grzanki liście ruccoli parmezan Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4 osób

Przepis jakich wiele. Ale to szybka i pyszna przekąska. Składniki: ciasto francuskie gotowe szparagi zielone i białe – 15 – 20 szt. łosoś wędzony szynka szwarcwaldzka lub jakakolwiek inna Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki, gotujemy   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Zielone szparagi duszone w maśle z delikatną jajecznicą na grzance – idealne śniadanie! Składniki: 6 szparagów 4 jajka masło serek mascarpone szczypiorek pomidor sól, pieprz Szparagi dusimy na maśle z solą i pieprzem ok. 5   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Bardzo proste i szybkie danie a smak wykwintny. Świetnie smakuje z bagietką lub ciepłą pitą. Składniki: pęczek zielonych szparagów masło miód musztarda francuska dwa ząbki czosnku sól, pieprz Szparagi dusimy na dwóch łyżkach masła z   Więcej ...

Czas przygotowania: 5 minut Dla: 2 osób

Małe „conieco” na jeden kęs. Idealna lekka przekąska na garden party i nie tylko. Składniki: duże truskawki ser mozzarella sos balsamico bazylia Truskawki umyć i osuszyć. Przekroić owoc aby się otworzył (tylko nacięcie). Kawałek mozzarelli   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Można jeść ciepłe lub zimne – są tak samo pyszne. Składniki: 10 truskawek 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej jajko 3 łyżki oleju łyżka cukru szczypta soli łyżeczka proszku do   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Ciemna czekolada z tabasco lub chilli w połączeniu ze słodyczą dojrzałych truskawek – mniam! Jeszcze do tego szampan! Rozmarzyłam się:) Składniki: 10 truskawek ciemna czekolada 100 g sos tabasco lub chilli – kilka kropel 50   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Nie każdy lubi kozi ser. Dość długo oswajałam się z jego ostrym, charakterystycznym smakiem. Dzięki połączeniu z z moimi ukochanymi truskawkami doceniłam jego wartość. Składniki: ser kozi truskawki ocet balsamiczny grzanki z ciemnego pieczywa oliwa   Więcej ...

Czas przygotowania: 70 minut Dla: 4 osób

Łososia możemy przygotować jeszcze w domu i w marynacie zabrać ze sobą. Tak przygotowane ryby zachowują świeżość do 4 dni (oczywiście gdy trzymamy je w lodówce). Ryby a zwłaszcza łosoś jeśli potraktujemy je delikatnie odwdzięczą   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 1 osób

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli w trakcie majówkowych wojaży natraficie na chodowlę pstrąga i uda się Wam kupić świeżego możecie być pewni, że zachwycicie biesiadników! Składniki: pstrąg 1 szt./osobę cytryna masło koper świeży   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 4 osób

Grillowanie warzyw jest bardziej absorbujące niż mięs. Wymagają dość częstego odwracania i smarowania oliwą aby się nie przypalały ale wystarczy się odpowiednio przygotować aby czynność ta nie była nużąca. Z doświadczenia wiem, że bardzo pomocne   Więcej ...

Czas przygotowania: 15 minut Dla: 2 osób

Część składników znajdziecie patrząc pod nogi. Stokrotki rozkwitły już na łąkach i w ogrodach. Wybieramy małe, nieuszkodzone listki. Liście mniszka powinny pochodzić z roślin jeszcze nierozkwitniętych – jeśli przed Wami rozpościera się żółta łąka wystarczy   Więcej ...

Czas przygotowania: 150 minut Dla: 2 osób

Konfitura oczywiście domowa! Spód kruchy jak w mazurku kajmakowym. Konfiturę rozsmarowujemy grubą warstwą i wkładamy  placek do lodówki. Składniki na lukier: białko kurze ok. 300 g cukru pudru kilka kropli soku cytrynowego Ważne przy sporządzaniu   Więcej ...

Czas przygotowania: 150 minut Dla: 2 osób

Połączenie doskonałe. Super kruche ciasto (patrz mazurek kajmakowy) i masa truflowa z białej czekolady. Składniki: 200 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30% 25 ml rumu Z tych proporcji otrzymacie niepełną szklankę polewy. Warunkiem udanego   Więcej ...

Czas przygotowania: 150 minut Dla: 2 osób

Mazurki to moje ulubione ciasta. Kruchy spód i kolorowe polewy przystrajane bakaliami, lukrem i czekoladą. Przygotowuję spody wcześniej aby mieć czas na zabawę z dekorowaniem – w mazurkach wygląd jest tak samo ważny jak smak!   Więcej ...

Czas przygotowania: 150 minut Dla: 4-6 osób

Mocno pomarańczowy smak i polewa z białej czekolady. Dzięki zaparzaniu mąki długo utrzymuje świeżość – tak słyszałam od tych, którzy dostali ode mnie przepis. U mnie w domu znika w trakcie jednego dnia. Na święta   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: ok. 3-4 osób

Bardzo szybkie, proste danie. Co więcej za jednym razem można zrobić dwie wersje. Składniki: 1 kg kiełbasy białej czosnek przyprawy (mogą być mieszanki grillowe) 5 dużych cebul 0,5 l piwa (jasne lub ciemne – jak   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 10 szt osób

Moja babcia na Wielkanoc obowiązkowo robiła galaretę z wieprzowych nóżek. Pamiętam olbrzymie misy na stole. Do tego ocet lub chrzan. Dziś już się tak nie jada. Też robię galaretę ale w zdecydowanie odchudzonej formie. Mam   Więcej ...

Czas przygotowania: 120. minut Dla: 3-6 osób

Zasadniczo różnica jest: do żuru używamy zakwasu żytniego a do barszczu białego pszennego.  Ogólne przekonanie jest takie, że żur jest ostry i tłusty a biały barszcz delikatniejszy ale i tak zależy to od tradycji rodzinnych.   Więcej ...

Czas przygotowania: 150 min. minut Dla: 6-10 osób

Idealna wędlina na świąteczny stół.  Bardzo prosty  w wykonaniu. Jedyny sekret smaku to odpowiednio wczesne zamarynowanie mięsa. Składniki: 1,5 kg karczku wieprzowego kilka łyżek miodu olej musztarda sól przyprawy ziołowe czosnek Karczek myjemy i osuszamy.   Więcej ...

Czas przygotowania: 120 minut Dla: 6-10 osób

Można podawać jako wędlinę jak i pieczyste z sosem. Niewprawionym może sprawić pewien kłopot wiązanie rolady ale przecież lubimy wyzwania prawda? Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości 200 g moreli suszonych 50 ml oleju   Więcej ...

Czas przygotowania: 30 minut Dla: 2 osób

Jajka lubię w każdej postaci ale faszerowane chyba najbardziej. Są proste w wykonaniu, świetnie wyglądają na stole a przyrządzić je można robiąc tzw. przegląd lodówki. Na wielkanocne śniadanie obowiązkowe! Oczywiście potrzebujemy ugotować jajka na twardo.   Więcej ...

Czas przygotowania: 20 minut Dla: 2 osób

Marchewkową zupę pamiętam z dzieciństwa ale ta będzie inna. Będzie ostro i aromatycznie. Składniki: włoszczyzna (pietruszka, seler, cebula) marchew w ilości dwa razy więcej niż włoszczyzny imbir korzeń papryczka chilli świeża sól natka z pietruszki   Więcej ...

Czas przygotowania: 100 minut Dla: ok. 15 sztuk osób

Idealne na walentynki. Słodkie, pachnące i miodowe. Można dodać czerwony barwnik. Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru 2-3 łyżki miodu 125 g masła 1 jajko 3 łyżki przyprawy korzennej do pierników lub zmielony:   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 min minut Dla: 20 - 30 szt. osób

Zwane też biscotti di Prato ( biszkopty z Prato). Zna je każdy, kto był w Toskanii. Je się je maczane w kawie lub winie.  Dzięki dwukrotnemu wypiekaniu, przetrzymywane w szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość. Niestety   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 3-4 osób

Nieduże pierożki z ciasta z gotowanych ziemniaków. Bardzo kaloryczne i bardzo dobre:) Ciasto: 1 kg ziemniaków jajko 150 g mąki (najlepiej krupczatki) 100 g kaszy mannej 150 g skwarków czosnek sól Ziemniaki ugotować w łupinach,   Więcej ...

Czas przygotowania: 80 min. minut Dla: 4 osób

Warienki to ukraińskie pierogi. Mogą być nadziewane różnymi farszami ale najbardziej popularne to nadzienie z ziemniaków i  smażonej cebulki oraz z twarogu podawane najczęściej na słodko. Przypominają „polskie ruskie”  – w zasadzie chyba odwrotnie, bo   Więcej ...

Czas przygotowania: 150 min. minut Dla: 6-8 osób

Pielmieni to małe syberyjskie pierożki z farszem z surowego mięsa. Najsmaczniejsze są gdy mieszamy rodzaje mięsa i ważne aby nie było to mięso zbyt chude. Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju szklanka wody sól   Więcej ...

Czas przygotowania: 40 minut Dla: 3-4 osób

Czeburieki to smażone tatarskie pierogi z nadzieniem z baraniny. Baraninę z powodzeniem można zastąpić wołowiną. Ciasto: 2-3 szklanki mąki pszennej szklanka wody łyżka oleju łyżka czystej wódki lub spirytusu żółtko łyżeczka soli i cukru Farsz:   Więcej ...

Czas przygotowania: 60 minut Dla: 6-7 osób

Pieczone pierogi z ciasta drożdżowo – kruchego. Ciasto: 1 kg pszennej mąki kostka masła 25 g drożdzy 2 jaja 300 g kwaśnej śmietany 100 ml mleka łyżeczka cukru żółtko (do posmarowania) Farsz: 400 g mięsa   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl