- śmietana lub gęsty jogurt 250 ml
- sok z całej cytryny
- garść kolendry
- garść mięty
- ząbek czosnku
- sól i pieprz

Bardzo prosty sos na bazie śmietany. Klasyczna salsa śmietanowa to śmietana, sok z limonki lub cytryny i natka kolendry. Podawana jest w towarzystwie bardzo ostrej salsy brava – stanowi dla niej odświeżającą przeciwwagę. Moją wersję stosuję do sałat np. rzymskiej z jajkiem na twardo i szynką.
Składniki:
- śmietana lub gęsty jogurt 250 ml
- sok z całej cytryny
- garść kolendry
- garść mięty
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Czosnek ścieramy na drobnej tarce, kolendrę i miętę siekamy, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy śmietanę lub jogurt, sól i pieprz i mieszamy. Salsę należy odstawić do lodówki na pół godziny, aby smaki się połączyły. Dość długo trwało zanim doceniłam kolendrę. Nie lubiłam jej „mydlanego charakteru”. Teraz już wiem, że kolendra to agent specjalny do odświeżania smaku!
Ciesz się Smakiem!