- 3 młode cukinie
- 200 g wątróbki drobiowej
- cebula
- 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej
- kilka dużych pieczarek
- garść suszonych moreli
- garść orzechów (włoskich lub ziemnych)
- świeży majeranek
- sól, pieprz, mielony kmin rzymski
- do sosu: 4 duże pomidory, 3 marchewki, 2 duże cebule
Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie!
Składniki:
- 3 młode cukinie
- 200 g wątróbki drobiowej
- cebula
- 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej
- kilka dużych pieczarek
- garść suszonych moreli
- garść orzechów (włoskich lub ziemnych)
- świeży majeranek
- sól, pieprz, mielony kmin rzymski
- do sosu: 4 duże pomidory, 3 marchewki, 2 duże cebule
Wątróbkę oczyszczamy tj. usuwamy wszystkie białe błonki, osuszamy i oprószamy mąką z dodatkiem soli i pieprzu. Smażymy na oleju, wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu, studzimy. Cebulę i pieczarki siekamy drobno i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Wystudzoną wątróbkę bardzo drobno siekamy, wręcz rozgniatamy na pastę. Dodajemy zeszkloną cebulę i pieczarki, doprawiamy świeżym majerankiem, solą, pieprzem i sporą ilością kminu (dwie łyżeczki). Morele kroimy w jak najcieńsze paseczki, orzechy siekamy i dodajemy do wątrobowej masy. Bułkę tartą lub kaszę manną dodajemy w celu poprawienia zwartości naszego farszu. Cukiniom odcinamy końcówki z ogonkiem i wydrążamy środek uważając aby nie przerwać ścianek. Napełniamy cukinie farszem, mocno go ubijając. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim cukinie. Najlepiej, gdy cukinie leżą ciasno obok siebie. Podlewamy je szklanką wody lub jeszcze lepiej bulionu i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. (sprawdzamy miękkość) w temp. 180°C. W czasie gdy piecze się cukinia przygotowujemy sos. Marchew ścieramy na tarce, cebulę siekamy w piórka, sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Najpierw smażymy na oleju cebulę i marchew, gdy są miękkie dorzucamy pomidory. Dusimy a następnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię podajemy z sosem i świeżym majerankiem. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!