Autor: magda, lis - 4 - 2014, Dania główne, Dania mięsne, Obiad
Składniki
  • 3 młode cukinie
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • cebula
  • 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej
  • kilka dużych pieczarek
  • garść suszonych moreli
  • garść orzechów (włoskich lub ziemnych)
  • świeży majeranek
  • sól, pieprz, mielony kmin rzymski
  • do sosu: 4 duże pomidory, 3 marchewki, 2 duże cebule
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2-3 osób

Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie!

Cukinia_faszerowana8677

 

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • cebula
  • 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej
  • kilka dużych pieczarek
  • garść suszonych moreli
  • garść orzechów (włoskich lub ziemnych)
  • świeży majeranek
  • sól, pieprz, mielony kmin rzymski
  • do sosu: 4 duże pomidory, 3 marchewki, 2 duże cebule

Wątróbkę oczyszczamy tj. usuwamy wszystkie białe błonki, osuszamy i oprószamy mąką z dodatkiem soli i  pieprzu. Smażymy na oleju, wyjmujemy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu, studzimy. Cebulę i pieczarki siekamy drobno i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Wystudzoną wątróbkę  bardzo drobno siekamy, wręcz rozgniatamy na pastę. Dodajemy zeszkloną cebulę i pieczarki, doprawiamy świeżym majerankiem, solą, pieprzem i sporą ilością kminu (dwie łyżeczki). Morele kroimy w jak najcieńsze paseczki, orzechy siekamy i dodajemy do wątrobowej masy. Bułkę tartą lub kaszę manną dodajemy w celu poprawienia zwartości naszego farszu. Cukiniom odcinamy końcówki z ogonkiem i wydrążamy środek uważając aby nie przerwać ścianek. Napełniamy cukinie farszem, mocno go ubijając. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy w nim cukinie. Najlepiej, gdy cukinie leżą ciasno obok siebie. Podlewamy je szklanką wody lub jeszcze lepiej bulionu i wkładamy do piekarnika na ok. 30 min. (sprawdzamy miękkość) w temp. 180°C. W czasie gdy piecze się cukinia przygotowujemy sos. Marchew ścieramy na tarce, cebulę siekamy w piórka, sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Najpierw smażymy na oleju cebulę i marchew, gdy są miękkie dorzucamy pomidory. Dusimy a następnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinię podajemy z sosem i świeżym majerankiem. Smacznego!

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl