- 5 małych ogórków małosolnych
- około 1,5 szklanki solanki z ogórków
- szklanka śmietanki 30 %
- duża bułka
- masło
- koperek
- jajka
Bardzo często moje przepisy powstają w wyniku pewnej manii. Otóż posiadam chorobliwy wręcz wstręt do wyrzucania jedzenia. Jeśli mi się to zdarza, bo przecież każdemu się darzy, że coś „zakwitnie” w lodówce to długo snują mi się po głowie myśli typu: a przecież mogłam zrobić …… Ten chłodnik powstał w wyniku znalezienia w lodówce śmietanki z terminem przydatności na już i kilku ogórków małosolnych, które za chwilę już małosolne by nie były. Na dodatek grzanki ze śniadania zostały (bo przecież przedwczorajsze bułki też zmarnować się nie mogą prawda?).
Składniki:
- 5 małych ogórków małosolnych
- około 1,5 szklanki solanki z ogórków
- szklanka śmietanki 30 %
- duża bułka
- masło
- koperek
- jajka
Ogórki i solankę zblendowałam. Do tej masy dodałam bułkę przesmażoną na maśle. Tutaj należy odczekać kilka minut aby bułka zmiękła. Teraz blendujemy na gładko ze śmietanką. Ilość śmietanki zależy od tego jak słone są ogórki. Można też użyć mniej solanki jeśli nie lubicie zbyt intensywnych smaków. Mój chłodnik wyszedł gęsty i kremowy. Koniecznie dodajcie świeżego kopru i jajko ugotowane na twardo. Pycha! Testowałam na kilku osobach w różnym wieku. Smakował wszystkim. W końcu kto nie lubi małosolnych?
Ciesz się Smakiem!