Hiszpański chłodnik. Bardzo aromatyczny i pełen głębokich smaków. W zależności od regionu Hiszpanii jada się różne jego wersje z różnymi dodatkami: z grzankami, szynką, oliwkami, jajkami czy orzechami. Na ostro lub łagodnie. Można go podawać również w formie zblendowanego kremu. Gazpacho należy przygotować wcześniej – najlepiej wieczorem ma wtedy czas aby Więcej ...
Czosnaczek ma mocny, ostry, lekko czosnkowy smak. Jest świetny do pesto. Idealnie smakuje z suszonymi pomidorami w oleju. Możemy dodać prażone ziarna słonecznika, orzechy lub pestki dyni. Ja spróbowałam prażonych pistacji – to był dobry pomysł! Składniki: cztery pełne garści liści czosnaczkowych szklanka prażonych pistacji pół szklanki prażonego słonecznika sól, Więcej ...
Jeszcze nie wszyscy wiedzą, że liście rzodkiewki są pyszne. Można ich używać w sałatkach, do kanapek i do past. My ukręcimy sobie pesto. Składniki: szklanka prażonych ziaren słonecznika pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe) liście z 3 dużych pęczków rzodkiewki 4 ząbki czosnku sól, pieprz sok z całej cytryny Więcej ...
Zbieramy wszystkie części roślinne. W lodówce niech stoi spory, zamykany pojemnik. Łodygi z natki pietruszki i kopru, obierki z marchwi i pietruszki (musi być starannie wyszorowana), końcówki z selera naciowego, stwardniałe łodygi kalafiora i brokułu wraz z liśćmi, końcówki cebuli, obierki z kalarepy, głąb kapuściany. Ktoś powie, że to śmieci Więcej ...
Curry to dziwna potrawa. Mięsna lub warzywna w gęstym aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym. Trudna i łatwa zależy od podejścia. Jeśli ktoś ma ambicję ugotować oryginalną potrawę wg wszelkich reguł i kanonów będzie to trudne. Choćby ze względu na składniki. Jeśli jednak podejdziesz do tematu „na luzie” i bez zadęcia Więcej ...
Jest to napój probiotyczny otrzymany z fermentacji skiełkowanych ziaren zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia, prosa, niepalonej gryki czy quinoa. Przygotowanie jest bardzo proste. Rejuvelac zawiera witaminy z grupy B, witaminę K, enzymy, proteiny, białko, węglowodany, kwas mlekowy. Wystarczy wypijać 2 łyżki stołowe dziennie aby dostarczyć cennych bakterii Lactobacillus bifidus, odpowiadających za Więcej ...
Nie ma nic gorszego jak posiłek jedzony w pośpiechu, zwłaszcza śniadanie. Koktajl można wlać w kubek take-away, zabrać ze sobą i wypić w samochodzie czekając w korkach. Wypicie koktajlu w pracy będzie na pewno mniej absorbujące niż rozsiadanie się z kanapkami. Składniki zdrowe i pyszne dodadzą energii i sprawią, że Więcej ...
Mam straszną ochotę na coś takiego …. świeżego, z owocami do picia. Ale nie soki. Świeżych owoców jeszcze nie ma, o truskawkach marzyć tylko można (polskich oczywiście). Jest mango. Dojrzałe i pachnące. Do tego szpinak i cytryna. Tak, to dobry pomysł. Składniki: duże mango 200 g świeżego szpinaku sok z Więcej ...
Ziarna, płatki i bakalie. Bez cukru. Takie batony najczęściej powstają u mnie jako efekt sprzątania szafek. Trochę tego, trochę tamtego, garść płatków pozostała w opakowaniu, kilka daktyli i śliwek co wypadły z pudełek – sprzątamy! Podaję recepturę Nigelli ale trzymajcie się jej tylko jeśli chodzi o ilość wody do suchych Więcej ...
Tofurnik. Straszna nazwa i używam jej niechętnie ale skoro już funkcjonuje to trudno. Pocieszam się, że jeszcze straszniejsza jest tofucznica 🙂 Odnośnie soi mam mieszane uczucia. Zawsze mi dzwoni dzwoneczek, czy nie jest GMO? Jeśli macie ochotę poczytać polecam artykuł „Świat wg MONSANTO”. Tofu ma jednak tak wiele zastosowań, że uspokajam obawy. Więcej ...
Amarantus czyli szarłat to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Był podstawą wyżywienia Inków, Azteków i Majów , świętą rośliną. Mielone ziarna używano do przyrządzania tortilli i napojów a liście i pędy jadano jak warzywo. Przez konkwistadorów uznany za szatańskie ziele zapewne z tego powodu iż w czasach wojny do amarantusowych Więcej ...
Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na dodatek jest to danie wegańskie a jeśli użyjecie Więcej ...