Danie dzięki któremu posprzątacie lodówkę i zjecie pyszne, energetyczne śniadanie w sam raz przed przejażdżką rowerową. Wykorzystać można każdy plasterek wędliny, który samotnie ostał się w lodówce, resztki warzyw, sera, można też dodać ziemniaki z obiadu. Przecież nie lubimy marnować jedzenia, prawda? Świetnie sprawdzą się tu również moje ulubione „chwasty”   Więcej ...

Tym razem ani zdrowo ani dietetycznie nie będzie. Kulki są pyszne ale do każdej powinna być dołączona informacja: „po zjedzeniu tańczysz 20 minut” – myślę, że w Sylwestra to chyba nie problem prawda 🙂 Składniki: ser żółty 150 g ser feta 150 g serek topiony 2 szt. do obtoczenia: sezam, orzechy ziemne,   Więcej ...

Categories: karnawał, Przekąski

Ciasto filo czyli po grecku liść. Cieniutkie jak listek. Powszechnie używane właśnie w Grecji, Turcji, Libanie. Spotykane również w kuchni bałkańskiej. Dzięki obojętnemu smakowi nadaje się zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. Można smażyć  i piec. Wyrabia się je z białej mąki z niewielką ilością wody, oleju i soli   Więcej ...

Nie bawię się tak! Nie o taką wiosnę nam chodziło! Mokro to rozumiem, roślinki potrzebują wilgoci, ale czy musi być tak zimno? Moje sadzonki ledwo rosną na balkonie, co wieczór zastanawiam się czy czasem nie zabrać ich do domu. One się hartują ale ja choruję. Przeziębiłam się na dobre buuuuu   Więcej ...

Categories: Bez kategorii

Dla czystej przyjemności przeglądam często moją ulubioną książkę kucharską.” Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzania zapasów spiżarnianych” wydanie dwudzieste czwarte z 1913 roku. Mogę Wam powiedzieć jeszcze, że kosztowała 1 rubel i 20 kopiejek. Dzisiaj zupa piwna. Muszę się przyznać, że przewertowałam trochę   Więcej ...

Categories: Dania główne, SLAJD, zupy

Do nadziewania najbardziej lubię pomidory paprykowe. Bez skórki, z pysznym farszem i schłodzone. Prosta w przygotowaniu i pyszna kolacja. Składniki: 4 pomidory 100 g sera żółtego ząbek czosnku łyżka majonezu lub gęstego jogurtu 100 g fety szczypiorek Pomidory sparzamy tj. zanurzamy we wrzącej wodzie ok. 5 sekund a następnie chłodzimy   Więcej ...

Można ją zrobić również z mrożonego szpinaku ale jeśli mamy sezon to szkoda nie korzystać z dobrodziejstw natury. Składniki: 2 kg szpinaku śmietanka 18% masło 3 ząbki czosnku ser gouda , cheddar lub wedle uznania wędzona papryka w proszku sól, pieprz bulion Szpinak myjemy, wrzucamy do sporego garnka, solimy, podlewamy   Więcej ...

Categories: Dania główne, Obiad

Jajka lubię w każdej postaci ale faszerowane chyba najbardziej. Są proste w wykonaniu, świetnie wyglądają na stole a przyrządzić je można robiąc tzw. przegląd lodówki. Na wielkanocne śniadanie obowiązkowe! Oczywiście potrzebujemy ugotować jajka na twardo. Klasycznie 6 minut z solą. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy na połówki.   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl