Bardzo wiosenne są te naleśniki. Możemy użyć pokrzywę, podagrycznik, szpinak, pietruszkę, szczypiorek, jarmuż. Wszystkie zielone liście. Farsz z młodziutkiej botwiny z odrobiną twarogu. Składniki: 2 szklanki mleka 1,5 -2 szklanki mąki 2 duże jajka 3 – 4 duże garści zielonych liści sól, cukier, pieprz pęczek botwiny 3 ząbki czosnku cebula Więcej ...
Pancakes czyli potocznie pankejki to klasyczne amerykańskie śniadanie. Puszyste placuszki podawane zwyczajowo z syropem klonowym lub miodem. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Uwielbiają je dzieci i łasuchy 🙂 Każdy może skomponować swoje własne, użyć mąkę i dodatki jakie lubi. Zasada jest prosta: mąka, maślanka (jogurt lub mleko), proszek do Więcej ...
Wiążą się ze świętem Trzech Króli, jak święcenie jałowca, złota, żywicy i kredy, którą wypisuje się na drzwiach domów inicjały trzech króli: Kacpra, Melchiora i Baltazara. W zależności od regionu Polski pieczone w formie bułek, rogali, nadziewanych placków z rożnymi farszami. Słodkimi z serem, kaszą jaglaną, jabłkami czy marchwią jak Więcej ...
Kolejne chrupaki. Lubię ich najprostszą wersję z gruboziarnistą solą lub pastą paprykową. Powiem Wam jak zrobić je błyskawicznie bez toczenia wałeczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju lub oliwy 200 ml mleka gruba sól ostra pasta paprykowa Drożdże rozcieramy z Więcej ...
Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie np. z barszczem czerwonym jak i jako przekąski. Składnik ciasto: 500 g mąki pszennej 100 Więcej ...
Mięciutkie – od razu można zjadać. Pierniczki dzielę na dwa rodzaje: te które są do ozdoby i te do jedzenia. Te do jedzenia nie mogą mieć na sobie tony lukru, za to muszą być pysznie nadziane. Na warsztatach mieliśmy konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasto na podstawie przepisu Hanny Szymanderskiej ale trochę pozmieniałam. Więcej ...
W sezonie szparagowym zawsze uzbieram obłamywane końcówki, których oczywiście szkoda mi wyrzucić. Wykorzystuję je do bulionu, który doda smaku zupie szparagowej. Z kremem szparagowym jest jeden problem – włókienka! Choćby długo blendować zawsze zostaną. Jedyny sposób to przetarcie przez bardzo gęste sito. A co jeśli nam się zwyczajnie nie chce? Więcej ...
Panettone włoską można wyrabiać i dwa dni. Wymaga sporo starań a przede wszystkim czasu. Ja go mam bardzo niewiele i szanuję każde 5 minut, w związku z czym moja baba włoska powstaje w ciągu czterech godzin. Czy jest to oryginalna panettone? Nie sądzę, ale jest pyszna. Ta na zdjęciu pieczona Więcej ...
Inaczej rolady makowe. Dla mnie najbardziej charakterystyczne obok piernika ciasto świąteczne. Po ubiegłych świętach zabroniłam wypowiadania w domu słowa makowiec – tyle ich upiekłam, że miałam już dosyć! Minął jednak rok i znów mam ochotę je piec! Składniki na trzy rolady: 450 g mąki pszennej 150 g masła 150 ml Więcej ...
Chałka to dla mnie temat rzeka – wybaczcie jeśli będę się rozpisywać do znudzenia. Postaram się krótko i tylko to co istotne. Chała to żydowskie pieczywo. Jadana na co dzień jak i w szabas. Szabas to cotygodniowe święto rozpoczynające się w piątek po zachodzie słońca i kończące w sobotę o Więcej ...
Długo dojrzewający piernik staropolski to ciasto dla cierpliwych. Nie jest trudny w wykonaniu. Trzeba jedynie podejść do sprawy na poważnie. Bo taki piernik to nie byle co! Trzeba mieć pod ręką kalendarz (papierowy czy też cyfrowy) i dokładnie rozpisać co kiedy robimy. Pierwszy etap to czas leżakowania od momentu zagniecenia Więcej ...
Wiem, trochę absurdalne połączenie ale wystarczy mieć odwagę na eksperymenty aby przypadkiem trafić na ciekawe smaki. Klasyka kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, polska dynia i azjatycki imbir. Podane z jogurtem i sokiem z cytryny. Zazwyczaj bliny podawane są ze śmietaną, kawiorem i łososiem w towarzystwie świeżego kopru. Dzisiaj jednak będzie inaczej. Więcej ...
Uwielbiane przez moją rodzinę. Znikają błyskawicznie w towarzystwie hektolitrów zimnego mleka. Szczerze mówiąc dopóki pierwszy raz sama nie upiekłam nie lubiłam jagodzianek. Pamiętałam smak jagodzianek kupowanych w sklepie. Wszystkie były dla mnie za suche, zapychające – a mleka nie znoszę brr! Moje bułeczki są wilgotne, puszyste i mocno nadziane owocami. Więcej ...
Upały + truskawki= Semifredo! Włoski deser mrożony. Bardzo prosty w wykonaniu. Składniki: 250 g serka mascarpone 50 ml mleka 200 ml śmietany 36% 100 g cukru pudru 100 g czekolady 500 g dojrzałych truskawek 50 ml likieru (owocowy lub amaretto) Truskawki rozdrabniamy (blender) i dodajemy likier. Mascarpone, śmietanę, mleko i Więcej ...
Można jeść ciepłe lub zimne – są tak samo pyszne. Składniki: 10 truskawek 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej jajko 3 łyżki oleju łyżka cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Mokre składniki mieszamy i dodajemy do wymieszanych suchych – łączymy. Ciasto ma być gęste Więcej ...
Mocno pomarańczowy smak i polewa z białej czekolady. Dzięki zaparzaniu mąki długo utrzymuje świeżość – tak słyszałam od tych, którzy dostali ode mnie przepis. U mnie w domu znika w trakcie jednego dnia. Na święta upiekę dwie! Składniki: 180 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g Więcej ...