Autor: magda, gru - 30 - 2015, Przekąski
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 200 ml mleka
  • gruba sól
  • ostra pasta paprykowa
Kuchnia: Czas: 90 min. Dla: 2-4 osób

Kolejne chrupaki. Lubię ich najprostszą wersję z gruboziarnistą solą lub pastą paprykową. Powiem Wam  jak zrobić je błyskawicznie bez toczenia wałeczków.

grissini

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 200 ml mleka
  • gruba sól
  • ostra pasta paprykowa

Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy połowę ciepłego mleka, dosypujemy dwie łyżki z odważonej mąki. Mieszamy na pastę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zrobi się grzybek dodajemy nasz zaczyn do reszty składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i musi wyrosnąć – zwykle około godziny. Gdy wyrośnie wykładamy je na blat, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 5 mm. Na pewno trzeba będzie podsypywać mąką.  Jeden z placków smarujemy pastą paprykową drugi rozbełtanym jajkiem i posypujemy grubą solą. Teraz będziemy potrzebować radełko do pizzy lub duży nóż. Placki tniemy na szerokość około 1 cm a paski przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je skręcać wokół własnej osi (jak na zdjęciu) lub zostawić proste. Nasze paluchy wyrosną po około 20 minutach i będą miały okrągłą średnicę – bez toczenia wałeczków. Ta metoda jest bez porównania szybsza i łatwiejsza. Paluchy pieczemy w 180°C około 15 – 20 minut, aż będą kruche. Na imprezach znikają pierwsze 🙂

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
GRISSINI
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl