- 300 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 200 ml mleka
- gruba sól
- ostra pasta paprykowa
Kolejne chrupaki. Lubię ich najprostszą wersję z gruboziarnistą solą lub pastą paprykową. Powiem Wam jak zrobić je błyskawicznie bez toczenia wałeczków.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 200 ml mleka
- gruba sól
- ostra pasta paprykowa
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy połowę ciepłego mleka, dosypujemy dwie łyżki z odważonej mąki. Mieszamy na pastę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zrobi się grzybek dodajemy nasz zaczyn do reszty składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i musi wyrosnąć – zwykle około godziny. Gdy wyrośnie wykładamy je na blat, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 5 mm. Na pewno trzeba będzie podsypywać mąką. Jeden z placków smarujemy pastą paprykową drugi rozbełtanym jajkiem i posypujemy grubą solą. Teraz będziemy potrzebować radełko do pizzy lub duży nóż. Placki tniemy na szerokość około 1 cm a paski przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy je skręcać wokół własnej osi (jak na zdjęciu) lub zostawić proste. Nasze paluchy wyrosną po około 20 minutach i będą miały okrągłą średnicę – bez toczenia wałeczków. Ta metoda jest bez porównania szybsza i łatwiejsza. Paluchy pieczemy w 180°C około 15 – 20 minut, aż będą kruche. Na imprezach znikają pierwsze 🙂
Ciesz się Smakiem!