- 250 g serka mascarpone
- 50 ml mleka
- 200 ml śmietany 36%
- 100 g cukru pudru
- 100 g czekolady
- 500 g dojrzałych truskawek
- 50 ml likieru (owocowy lub amaretto)

Upały + truskawki= Semifredo! Włoski deser mrożony. Bardzo prosty w wykonaniu.
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 50 ml mleka
- 200 ml śmietany 36%
- 100 g cukru pudru
- 100 g czekolady
- 500 g dojrzałych truskawek
- 50 ml likieru (owocowy lub amaretto)
Truskawki rozdrabniamy (blender) i dodajemy likier. Mascarpone, śmietanę, mleko i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Czekoladę (gorzką lub mleczną) siekamy na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy. Masę wlewamy do dowolnego kształtu pojemnika wyłożonego folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Mrozimy min. 5 godzin. Podajemy pokrojony w plastry ze świeżymi truskawkami lub dowolną polewą.