Posted by magda Maj - 23 - 2016 Możliwość komentowania SAŁATKA Z DZIKUSAMI, ZIELONYMI SZPARAGAMI I MŁODYMI BURACZKAMI została wyłączona
Sezon na dzikusy w pełni. Dzikie jadalne rośliny oczywiście. Wszystko co zielone już wyrosło, nie ma wątpliwości co do oznaczania gatunków. Najwyższy czas na chrupanie zieloności. Na dodatek zielone szparagi i młode buraczki. Ślinka cieknie 🙂 Dla tych, co myślą że taką sałatką nie można się najeść dodamy malutkie serowe Więcej ...
Kwas buraczany jest jeszcze zdrowszy niż same buraki, chociaż tym niczego nie brakuje. Tanie, łatwo dostępne super foods. Składniki: 2 kg buraków 2 główki czosnku 8 liści laurowych duża kromka razowego chleba na zakwasie łyżka kminku 2 łyżki ziela angielskiego 3 łyżki soli 3 l przegotowanej wody korzonek chrzanu W dużym słoju Więcej ...
Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to co zostanie Wam z obiadu. Jest to danie pod tytułem: „sprzątanie lodówki”. Do farszu używamy Więcej ...
Taka myśl mi zaświtała – śledź w kwasie buraczanym – w zasadzie dlaczego nie? Nigdy takiego nie jadłam zatem pora spróbować. Śledzie wymoczyłam najpierw w wodzie, żeby nie były zbyt słone. Następnie w kwasie buraczanym moczyły się cztery dni. Mają piękny kolor i smakują wybornie. W połączeniu z olejem rydzowym (lub Więcej ...
Zupy kremy należą do moich ulubionych a pieczone buraki to poezja – więc sami rozumiecie 🙂 Połączone z musem z owoców czarnego bzu i bitą śmietaną cynamonową – łeb urywa! Lubię ideę łączenia smaków warzyw i owoców. Pomidory i maliny, marchew i pomarańcza, seler i gruszka. Do tego oleje i Więcej ...
Przyznaję, że mam bzika na punkcie buraków. Kwas buraczany to już stała produkcja. Przynajmniej raz w tygodniu barszcz ukraiński. Jak tylko włączam piekarnik to „na doczepkę” zawsze wędrują buraki. Pieczone w lodówce muszą być! Zawsze, gdy najdzie nagła ochota można sięgnąć. Taka ochota właśnie nadeszła 🙂 Składniki: duży upieczony burak szklanka Więcej ...
Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamkniętym słoju. Składniki do kiszenia: 1 kg buraków główka czosnku Więcej ...