Sezon na dzikusy w pełni. Dzikie jadalne rośliny oczywiście. Wszystko co zielone już wyrosło, nie ma wątpliwości co do oznaczania gatunków. Najwyższy czas na chrupanie zieloności. Na dodatek zielone szparagi i młode buraczki. Ślinka cieknie 🙂 Dla tych, co myślą że taką sałatką nie można się najeść dodamy malutkie serowe   Więcej ...

Categories: sałatki, SLAJD, zielarskie

Kwas buraczany jest jeszcze zdrowszy niż same buraki, chociaż tym niczego nie brakuje. Tanie, łatwo dostępne super foods.   Składniki: 2 kg buraków 2 główki czosnku 8 liści  laurowych duża kromka razowego chleba na zakwasie łyżka kminku 2 łyżki ziela angielskiego 3 łyżki soli 3 l przegotowanej wody korzonek chrzanu   W dużym słoju   Więcej ...

Categories: przetwory, wegańskie

Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to co zostanie Wam z obiadu. Jest to danie pod tytułem: „sprzątanie lodówki”. Do farszu używamy   Więcej ...

Taka myśl mi zaświtała – śledź w kwasie buraczanym – w zasadzie dlaczego nie? Nigdy takiego nie jadłam zatem pora spróbować. Śledzie wymoczyłam najpierw w wodzie, żeby nie były zbyt słone. Następnie w kwasie buraczanym moczyły się cztery dni. Mają piękny kolor i smakują wybornie. W połączeniu z olejem rydzowym (lub   Więcej ...

Zupy kremy należą do moich ulubionych a pieczone buraki to poezja – więc sami rozumiecie 🙂 Połączone z musem z owoców czarnego bzu i bitą śmietaną cynamonową – łeb urywa! Lubię ideę łączenia smaków warzyw i owoców. Pomidory i maliny, marchew i pomarańcza, seler i gruszka. Do tego oleje i   Więcej ...

Przyznaję, że mam bzika na punkcie buraków. Kwas buraczany to już stała produkcja. Przynajmniej raz w tygodniu barszcz ukraiński. Jak tylko włączam piekarnik to „na doczepkę” zawsze wędrują buraki. Pieczone w lodówce muszą być! Zawsze, gdy najdzie nagła ochota można sięgnąć. Taka ochota właśnie nadeszła 🙂 Składniki: duży upieczony burak szklanka   Więcej ...

Categories: Przekąski, sałatki, SLAJD

Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamkniętym słoju. Składniki do kiszenia: 1 kg buraków główka czosnku   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl