- 0,5 litra kwasu buraczanego
- włoszczyzna
- 6 dużych buraków
- garść suszonych grzybów
- liście laurowe, ziele angielskie, suszony majeranek - garść roztarta w dłoniach
- 2-3 ząbki czosnku

Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamkniętym słoju.
Składniki do kiszenia:
- 1 kg buraków
- główka czosnku
- 3-4 liście laurowe
- duża kromka razowego chleba na zakwasie
- łyżka kminku
- 2 łyżki soli
- łyżka pieprzu
- korzonek chrzanu
- łyżka cukru
W dużym słoju układamy kromkę chleba, obrane i pokrojone w plastry buraki, obrany czosnek i wrzucamy przyprawy.Zalewamy 2-3 litrami przegotowanej chłodnej wody tak aby zakryła wszystkie składniki. Przykrywamy słój gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 4-6 dni. Na wierzchu zbierze się nieszczególnie piękny kożuch z pleśni – nic się złego nie dzieje tak ma być. Po 6 dniach kożuch ostrożnie zdejmujemy a kwas przecedzamy. Zlewamy kwas do butelek lub innego szczelnego naczynia i przechowujemy w lodówce.
Składniki do barszczu:
- 0,5 litra kwasu buraczanego
- włoszczyzna
- 6 dużych buraków
- garść suszonych grzybów
- liście laurowe, ziele angielskie, suszony majeranek – garść roztarta w dłoniach
- 2-3 ząbki czosnku
Grzyby wcześniej namoczyć najlepiej na noc. Z włoszczyzny, buraków i przypraw zagotować wywar i odcedzić. Aby barszcz miał odpowiednią moc przyjmuję stosunek kwasu do wywaru jako 1:2 czyli do 0,5 litra kwasu użyjemy 1 l wywaru. Po dolaniu kwasu do wywaru podgrzewamy do momentu wrzenia ale już nie gotujemy. Ostatecznie doprawiamy. Nieodżałowana Hanna Szymanderska radziła w celu uzyskania pięknego koloru nalewać barszcz do talerzy lub wazy przelewając go przez sitko z ułożonym na dnie startym, świeżym burakiem. Barszcz tradycyjnie podajemy z grzybowymi uszkami.
Ciesz się Smakiem!
[…] intensywny smak i nie wszystkim smakuje, najlepiej łączyć go z owocami lub innymi warzywami. Kwas buraczany ma więcej witaminy C niż sam burak a proces fermentacji wpływa na zwiększoną ilość kwasu […]