Autor: magda, gru - 9 - 2014, boże narodzenie
Składniki
  • 0,5 litra kwasu buraczanego
  • włoszczyzna
  • 6 dużych buraków
  • garść suszonych grzybów
  • liście laurowe, ziele angielskie, suszony majeranek - garść roztarta w dłoniach
  • 2-3 ząbki czosnku
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 4-6 osób

Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamkniętym słoju.

kwas_buraczany9761

Składniki do kiszenia:

  • 1 kg buraków
  • główka czosnku
  • 3-4 liście  laurowe
  • duża kromka razowego chleba na zakwasie
  • łyżka kminku
  • 2 łyżki soli
  • łyżka pieprzu
  • korzonek chrzanu
  • łyżka cukru

W dużym słoju układamy kromkę chleba, obrane i pokrojone w plastry buraki, obrany czosnek i wrzucamy przyprawy.Zalewamy 2-3 litrami przegotowanej chłodnej wody tak aby zakryła wszystkie składniki. Przykrywamy słój gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na 4-6 dni. Na wierzchu zbierze się nieszczególnie piękny kożuch z pleśni – nic się złego nie dzieje tak ma być. Po 6 dniach kożuch ostrożnie zdejmujemy a kwas przecedzamy. Zlewamy kwas do butelek lub innego szczelnego naczynia i przechowujemy w lodówce.

uszka29752

Składniki do barszczu:

  • 0,5 litra kwasu buraczanego
  • włoszczyzna
  • 6 dużych buraków
  • garść suszonych grzybów
  • liście laurowe, ziele angielskie, suszony majeranek – garść roztarta w dłoniach
  • 2-3 ząbki czosnku

Grzyby wcześniej namoczyć najlepiej na noc. Z włoszczyzny, buraków i przypraw zagotować wywar i odcedzić. Aby barszcz miał odpowiednią moc przyjmuję stosunek kwasu do wywaru jako 1:2 czyli do 0,5 litra kwasu użyjemy 1 l wywaru. Po dolaniu kwasu do wywaru podgrzewamy do momentu wrzenia ale już nie gotujemy. Ostatecznie doprawiamy. Nieodżałowana Hanna Szymanderska radziła w celu uzyskania pięknego koloru nalewać barszcz do talerzy lub wazy przelewając go przez sitko z ułożonym na dnie startym, świeżym burakiem. Barszcz tradycyjnie podajemy z grzybowymi uszkami.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

One Response so far.

  1. […] intensywny smak i nie wszystkim smakuje, najlepiej łączyć go z owocami lub innymi warzywami. Kwas buraczany ma więcej witaminy C niż sam burak a proces fermentacji wpływa na zwiększoną ilość kwasu […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl