Mają intensywny kwaśny, słony smak. Dziwny. Jakby kosmetyczny. Wystarczy odrobina do sosów, dipów czy mięsa aby podbić smak. Przyrządza się je bardzo prosto. Nie podam ścisłej gramatury bo robię na tzw. „oko”.   Składniki: cytryny sól przyprawy woda Cytryny szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Przekrawamy na krzyż do 2/3 wysokości. Do   Więcej ...

Categories: przetwory

Różne jej rodzaje znajdziemy w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej czy izraelskiej. Słowo oznacza bałagan. Można wykorzystać w zasadzie wszystkie warzywa jakie wpadną nam w ręce, odpowiednio doprawić i wpić do powstałej masy jaja. Zdrowo i pożywnie. Taki bałagan lubimy 🙂 Poniższą porcją z pewnością najedzą się dwie osoby. Składniki: warzywa:   Więcej ...

Zdrowe danie na obiad lub lunch do pracy. Smakuje na ciepło i jako pożywna sałatka. Idealna dla dbających o linię. Kasza bulgur z dużą ilością błonnika, potrzebnych witamin i mikroelementów. Pierś kurczaka grillowana bez tłuszczu. Zajadać i nie liczyć kalorii 🙂 Składniki: szklanka kaszy bulgur z vormicelli marchewka dwie laski   Więcej ...

Tabbouleh to sałatka z warzywami i kuskusem charakterystyczna dla kuchni arabskiej. Z dużą ilością natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Kuskus z powodzeniem można zastąpić kaszą bulgur. Bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Jest dużo zdrowsza niż kuskus czy manna. Zawiera dwa razy więcej błonnika,   Więcej ...

Bardzo popularna w krajach arabskich, kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej pasta z prażonego, mielonego sezamu. Niezastąpiona do hummusów, sosów, warzyw jak i deserów. Można mówić tahini, tahina lub masło sezamowe. Z łuskanego sezamu jest łagodniejsza i mniej gorzka niż z niełuskanego. Można bez problemu przechowywać w słoiku. Składniki: ziarno sezamowe   Więcej ...

Categories: przyprawy

Temat rzeka. Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Od kilku lat wszelkie rodzaje hummusów biją rekordy popularności. Podawane w najlepszych restauracjach jaki i jako Street Food. Danie pochodzi z Libanu ale jest codziennym pożywieniem w wielu arabskich krajach. Największym eksporterem hummusu jest Izrael. Hummus jest ważnym daniem w diecie   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl