Świetnie pasuje do mięsa np. drobiu jak i do serów. Oscypek smażony lub grillowany camembert aż prosi się o taki chutney. Przepis jest bardzo prosty, każdy go potrafi przyrządzić.   Składniki: 6 grubych łodyg rabarbaru 3 czerwone cebule 2 jabłka około 100 ml octu balsamicznego 2 łyżki utartego świeżego imbiru olej   Więcej ...

Categories: przetwory, wegańskie

Tradycyjne danie koreańskie składające się z kiszonych w specyficzny sposób warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzodkiew japońska czyli daikon, dymka, imbir, czosnek i inne dodatki.  Może być samodzielną przystawką jak i produktem do przygotowania innych potraw. Jest bardzo ostre. W zależności od regionu jaki i kucharza jest niesamowita ilość   Więcej ...

Categories: przetwory, wegańskie

Curry to dziwna potrawa. Mięsna lub warzywna w gęstym aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym. Trudna i łatwa zależy od podejścia. Jeśli ktoś ma ambicję ugotować oryginalną potrawę wg wszelkich reguł i kanonów będzie to trudne. Choćby ze względu na składniki. Jeśli jednak podejdziesz do tematu „na luzie” i bez zadęcia   Więcej ...

Mniszki każdy zna. Żółte słoneczka. To roślina, której wszystkie części: kwiaty, liście i korzeń mają działanie lecznicze. Działa przeczyszczająco i moczopędnie. Łagodzi schorzenia wątroby i woreczka żółciowego, a także zaburzenia trawienia. Stosowany jest w wiosennych kuracjach oczyszczających. Potocznie nazywany jest mleczem jednak należy uważać! Mlecz to  zupełnie inna roślina. Aby się   Więcej ...

Zdrowe danie na obiad lub lunch do pracy. Smakuje na ciepło i jako pożywna sałatka. Idealna dla dbających o linię. Kasza bulgur z dużą ilością błonnika, potrzebnych witamin i mikroelementów. Pierś kurczaka grillowana bez tłuszczu. Zajadać i nie liczyć kalorii 🙂 Składniki: szklanka kaszy bulgur z vormicelli marchewka dwie laski   Więcej ...

O tym, że kasza jaglana to lekarstwo opowiadam od dawna wszędzie, gdzie tylko mogę. Okazuje się, że to za mało. Zatem napiszę. Jagły powstają z łuskanego ziarna prosa. Zawiera wprawdzie mniej białka i błonnika niż inne kasze ale pozostałe jej cechy w pełni to wynagradzają. Przede wszystkim jest zasadotwórcza więc działa   Więcej ...

Categories: SLAJD, zupy

Oczywiście można ją kupić i wielokrotnie to robiłam jeśli nie miałam czasu przygotować swojej. Jednak na zimę, zwłaszcza przed świętami przygotowuję ją sama.  Używam przyprawy nie tylko do ciasta ale również do grzańców winnych i piwnych – a trochę ich wypijam zwłaszcza jak jest mróz 🙂 Składniki: 300 g mielonego   Więcej ...

Marchewkową zupę pamiętam z dzieciństwa ale ta będzie inna. Będzie ostro i aromatycznie. Składniki: włoszczyzna (pietruszka, seler, cebula) marchew w ilości dwa razy więcej niż włoszczyzny imbir korzeń papryczka chilli świeża sól natka z pietruszki Włoszczyznę i marchew nastawiamy do gotowania. Pokrojona ugotuje się szybciej. Dodajemy sól lub kostkę rosołową   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano Cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on Cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on Cze - 19 - 2016

0 Comment