- kwiaty mniszka około 300 - 400 sztuk
- 2 szklanki wody
- szklanka cukru lub niecała szklanka ksylitolu
- odrobina imbiru
- cytryna
Mniszki każdy zna. Żółte słoneczka. To roślina, której wszystkie części: kwiaty, liście i korzeń mają działanie lecznicze. Działa przeczyszczająco i moczopędnie. Łagodzi schorzenia wątroby i woreczka żółciowego, a także zaburzenia trawienia. Stosowany jest w wiosennych kuracjach oczyszczających. Potocznie nazywany jest mleczem jednak należy uważać! Mlecz to zupełnie inna roślina. Aby się nie pomylić początkujący zielarze muszą zapamiętać jedną podstawową zasadę: mniszek ma jeden kwiat na grubej rurkowatej łodydze. Jeśli jest kilka kwiatków na jednej łodydze to na pewno nie jest mniszek. Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień. Układamy je pojedynczo płatkami do dołu i zostawiamy na godzinę lub dwie aby wszystkie żyjątka mogły opuścić kwiatki. Syrop można zrobić z użyciem cukru lub z ksylitolem. Z poniższej proporcji otrzymacie około 300 ml syropu.
Składniki:
- kwiaty mniszka około 300 – 400 sztuk
- 2 szklanki wody
- szklanka cukru lub niecała szklanka ksylitolu
- odrobina imbiru
- cytryna
Kwiaty zalewamy wodą, dodajemy obrany imbir i obraną ze skórki i albedo (biały miąższ pod skórką) cytrynę pokrojoną na plastry. Gotujemy około godziny – odstawiamy na minimum dobę. Następnie przecedzamy na gazie, którą ściskamy mocno aby odcisnąć cały płyn. Do wyciśniętego płynu dodajemy cukier lub ksylitol i gotujemy na małym ogniu, tak aby zredukować o połowę. Zlewamy do małych słoiczków na gorąco, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jeśli pokrywki po ostygnięciu są zassane nie trzeba pasteryzować.
Ciesz się Smakiem!