Danie dzięki któremu posprzątacie lodówkę i zjecie pyszne, energetyczne śniadanie w sam raz przed przejażdżką rowerową. Wykorzystać można każdy plasterek wędliny, który samotnie ostał się w lodówce, resztki warzyw, sera, można też dodać ziemniaki z obiadu. Przecież nie lubimy marnować jedzenia, prawda? Świetnie sprawdzą się tu również moje ulubione „chwasty” Więcej ...
Wiążą się ze świętem Trzech Króli, jak święcenie jałowca, złota, żywicy i kredy, którą wypisuje się na drzwiach domów inicjały trzech króli: Kacpra, Melchiora i Baltazara. W zależności od regionu Polski pieczone w formie bułek, rogali, nadziewanych placków z rożnymi farszami. Słodkimi z serem, kaszą jaglaną, jabłkami czy marchwią jak Więcej ...
Kupiłam kapustę kiszoną w całości, małe główki. Liście miała elastyczne i pięknie odchodziły od wyciętego głąba, aż się prosiło żeby je pozawijać. Plan warsztatowy był taki, że zrobimy roladę z jarmużu i wątróbki – jarmuż udało mi się znaleźć piękny, fioletowy, pilnowałam, żeby się nie pogniótł w transporcie. Tak pilnowałam, że go Więcej ...
Dziwnie brzmi? Niekoniecznie. Powidła robię sama. W tym roku zrobiłam anyż z cynamonem i kardamonowe. Nie są to słodkie powidła do jakich się przyzwyczailiśmy w dzieciństwie – cukru dodaję niewiele. Są idealną, aromatyczną bazą do słodko – kwaśnego sosu do śledzi. W związku z tym, że nie posiadacie moich powideł Więcej ...
Nie ma barszczu bez uszek. Każdy to wie. Uszka na Wigilii muszą być. Najsmaczniejsze są z grzybami leśnymi i takie właśnie zrobimy, malutkie na jeden kęs – takie lubię najbardziej. Nie ważne ile czasu spędzę przy lepieniu. Uszka robię zazwyczaj dzień lub dwa przed Wigilią, na spokojnie, gdyż zwyczajnie i Więcej ...
Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie! Składniki: 3 młode cukinie 200 g wątróbki drobiowej cebula 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej kilka dużych pieczarek garść suszonych moreli garść orzechów (włoskich lub ziemnych) świeży Więcej ...
Grillowanie warzyw jest bardziej absorbujące niż mięs. Wymagają dość częstego odwracania i smarowania oliwą aby się nie przypalały ale wystarczy się odpowiednio przygotować aby czynność ta nie była nużąca. Z doświadczenia wiem, że bardzo pomocne jest przygotowanie sobie kieliszka (lub dwóch) dobrego wina:) do tego odpowiednie towarzystwo i grillowanie jest Więcej ...
Jajka lubię w każdej postaci ale faszerowane chyba najbardziej. Są proste w wykonaniu, świetnie wyglądają na stole a przyrządzić je można robiąc tzw. przegląd lodówki. Na wielkanocne śniadanie obowiązkowe! Oczywiście potrzebujemy ugotować jajka na twardo. Klasycznie 6 minut z solą. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy na połówki. Więcej ...