Tradycyjne danie koreańskie składające się z kiszonych w specyficzny sposób warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzodkiew japońska czyli daikon, dymka, imbir, czosnek i inne dodatki.  Może być samodzielną przystawką jak i produktem do przygotowania innych potraw. Jest bardzo ostre. W zależności od regionu jaki i kucharza jest niesamowita ilość   Więcej ...

Categories: przetwory, wegańskie

Curry to dziwna potrawa. Mięsna lub warzywna w gęstym aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym. Trudna i łatwa zależy od podejścia. Jeśli ktoś ma ambicję ugotować oryginalną potrawę wg wszelkich reguł i kanonów będzie to trudne. Choćby ze względu na składniki. Jeśli jednak podejdziesz do tematu „na luzie” i bez zadęcia   Więcej ...

Różne jej rodzaje znajdziemy w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej czy izraelskiej. Słowo oznacza bałagan. Można wykorzystać w zasadzie wszystkie warzywa jakie wpadną nam w ręce, odpowiednio doprawić i wpić do powstałej masy jaja. Zdrowo i pożywnie. Taki bałagan lubimy 🙂 Poniższą porcją z pewnością najedzą się dwie osoby. Składniki: warzywa:   Więcej ...

Tym razem ani zdrowo ani dietetycznie nie będzie. Kulki są pyszne ale do każdej powinna być dołączona informacja: „po zjedzeniu tańczysz 20 minut” – myślę, że w Sylwestra to chyba nie problem prawda 🙂 Składniki: ser żółty 150 g ser feta 150 g serek topiony 2 szt. do obtoczenia: sezam, orzechy ziemne,   Więcej ...

Categories: karnawał, Przekąski

Początek sierpnia to dla mnie czas przyglądania się pomidorom. Czy już są odpowiednie na przetwory, czy jeszcze poczekać? Muszą być dorodne i dojrzałe. Zanim nabędę 100 kg i pochłonie mnie pomidorowe szaleństwo – pierwsza próba. Chłodnik z pomidorów. Składniki: 6 dużych pomidorów 1 mały pomidor ok. 2 szklanek malin 4 ząbki   Więcej ...

Zastanawiałam się co z buraka lubię bardziej górę czy dół? Wyszedł mi remis. Zimą dół jest niezbędny, wiosną góra. Świeżutkie liście botwiny smakują cudownie w zupie, sałatkach, w tartach, zapiekankach czy duszone na jarzynkę. Są też świetnym farszem do pierogów, rolad czy knedli. Dzisiaj połączymy ciasto z indyjskich roladek Alu patra   Więcej ...

Categories: SLAJD

O tym, że kasza jaglana to lekarstwo opowiadam od dawna wszędzie, gdzie tylko mogę. Okazuje się, że to za mało. Zatem napiszę. Jagły powstają z łuskanego ziarna prosa. Zawiera wprawdzie mniej białka i błonnika niż inne kasze ale pozostałe jej cechy w pełni to wynagradzają. Przede wszystkim jest zasadotwórcza więc działa   Więcej ...

Categories: SLAJD, zupy

W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600 – 800 g ryb różnych włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula skórka z dużej pomarańczy   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Śledzie z charakterem. Dla tych, co lubią nietypowe smaki. Jeśli bierzecie udział w naszej akcji pieczenia pierników, to przy ich wypiekaniu zostawcie ciasta na mały pierniczek – taki o średnicy 5 cm wystarczy. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych pierniczek dobry olej 150 ml (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno) łyżka   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Pięknie wygląda w słoiku, przyznacie. Świetna do sałatek i mięs, jako słodko – winny przerywnik. Dynia ma tą niewątpliwą zaletę, że można ją odłożyć na sam koniec sezonu przetworowego i zabrać się za nią na spokojnie i należytą celebrą 🙂 Składniki: dynia (u mnie zwykła polska) ocet jabłkowy cukier sól   Więcej ...

Categories: przetwory

Wymyśliłam jak przemycić jarmuż aby mięsożercy smakował. Bo jarmuż jeść warto. Zawiera witaminy z grupy B i E, błonnik, cynk, żelazo, wapń oraz luteinę pomocną przy problemach ze wzrokiem. Jarmuż będzie z mięsem w sosie dyniowym. Składniki: 10 dużych liści jarmużu 200 g mięsa mielonego (wedle uznania – u mnie   Więcej ...

Pyszny letni obiad. Zazwyczaj przyrządzam,  gdy w lodówce zostaje mi odrobina niewykorzystanej kaszy lub ryżu ( z powodzeniem można zamieniać). Polecam. Składniki: trzy okrągłe cukinie około 200 g kaszy jęczmiennej 100 g sera wędzonego papryczka chilli cebula kilka ziaren zielonego marynowanego pieprzu sól, pieprz świeże oregano trzy duże pomidory cztery   Więcej ...

Guacamole to salsa na bazie awokado. Awokado musi być dojrzałe. W związku z tym, że awokado nie jest podstawowym składnikiem diety w naszej strefie klimatycznej, nie mamy zbyt dużego doświadczenia. Kolor skórki niewiele nam powie, bo są różne odmiany i owoc ten może być ciemnozielony i jasnozielony. Ja sprawdzam czy   Więcej ...

Brava to moja ulubiona salsa. Bardzo ostra i aromatyczna. Przygotowuję ją na sposób Kataloński z wędzoną papryką w proszku. Jeśli nie próbowaliście takiej papryki gorąco zachęcam – zakochacie się jak ja! Jest stosunkowo droga ale warta swojej ceny. Składniki: duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli puszka pomidorów   Więcej ...

Categories: dipy, Przekąski

Cruda czyli surowa – składnikami są surowe warzywa. Jadana do mięs, pieczonych i grillowanych warzyw, pieczywa wg uznania. Diabelsko ostra. Składniki: 2 duże pomidory 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe) średnia cebula 2 czerwone papryczki chilli 2 ząbki czosnku duża garść natki kolendry sok z cytryny sól Pomidory sparzyć i obrać   Więcej ...

Ciemna czekolada z tabasco lub chilli w połączeniu ze słodyczą dojrzałych truskawek – mniam! Jeszcze do tego szampan! Rozmarzyłam się:) Składniki: 10 truskawek ciemna czekolada 100 g sos tabasco lub chilli – kilka kropel 50 ml śmietanki 36% łyżka masła Truskawki myjemy i osuszamy. Czekoladę, śmietankę, masło i tabasco łączymy   Więcej ...

Categories: Przekąski, Słodkości

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl