- 2 duże pomidory
- 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe)
- średnia cebula
- 2 czerwone papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- duża garść natki kolendry
- sok z cytryny
- sól
Cruda czyli surowa – składnikami są surowe warzywa. Jadana do mięs, pieczonych i grillowanych warzyw, pieczywa wg uznania. Diabelsko ostra.
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe)
- średnia cebula
- 2 czerwone papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- duża garść natki kolendry
- sok z cytryny
- sól
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (nie jest to konieczne), usunąć gniazda nasienne. Z papryczek chilli usunąć pestki. Ogórki obrać.Wszystkie składniki bardzo drobno posiekać i połączyć ze sobą. Doprawić solą. W szczelnym opakowaniu odstawić do lodówki na min. pół godziny. W oryginalnych meksykańskich przepisach dodaje się jeszcze sok z pomidorów lub wodę. Ja tego nie robię. Nasza salsa stojąc w lodówce i tak puszcza soki. Lubię natomiast przed podaniem dodać kilka łyżek oliwy.
Ciesz się Smakiem!