- trzy okrągłe cukinie
- około 200 g kaszy jęczmiennej
- 100 g sera wędzonego
- papryczka chilli
- cebula
- kilka ziaren zielonego marynowanego pieprzu
- sól, pieprz
- świeże oregano
- trzy duże pomidory
- cztery duże łyżki czerwonego pesto
Pyszny letni obiad. Zazwyczaj przyrządzam, gdy w lodówce zostaje mi odrobina niewykorzystanej kaszy lub ryżu ( z powodzeniem można zamieniać). Polecam.
Składniki:
- trzy okrągłe cukinie
- około 200 g kaszy jęczmiennej
- 100 g sera wędzonego
- papryczka chilli
- cebula
- kilka ziaren zielonego marynowanego pieprzu
- sól, pieprz
- świeże oregano
- trzy duże pomidory
- cztery duże łyżki czerwonego pesto
Cukiniom odcinamy górną końcówkę. Wydrążamy – skórka nie może być cieńsza niż 1 cm. Cebulę i chilli drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ugotowaną kaszę i świeże oregano. Studzimy i mieszamy ze startym serem i dodajemy pieprz zielony z odrobiną zalewy. Wydrążoną cukinię wycieramy w środku i wypełniamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Między cukinie wkładamy obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Zapiekamy 40 min. w temp. 200°C (aż będzie miękka). Na patelni łączymy upieczone ćwiartki pomidorów, dodajemy pesto i mieszamy dolewając sok jaki powstał z pieczonych cukinii. Podajemy cukinię z pomidorami i pesto. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!