Autor: magda, kwi - 27 - 2016, Dania bez mięsa, Dania główne, wegańskie, zielarskie
Składniki
  • duża cukinia
  • 2 marchewki
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • około 20 liści: podagrycznika, czosnaczku, komosy, garść kurdybanka
  • pół świeżej papryczki chilli
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • puszka mleka kokosowego
  • pół kiszonej cytryny
  • olej
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki czarnuszki, łyżka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, łyżeczka mielonej kozieradki, łyżeczka mielonej kolendry , kilka ziaren kuminu, kora cynamonu, sól
Kuchnia: Czas: 20 min. Dla: 3-4 osób

Curry to dziwna potrawa. Mięsna lub warzywna w gęstym aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym. Trudna i łatwa zależy od podejścia. Jeśli ktoś ma ambicję ugotować oryginalną potrawę wg wszelkich reguł i kanonów będzie to trudne. Choćby ze względu na składniki. Jeśli jednak podejdziesz do tematu „na luzie” i bez zadęcia może być fajna zabawa. Najbardziej lubię moment prażenia przypraw kiedy orientalne aromaty mieszają się ze sobą coraz intensywniej a kiedy dodajemy chilli, imbir i czosnek zaczynają lekko drażnić nozdrza zmuszając do kichania. Można wprawdzie użyć gotowej pasty curry ale nie lubię rezygnować z tej chwili przyjemności 🙂 Warto też dodać zielone liście np. szpinaku. Tym razem jednak szpinak zastąpi nam zebrany dzisiaj czosnaczek pospolity, komosa, podagrycznik i śliczny bluszczyk kurdybanek.

curry_uttapam

Składniki:

  • duża cukinia
  • 2 marchewki
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • około 20 liści: podagrycznika, czosnaczku, komosy, garść kurdybanka
  • pół świeżej papryczki chilli
  • 3 cm imbiru świeżego
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • puszka mleka kokosowego
  • pół kiszonej cytryny
  • olej
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki czarnuszki, łyżka kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, łyżeczka mielonej kozieradki, łyżeczka mielonej kolendry , kilka ziaren kuminu, kora cynamonu, sól

Zaczynamy od uprażenia przypraw w szerokim garnku z grubym dnem. Wrzucamy na suche, rozgrzane dno i prażymy aż zaczną wydzielać aromat – tylko należy uważać aby ich nie spalić bo będą gorzkie! Dolewamy olej i bardzo drobno posiekane: cebulę, chilli, czosnek i imbir. Mieszamy i przesmażymy chwilkę. Wrzucamy posiekane dość grubo: najpierw marchew a po kilku minutach cukinię. Dusimy. Dolewamy puszkę mleczka kokosowego. Dusimy aż zmiękną warzywa. Teraz czas na drobno posiekaną kiszoną cytrynę. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i liście podagrycznika (bez łodyg), czosnaczka i komosy. Mieszamy i po minucie zdejmujemy z ognia. Dobre curry poznasz po tym, że próbując najpierw czuć łagodne i aromatyczne smaki warzyw i aksamit mleczka kokosowego a chwilę później moc przypraw i chilli. Curry najczęściej podaje się z ryżem. Do gotującego się ryżu warto dosypać wiórków kokosowych. Dzisiaj curry podano z plackami uttapam i udekorowano listami i kwiatami bluszczyka kurdybanka:)

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
WARZYWNE CURRY Z KISZONĄ CYTRYNĄ I CHWASTAMI
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl