Autor: magda, gru - 14 - 2014, boże narodzenie
Składniki
  • około 600 - 800 g ryb różnych
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula
  • skórka z dużej pomarańczy
  • sok z 1-2 cytryn
  • garść rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • natka pietruszki lub koper
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, szczypta chili
Kuchnia: Czas: 45 min. Dla: 4-6 osób

W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb.

rybna9783

Składniki:

  • około 600 – 800 g ryb różnych
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula
  • skórka z dużej pomarańczy
  • sok z 1-2 cytryn
  • garść rodzynek
  • 100 g płatków migdałowych
  • natka pietruszki lub koper
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, szczypta chili

Ryby nie muszą być filetowane. Najlepiej gdy użyjemy połowę ryb o zwartym mięsie (dorsz, łosoś) i połowę do wygotowania na smak (płotki, leszcz itp.) Układamy je w garnku,  zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i zrumienioną na ogniu całą cebulę (jak do rosołu). Gotujemy ok. 30 minut. W tym czasie  ze skórki pomarańczowej odkrajamy albedo czyli biały miąższ i siekamy w drobniutkie paseczki. Gdy ryby są już ugotowane wyjmujemy je aby wystygły a wywar przecedzamy. Z ryb wybieramy samo mięso uważając aby wyrzucić wszystkie ości. Pozostałą włoszczyznę siekamy na drobne kawałki, najlepiej juliennki (drobne paseczki) i gotujemy ok. 10 min w przecedzonym wywarze. Następnie dodajemy mięso rybie, posiekaną skórkę, rodzynki, płatki migdałowe i doprawiamy solą, pieprzem, chilli i sokiem z cytryny. Na końcu dosypujemy drobno posiekaną zieleninę. Zupa jest najsmaczniejsza, gdy ma szansę postać przynajmniej kilka godzin (najlepiej przez noc).

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl