Jeszcze jedna wersja ciasta z makiem. Kruchy spód, aromatyczna masa makowa i wykończenie z galaretki pigwowej. Pigwę oczywiście można zastąpić sokiem z innych dostępnych owoców lub po prostu galaretką owocową. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru jajko 300 g masy makowej 250 ml syropu z Więcej ...
Pyszna jesienna tarta. Kiedy dyń jest pod dostatkiem piekę je systematycznie i miąższ przerabiam na różne potrawy. Tarta to dopiero początek 🙂 Żytnie ciasto powstało z konieczności, tylko taką miałam mąkę, ale okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: ciasto: 250 g mąki żytniej, 125 g masła, jajko, sól, 3 łyżki Więcej ...
Pyszny farsz i kruche ciasto. Szybkie i efektowne danie. Blaszka lub naczynie do tarty powinno mieć dużą średnicę i wysokie, karbowane boki. Bardzo pomocne są blaszki z wyjmowanym dnem. Można jednak sobie poradzić inaczej. Szykowałam tartę dla kilku osób, potrzebowałam więc dużej blachy a moje blaszki do tart są małe. Więcej ...