Czosnaczek ma mocny, ostry, lekko czosnkowy smak. Jest świetny do pesto. Idealnie smakuje z suszonymi pomidorami w oleju. Możemy dodać prażone ziarna słonecznika, orzechy lub pestki dyni. Ja spróbowałam prażonych pistacji – to był dobry pomysł!   Składniki: cztery pełne garści  liści czosnaczkowych szklanka prażonych pistacji pół szklanki prażonego słonecznika sól,   Więcej ...

Categories: Obiad, Przekąski, wegańskie

Jeszcze nie wszyscy wiedzą, że liście rzodkiewki są pyszne. Można ich używać w sałatkach, do kanapek i do past. My ukręcimy sobie pesto.   Składniki: szklanka prażonych ziaren słonecznika pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe) liście z 3 dużych pęczków rzodkiewki 4 ząbki czosnku sól, pieprz sok z całej cytryny   Więcej ...

Danie dzięki któremu posprzątacie lodówkę i zjecie pyszne, energetyczne śniadanie w sam raz przed przejażdżką rowerową. Wykorzystać można każdy plasterek wędliny, który samotnie ostał się w lodówce, resztki warzyw, sera, można też dodać ziemniaki z obiadu. Przecież nie lubimy marnować jedzenia, prawda? Świetnie sprawdzą się tu również moje ulubione „chwasty”   Więcej ...

Kaszę jaglaną odkryto na nowo, doceniono i wprowadzono „na salony”. Bardzo się z tego cieszę. Gryczana pozostaje w dalszym ciągu w jej cieniu a niesłusznie. Jest bowiem źródłem białka lepiej przyswajalnego niż białko zbóż. Gryka nie jest zbożem. Bliżej jej do rabarbaru czy szczawiu niż do zbóż. Zawiera wiele cennych   Więcej ...

Buraki nadziewane ryżem na swoim blogu Jadłonomia serwuje Marta Dymek. My pozostaniemy w kręgu polskich smaków. Buraki, kasza jęczmienna podane z czerwoną kiszoną kapustą. Zamiast kaszy jęczmiennej może być każda inna lub właśnie ryż – to co zostanie Wam z obiadu. Jest to danie pod tytułem: „sprzątanie lodówki”. Do farszu używamy   Więcej ...

Żaden sos albo zupa. Jedynie słuszna koncepcja – patrz powyżej. Masło, czosnek, sól, pieprz i nic więcej. Takie połączenie wydobywa i podkreśla smak grzybów. W tym roku bezkarnie nazbierałam szmaciaków, które od 9 października 2014 zostały wykreślone z listy gatunków chronionych. Grzyb wielu imion – płaskorz, sorokop, siedzuń, siedź, kozia   Więcej ...

Początek sierpnia to dla mnie czas przyglądania się pomidorom. Czy już są odpowiednie na przetwory, czy jeszcze poczekać? Muszą być dorodne i dojrzałe. Zanim nabędę 100 kg i pochłonie mnie pomidorowe szaleństwo – pierwsza próba. Chłodnik z pomidorów. Składniki: 6 dużych pomidorów 1 mały pomidor ok. 2 szklanek malin 4 ząbki   Więcej ...

Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale  jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek  jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na dodatek jest to danie wegańskie a jeśli użyjecie   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600 – 800 g ryb różnych włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula skórka z dużej pomarańczy   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Lubię karpia i koniec. Możecie mówić, że to podła ryba, że śmierdzi mułem, że ości ma mnóstwo – nie przekonacie mnie. Na muł jest niezawodny sposób a z ośćmi też można sobie poradzić. Wystarczy nauczyć się filetować ryby (co przyda się nie tylko na święta). Tym, którzy nie mają takich   Więcej ...

Categories: boże narodzenie, ryby

Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamkniętym słoju. Składniki do kiszenia: 1 kg buraków główka czosnku   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie!   Składniki: 3 młode cukinie 200 g wątróbki drobiowej cebula 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej kilka dużych pieczarek garść suszonych moreli garść orzechów (włoskich lub ziemnych) świeży   Więcej ...

Piekarnik szumi niezmiennie od dwóch dni. Kolejne kilogramy pomidorów się suszą. Ile bym ich nie zrobiła i tak będzie mało. Wszyscy je uwielbiamy. Suszenie ich nie jest trudne lecz długotrwałe, należy uzbroić się w cierpliwość. Suszenie w piekarniku trwa 5-6 godzin. Wymaga też silnej woli bo objętości jakie uzyskujemy po   Więcej ...

Categories: przetwory

Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu koziego tylko twarogu, dzięki któremu polubiłam wyroby z koziego mleka. Do niedawna sądziłam, że kozie sery nie są dla mnie.   Więcej ...

Categories: śniadanie

Pyszny farsz i kruche ciasto. Szybkie i efektowne danie. Blaszka lub naczynie do tarty powinno mieć dużą średnicę i wysokie, karbowane boki. Bardzo pomocne są blaszki z wyjmowanym dnem. Można jednak sobie poradzić inaczej. Szykowałam tartę dla kilku osób, potrzebowałam więc dużej blachy a moje blaszki do tart są małe.   Więcej ...

Categories: Dania główne

Zdałam sobie sprawę, że w euforii sezonowych warzyw zapominam o mięsie. Dlatego się poprawiam. Dzisiaj wołowina z fasolką mamut, marchewką i sezamem. Składniki: 300 g wołowiny b/k 10 strąków fasoli mamut (zielona lub żółta) 3 marchewki cebula sezam jasny prażony sos sojowy ciemny sos rybny (jedna łyżka) pieprz olej Fasolę   Więcej ...

Zamiast drogich orzeszków piniowych używam ziarna słonecznika. Takie małe odstępstwo. Ale za to mam własnoręcznie przygotowane suszone pomidory w oleju a bazylię zrywam na balkonie – zioła obrodziły mi pięknie w tym roku aż jestem dumna, nie mam już gdzie wieszać  skrzynek! Składniki na słoiczek 200 ml: 15 sztuk suszonych   Więcej ...

Categories: przetwory

Dla ścisłości wyjaśniam, że nie jest to (jak zasugerowała mi pewna osoba) tylna część ciała osoby stojącej między krzakami agrestu:) Schab może być z kością lub bez. Agrest musi być słodki, dojrzały. Składniki: 400 g schabu duża cebula 3 – 4 łyżki miodu sos sojowy pieprz 300 g dojrzałego agrestu   Więcej ...

Jeśli nie macie wędzonego kurczaka możecie zastąpić go wędzonym, dobrze wysmażonym boczkiem. Składniki: 2 szklanki ugotowanego bobu 150 – 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku 2 młode cebule ze szczypiorem 2 ząbki czosnku  jeden dojrzały pomidor olej sól, pieprz Bób obieramy ze skórki. Kurczaka lub boczek kroimy w cienkie   Więcej ...

Categories: Dania główne, kolacja, Obiad

Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny,  sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak o jednej kardynalnej zasadzie – oliwę lub olej wlewamy na samym końcu, bardzo cienkim strumieniem   Więcej ...

Bardzo prosty sos na bazie śmietany. Klasyczna salsa śmietanowa to śmietana, sok z limonki lub cytryny i natka kolendry. Podawana jest w towarzystwie bardzo ostrej salsy brava – stanowi dla niej odświeżającą przeciwwagę. Moją wersję stosuję do sałat np. rzymskiej z jajkiem na twardo i szynką. Składniki: śmietana lub gęsty   Więcej ...

Już widzę te wykrzywione miny gdy powiem, że jest to sałatka z włoskim salcesonem. W zasadzie trudno się dziwić. Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować prawdziwego, odpowiednio przygotowanego salcesonu a jedynie podłej jakości wyrobu pod szyldem „pies pomielony z budą” będzie się krzywił. Tym bardziej zachęcam, aby znajomość z salcesonem   Więcej ...

Categories: kolacja, Przekąski, sałatki

Bardzo udane połączenie smaków. Możemy użyć różnych makaronów, tagliatelle, penne czy spaghetti, najlepsze oczywiście z pszenicy durum. Szpinak powinien być świeży, jeżeli mrożony to tylko liście. Składniki: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa lub olej 100 g  sera gorgonzola 150 ml śmietany 30% makaron sól, pieprz   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl