- 250 g salcesonu włoskiego lub ozorkowego dobrej jakości
- pomidor
- ogórek
- cebula
- ogórek małosolny
- sól, pieprz
- ocet winny

Już widzę te wykrzywione miny gdy powiem, że jest to sałatka z włoskim salcesonem. W zasadzie trudno się dziwić. Jeśli ktoś nie miał okazji spróbować prawdziwego, odpowiednio przygotowanego salcesonu a jedynie podłej jakości wyrobu pod szyldem „pies pomielony z budą” będzie się krzywił. Tym bardziej zachęcam, aby znajomość z salcesonem rozpocząć w formie sałatki.
Składniki:
- 250 g salcesonu włoskiego lub ozorkowego dobrej jakości
- pomidor
- ogórek
- cebula
- ogórek małosolny
- sól, pieprz
- ocet winny
Wszystkie składniki kroimy w dużą kostkę. Dodajemy sól, pieprz i obficie skrapiamy octem winnym. Przepyszna z żytnim chlebem z masłem.