Curry to dziwna potrawa. Mięsna lub warzywna w gęstym aromatycznym sosie z mleczkiem kokosowym. Trudna i łatwa zależy od podejścia. Jeśli ktoś ma ambicję ugotować oryginalną potrawę wg wszelkich reguł i kanonów będzie to trudne. Choćby ze względu na składniki. Jeśli jednak podejdziesz do tematu „na luzie” i bez zadęcia Więcej ...
Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na dodatek jest to danie wegańskie a jeśli użyjecie Więcej ...
Oczywiście można ją kupić i wielokrotnie to robiłam jeśli nie miałam czasu przygotować swojej. Jednak na zimę, zwłaszcza przed świętami przygotowuję ją sama. Używam przyprawy nie tylko do ciasta ale również do grzańców winnych i piwnych – a trochę ich wypijam zwłaszcza jak jest mróz 🙂 Składniki: 300 g mielonego Więcej ...
Przepis na matjasa z chutneyem mango, kolendrą i czerwonym pieprzem dostałam i upubliczniam za zgodą Sztuki Śledzia, krakowskiej firmy zajmującej się sprowadzaniem i sprzedażą holenderskich śledzi pod różnymi postaciami. Przy ulicy Krupniczej 8 można spróbować ich specjałów. Spotkaliśmy się podczas tegorocznego Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie na pierwszym Zlocie Foodtrucków Więcej ...
Dla ścisłości wyjaśniam, że nie jest to (jak zasugerowała mi pewna osoba) tylna część ciała osoby stojącej między krzakami agrestu:) Schab może być z kością lub bez. Agrest musi być słodki, dojrzały. Składniki: 400 g schabu duża cebula 3 – 4 łyżki miodu sos sojowy pieprz 300 g dojrzałego agrestu Więcej ...
Cruda czyli surowa – składnikami są surowe warzywa. Jadana do mięs, pieczonych i grillowanych warzyw, pieczywa wg uznania. Diabelsko ostra. Składniki: 2 duże pomidory 2 duże ogórki (najlepiej gruntowe) średnia cebula 2 czerwone papryczki chilli 2 ząbki czosnku duża garść natki kolendry sok z cytryny sól Pomidory sparzyć i obrać Więcej ...
Roja czyli czerwona. Jedna z trzech podstawowych sals meksykańskich. W oryginale z opiekanych pomidorów – ale darujemy sobie opiekanie bo w zupełności wystarczą nam pomidory w puszce. Salsa Roja jest świetna do warzyw, mięs, pieczywa, nachos lub krakersów. Składniki: puszka pomidorów bez skórki 3 małe czerwone papryczki chilli czerwona cebula Więcej ...