Świetnie pasuje do mięsa np. drobiu jak i do serów. Oscypek smażony lub grillowany camembert aż prosi się o taki chutney. Przepis jest bardzo prosty, każdy go potrafi przyrządzić.   Składniki: 6 grubych łodyg rabarbaru 3 czerwone cebule 2 jabłka około 100 ml octu balsamicznego 2 łyżki utartego świeżego imbiru olej   Więcej ...

Categories: przetwory, wegańskie

Czosnaczek ma mocny, ostry, lekko czosnkowy smak. Jest świetny do pesto. Idealnie smakuje z suszonymi pomidorami w oleju. Możemy dodać prażone ziarna słonecznika, orzechy lub pestki dyni. Ja spróbowałam prażonych pistacji – to był dobry pomysł!   Składniki: cztery pełne garści  liści czosnaczkowych szklanka prażonych pistacji pół szklanki prażonego słonecznika sól,   Więcej ...

Categories: Obiad, Przekąski, wegańskie

Bardzo wiosenne są te naleśniki. Możemy użyć pokrzywę, podagrycznik, szpinak, pietruszkę, szczypiorek, jarmuż. Wszystkie zielone liście. Farsz z młodziutkiej botwiny z odrobiną twarogu. Składniki: 2 szklanki mleka 1,5 -2 szklanki mąki 2 duże jajka 3 – 4 duże garści zielonych liści sól, cukier, pieprz pęczek botwiny 3 ząbki czosnku cebula   Więcej ...

Zupa w piętnaście minut, serio. Smaczna, zdrowa, aromatyczna. Ponadto, cztery osoby najedzą się za 6-7 zł. Fajnie? Jeśli ktoś chce powoli włączać jadalne dzikie rośliny do swojej diety to proponuję zacząć właśnie od tej zupy. Podagrycznik i pokrzywę znajdziecie bez problemu, wystarczy czyste miejsce, gdzie rosną. Komosa o tej porze   Więcej ...

Jeszcze nie wszyscy wiedzą, że liście rzodkiewki są pyszne. Można ich używać w sałatkach, do kanapek i do past. My ukręcimy sobie pesto.   Składniki: szklanka prażonych ziaren słonecznika pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe) liście z 3 dużych pęczków rzodkiewki 4 ząbki czosnku sól, pieprz sok z całej cytryny   Więcej ...

Różne jej rodzaje znajdziemy w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej czy izraelskiej. Słowo oznacza bałagan. Można wykorzystać w zasadzie wszystkie warzywa jakie wpadną nam w ręce, odpowiednio doprawić i wpić do powstałej masy jaja. Zdrowo i pożywnie. Taki bałagan lubimy 🙂 Poniższą porcją z pewnością najedzą się dwie osoby. Składniki: warzywa:   Więcej ...

Danie dzięki któremu posprzątacie lodówkę i zjecie pyszne, energetyczne śniadanie w sam raz przed przejażdżką rowerową. Wykorzystać można każdy plasterek wędliny, który samotnie ostał się w lodówce, resztki warzyw, sera, można też dodać ziemniaki z obiadu. Przecież nie lubimy marnować jedzenia, prawda? Świetnie sprawdzą się tu również moje ulubione „chwasty”   Więcej ...

Jakiego Waltera zapytacie? Waltera Mitty. Walter to główny bohater filmu „Sekretne życie Waltera Mitty”. Niewiele brakowało a bym ten film przeoczyła, zajawki nie prezentowały się obiecująco. Obejrzałam go tylko ze względu na to, że gra w nim Sean Penn. Rzadko mi się zdarza aby film wywołał mi na twarzy tzw.   Więcej ...

Wiosna przyszła niespodziewanie szybko – a może to zima zrobiła sobie przerwę? W każdym razie „zielone” już ruszyło i ze ze spaceru przyniosłam takie oto piękności. Będzie pyszny obiad 🙂 Gwiazdnica pospolita rośnie kępkami, ma drobniutkie listki i białe kwiatuszki. Uważana jest za wyjątkowo uciążliwy chwast. Zawiera saponiny, prowitaminę A,   Więcej ...

Zdrowe danie na obiad lub lunch do pracy. Smakuje na ciepło i jako pożywna sałatka. Idealna dla dbających o linię. Kasza bulgur z dużą ilością błonnika, potrzebnych witamin i mikroelementów. Pierś kurczaka grillowana bez tłuszczu. Zajadać i nie liczyć kalorii 🙂 Składniki: szklanka kaszy bulgur z vormicelli marchewka dwie laski   Więcej ...

Fenkuł czyli koper włoski. Zawiera olejek o anyżowym aromacie, który ma wpływ na trawienie i układ nerwowy.  Fenkuł zawiera sporo witaminy C i B1 , błonnik, kwas foliowy i potas. Jest również niskokaloryczny. Jeśli lubicie anyżowy posmak i pilnujecie kaloryczności potraw to jet przepis dla Was. Składniki: 1 fenkuł mały brokuł kilka   Więcej ...

Categories: fit, kolacja, ryby, SLAJD

Temat rzeka. Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Od kilku lat wszelkie rodzaje hummusów biją rekordy popularności. Podawane w najlepszych restauracjach jaki i jako Street Food. Danie pochodzi z Libanu ale jest codziennym pożywieniem w wielu arabskich krajach. Największym eksporterem hummusu jest Izrael. Hummus jest ważnym daniem w diecie   Więcej ...

Szybkie ciasto bez jajek, mleka krowiego i masła. Zrobiliśmy je na warsztatach w przerwach między składaniem ciasta chlebowego. Nic trudnego a cieszy oko i podniebienie. Z poniższej proporcji wychodzi duża blacha.   Składniki: 4 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody szklanka oleju 3 szklanki   Więcej ...

Categories: wegańskie, wypieki

Polewki stanowiły podstawę słowiańskiego jadłospisu. Były łatwe do przyrządzenia i łatwe do przechowania, wystarczyło je zostawić na noc na przy rozgrzanym palenisku aby rano mieć gotowy posiłek. Przyrządzano je z warzyw, roślin dzikich z dodatkiem jajka czy śmietany – niewiele się to zmieniło przez wieki. Charakterystyczne dla kuchni słowiańskiej są   Więcej ...

Categories: Dania bez mięsa, Obiad, SLAJD, zupy

Początek sierpnia to dla mnie czas przyglądania się pomidorom. Czy już są odpowiednie na przetwory, czy jeszcze poczekać? Muszą być dorodne i dojrzałe. Zanim nabędę 100 kg i pochłonie mnie pomidorowe szaleństwo – pierwsza próba. Chłodnik z pomidorów. Składniki: 6 dużych pomidorów 1 mały pomidor ok. 2 szklanek malin 4 ząbki   Więcej ...

Zastanawiałam się co z buraka lubię bardziej górę czy dół? Wyszedł mi remis. Zimą dół jest niezbędny, wiosną góra. Świeżutkie liście botwiny smakują cudownie w zupie, sałatkach, w tartach, zapiekankach czy duszone na jarzynkę. Są też świetnym farszem do pierogów, rolad czy knedli. Dzisiaj połączymy ciasto z indyjskich roladek Alu patra   Więcej ...

Categories: SLAJD

Pisałam już wielokrotnie: uwielbiam najstarszą z książek na mojej półce. Mowa oczywiście o „Praktycznym Kucharzu Warszawskim”. Czasem otwieram ją na pierwszej lepszej stronie – wybór losowy zazwyczaj kończy się to marszem do kuchni 🙂 Dzisiaj  myśląc o nadchodzącym tłustym czwartku szukałam inspiracji. Pączki, pączki, faworki, oponki. Porcja solidnych porad od   Więcej ...

Categories: Ciasteczka, Słodkości

Inaczej rolady makowe. Dla mnie najbardziej charakterystyczne obok piernika ciasto świąteczne. Po ubiegłych świętach zabroniłam wypowiadania w domu słowa makowiec – tyle ich upiekłam, że miałam już dosyć! Minął jednak  rok i znów mam ochotę je piec! Składniki na trzy rolady: 450 g mąki pszennej 150 g masła 150 ml   Więcej ...

Może to mało tradycyjna potrawa na Boże Narodzenie ale  jest zdrową alternatywą dla dań mięsnych. Na dodatek  jest pyszny. Jego mocno orzechowy smak po prostu chodzi za mną! Może w te święta uda się Wam przekonać bliskich do nowych, zdrowszych dań? Na dodatek jest to danie wegańskie a jeśli użyjecie   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Śledzie z charakterem. Dla tych, co lubią nietypowe smaki. Jeśli bierzecie udział w naszej akcji pieczenia pierników, to przy ich wypiekaniu zostawcie ciasta na mały pierniczek – taki o średnicy 5 cm wystarczy. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych pierniczek dobry olej 150 ml (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno) łyżka   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Dziwnie brzmi? Niekoniecznie. Powidła robię sama. W tym roku zrobiłam anyż z cynamonem i kardamonowe. Nie są to słodkie powidła do jakich się przyzwyczailiśmy w dzieciństwie – cukru dodaję niewiele. Są idealną, aromatyczną bazą do słodko – kwaśnego sosu do śledzi. W związku z tym, że nie posiadacie moich powideł   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Nie ma barszczu bez uszek. Każdy to wie. Uszka na Wigilii muszą być. Najsmaczniejsze są z grzybami leśnymi i takie właśnie zrobimy, malutkie na jeden kęs – takie lubię najbardziej. Nie ważne ile czasu spędzę przy lepieniu. Uszka robię zazwyczaj dzień lub dwa przed Wigilią, na spokojnie, gdyż zwyczajnie i   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Chałka to dla mnie temat rzeka – wybaczcie jeśli będę się rozpisywać do znudzenia. Postaram się krótko i tylko to co istotne. Chała to żydowskie pieczywo. Jadana na co dzień jak i w szabas. Szabas to cotygodniowe święto rozpoczynające się w piątek po zachodzie słońca i kończące w sobotę o   Więcej ...

Categories: wypieki

Cukinia nadziewana farszem z wątróbki – pikantnym i słodkim. Lubię takie połączenia smaków. Jeśli macie wątpliwości to spróbujcie zanim powiecie nie!   Składniki: 3 młode cukinie 200 g wątróbki drobiowej cebula 3 łyżki bułki tartej lub kaszy mannej kilka dużych pieczarek garść suszonych moreli garść orzechów (włoskich lub ziemnych) świeży   Więcej ...

Wymyśliłam jak przemycić jarmuż aby mięsożercy smakował. Bo jarmuż jeść warto. Zawiera witaminy z grupy B i E, błonnik, cynk, żelazo, wapń oraz luteinę pomocną przy problemach ze wzrokiem. Jarmuż będzie z mięsem w sosie dyniowym. Składniki: 10 dużych liści jarmużu 200 g mięsa mielonego (wedle uznania – u mnie   Więcej ...

To nie żart ani pomyłka. Wątróbkę lubi cała moja rodzina i często ją przyrządzam. Jest pyszna z dodatkiem karmelizowanych jabłek i ogórków kiszonych. Pomyślałam, że skoro tak, to dlaczego nie poszaleć z eksperymentami? Warto się odważyć! Składniki: 2 duże jabłka 200 g wątróbki z kurcząt pół szklanki orzechów włoskich pół   Więcej ...

Piekarnik szumi niezmiennie od dwóch dni. Kolejne kilogramy pomidorów się suszą. Ile bym ich nie zrobiła i tak będzie mało. Wszyscy je uwielbiamy. Suszenie ich nie jest trudne lecz długotrwałe, należy uzbroić się w cierpliwość. Suszenie w piekarniku trwa 5-6 godzin. Wymaga też silnej woli bo objętości jakie uzyskujemy po   Więcej ...

Categories: przetwory

Kupiłam śliczne, małe papryczki czerwone. W zasadzie do faszerowania wolę paprykę białą, podłużną ale te były wyjątkowo urocze. Jakby prosiły: kup mnie:) Składniki: 4 – 5 małych papryk 250 g mięsa mielonego ok. 50 – 80 g ugotowanego ryżu cebula świeży majeranek i liście lubczyku sól, pieprz do sosu paprykowego:   Więcej ...

Categories: Dania mięsne, Obiad

Pyszny letni obiad. Zazwyczaj przyrządzam,  gdy w lodówce zostaje mi odrobina niewykorzystanej kaszy lub ryżu ( z powodzeniem można zamieniać). Polecam. Składniki: trzy okrągłe cukinie około 200 g kaszy jęczmiennej 100 g sera wędzonego papryczka chilli cebula kilka ziaren zielonego marynowanego pieprzu sól, pieprz świeże oregano trzy duże pomidory cztery   Więcej ...

Jednogarnkowe danie na obiad. Szybko i smacznie. Przypominam sobie o nim jak zostanie mi w lodówce odrobina ryżu, której szkoda mi wyrzucić. Składniki: 250 g mięsa mielonego 400 g fasolki szparagowej duża cebula 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 50 – 80 g ugotowanego ryżu jajko liście hyzopu (2/3 szklanki)   Więcej ...

Zdałam sobie sprawę, że w euforii sezonowych warzyw zapominam o mięsie. Dlatego się poprawiam. Dzisiaj wołowina z fasolką mamut, marchewką i sezamem. Składniki: 300 g wołowiny b/k 10 strąków fasoli mamut (zielona lub żółta) 3 marchewki cebula sezam jasny prażony sos sojowy ciemny sos rybny (jedna łyżka) pieprz olej Fasolę   Więcej ...

Jeśli nie macie wędzonego kurczaka możecie zastąpić go wędzonym, dobrze wysmażonym boczkiem. Składniki: 2 szklanki ugotowanego bobu 150 – 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku 2 młode cebule ze szczypiorem 2 ząbki czosnku  jeden dojrzały pomidor olej sól, pieprz Bób obieramy ze skórki. Kurczaka lub boczek kroimy w cienkie   Więcej ...

Categories: Dania główne, kolacja, Obiad

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podawane z masłem. Przypominam, że jak i w innych ciastach drożdżowych, wszystkie składniki powinny zostać odpowiednio wcześnie wyjęte z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.  Mleko do zaczynu podgrzewamy do temp.  37°C.  Zimne mleko spowoduje, że drożdże będą „pracować” za wolno a zbyt gorące je zabije.   Więcej ...

Można jeść ciepłe lub zimne – są tak samo pyszne. Składniki: 10 truskawek 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej jajko 3 łyżki oleju łyżka cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Mokre składniki mieszamy i dodajemy do wymieszanych suchych – łączymy. Ciasto ma być gęste   Więcej ...

Categories: Przekąski, SLAJD, Słodkości

Zasadniczo różnica jest: do żuru używamy zakwasu żytniego a do barszczu białego pszennego.  Ogólne przekonanie jest takie, że żur jest ostry i tłusty a biały barszcz delikatniejszy ale i tak zależy to od tradycji rodzinnych. W zależności od regionu zupy te podaje się z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami na obiad   Więcej ...

Categories: Dania mięsne, Obiad, wielkanoc

Idealna wędlina na świąteczny stół.  Bardzo prosty  w wykonaniu. Jedyny sekret smaku to odpowiednio wczesne zamarynowanie mięsa. Składniki: 1,5 kg karczku wieprzowego kilka łyżek miodu olej musztarda sól przyprawy ziołowe czosnek Karczek myjemy i osuszamy. Miód, musztardę, olej, rozgnieciony czosnek, sól i przyprawy mieszamy w gęstą papkę. Z ziół najczęściej   Więcej ...

Jajka lubię w każdej postaci ale faszerowane chyba najbardziej. Są proste w wykonaniu, świetnie wyglądają na stole a przyrządzić je można robiąc tzw. przegląd lodówki. Na wielkanocne śniadanie obowiązkowe! Oczywiście potrzebujemy ugotować jajka na twardo. Klasycznie 6 minut z solą. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy na połówki.   Więcej ...

Nieduże pierożki z ciasta z gotowanych ziemniaków. Bardzo kaloryczne i bardzo dobre:) Ciasto: 1 kg ziemniaków jajko 150 g mąki (najlepiej krupczatki) 100 g kaszy mannej 150 g skwarków czosnek sól Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać jeszcze ciepłe, zetrzeć albo zmielić. Dodać jajko, mąkę, kaszę i wyrobić. Do ciasta dodać   Więcej ...

Pielmieni to małe syberyjskie pierożki z farszem z surowego mięsa. Najsmaczniejsze są gdy mieszamy rodzaje mięsa i ważne aby nie było to mięso zbyt chude. Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju szklanka wody sól Farsz: ok. 800-900 g surowego mięsa cebula sól, pieprz woda Ciasto wyrabiamy w pierwszej kolejności,   Więcej ...

Categories: Dania mięsne, Obiad, Pierogi, SLAJD

Czeburieki to smażone tatarskie pierogi z nadzieniem z baraniny. Baraninę z powodzeniem można zastąpić wołowiną. Ciasto: 2-3 szklanki mąki pszennej szklanka wody łyżka oleju łyżka czystej wódki lub spirytusu żółtko łyżeczka soli i cukru Farsz: 200-250 g mięsa wołowego cebula natka pietruszki ok. 200 g naturalnego jogurtu sól, pieprz, przyprawy   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl