Autor: magda, gru - 4 - 2014, wypieki
Składniki
  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka (lub wody)
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła (lub oleju)
  • 3 jaja
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • żółtko z odrobiną wody do posmarowania
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 2 osób

Chałka to dla mnie temat rzeka – wybaczcie jeśli będę się rozpisywać do znudzenia. Postaram się krótko i tylko to co istotne. Chała to żydowskie pieczywo. Jadana na co dzień jak i w szabas. Szabas to cotygodniowe święto rozpoczynające się w piątek po zachodzie słońca i kończące w sobotę o zmierzchu.  Kolację rozpoczyna właśnie łamanie się chałką, głównym chlebem żydowskim. Chała jest słodka i przypomina bułki maślane. Z resztą każdy z nas zna chałkę – jadamy ją często nie zdając sobie sprawy z jej pochodzenia. Chała szabasowa często była pieczona bez mleka i masła – z dodatkiem wody i oleju. Zazwyczaj ma kształt warkocza. Jednak jej kształt zależy też od rodzaju święta.  Próbowałam różnych przepisów i proporcji i po przerobieniu wielu kilogramów mąki podam Wam przepis na chałkę idealną.

halka9287

Składniki na dwie duże chały:

  • 40 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka (lub wody)
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła (lub oleju)
  • 3 jaja
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • żółtko z odrobiną wody do posmarowania

Przypominam, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W pierwszej kolejności nastawiamy zaczyn. Przygotowujemy dużą miskę, do której będziemy mogli dodawać pozostałe składniki. Drożdże należy rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, rozpuścić w szklance mleka (lub wody), dosypać dwie łyżki mąki i wymieszać aby nie zostały grudki. Nasz zaczyn odstawiamy na 10 – 15 minut – aż urośnie grzybek. Następnie dodajemy jaja, masło (lub olej), sól i połowę mąki. Mieszamy i dodajemy pozostałą część mąki. Przekładamy gęste już ciasto na blat i wyrabiamy min. 10 minut. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką. Włożyć do dużej miski wysmarowanej olejem. Obrócić ciasto w misce aby całe pokryło się tłuszczem.  Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości – ok. 1 godz. Po upływie 30 min. uderzyć mocno wyrastające ciasto – rozgazować, przykryć ściereczką i odczekać kolejne 30 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Wyrabiać jeszcze kilka minut. Następnie podzielić na pół a każdą połowę na trzy części. Z każdej połówki uformować trzy wałeczki o średnicy ok. 2-3 cm (końcówki wałeczków powinny być cieńsze niż środki) i spleść warkocze podwijając końcówki . Warkocz nie może być zbyt ciasno spleciony. Uformowane chały ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia formie w odległości ok. 15 cm od siebie i boków. Pozostawić w ciepłym miejscu ok. 30 min (do podwojenia objętości). Przed włożeniem chałek do pieca posmarować je żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypać makiem lub sezamem. Piec  w temp. 180°C przez 30-40 minut. Chały są upieczone gdy przy pukaniu w nie palcem dają głuchy odgłos.

 

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
CHAŁKA
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl