Applestroop, apple butter, apfel kraut te nazwy oznaczają ten sam gęsty syrop z długo gotowanego soku jabłkowego. Gotowanego aż do karmelizacji cukru, dzięki czemu ma ciemny, brązowy kolor. Tradycyjny i popularny w kuchni niemieckiej, holenderskiej, belgijskiej. W zależności od tego jak długo jest gotowany może być gęstym syropem lub też   Więcej ...

Categories: przetwory, SLAJD

Przepyszny. Nie da się inaczej określić. Powiem Wam, że odkryłam go niedawno i na prawdę nie wiem czy to nie będzie moje „popisowe danie” tegorocznej Wigilii. Absolutne „must have” 🙂 Składniki: filet z pstrąga szklanka wytrawnego białego wina szklanka wody 3 łyżki octu winnego (np. jabłkowy) 2 duże łyżki miodu   Więcej ...

Categories: boże narodzenie

Pięknie wygląda w słoiku, przyznacie. Świetna do sałatek i mięs, jako słodko – winny przerywnik. Dynia ma tą niewątpliwą zaletę, że można ją odłożyć na sam koniec sezonu przetworowego i zabrać się za nią na spokojnie i należytą celebrą 🙂 Składniki: dynia (u mnie zwykła polska) ocet jabłkowy cukier sól   Więcej ...

Categories: przetwory

Oczywiście można ją kupić i wielokrotnie to robiłam jeśli nie miałam czasu przygotować swojej. Jednak na zimę, zwłaszcza przed świętami przygotowuję ją sama.  Używam przyprawy nie tylko do ciasta ale również do grzańców winnych i piwnych – a trochę ich wypijam zwłaszcza jak jest mróz 🙂 Składniki: 300 g mielonego   Więcej ...

Słodkie i wytrawne. Smakołyki. Pięknie wyglądają w słoikach. Gruszki do marynaty muszą być małe i twarde –  dojrzałe możemy zjeść na deser. Podkreślają smak pieczonych mięs i warzyw. Świetnie sprawdzają się również w słodkich ciastach np. czekoladowych. Składniki: 1 kg twardych gruszek szklanka octu winnego 3 szklanki wody szklanka cukru   Więcej ...

Categories: przetwory, SLAJD

Oprócz niezliczonej ilości słoików z powidłami śliwkowymi co roku obowiązkowo robię śliwki w marynacie. Ostre, słodkie i korzenne. Idealne do pieczonych mięs i jako zakąska do wysokoprocentowych napojów 😉 Składniki: małe śliwki węgierki ocet winny woda cukier sól przyprawy: goździki, ziele angielskie, kardamon ziarno, gorczyca biała, liść laurowy Zacznijmy od   Więcej ...

Categories: przetwory

Jestem kontenta.  Cała skrzynka grzybów w kilka godzin. Same piękne i zdrowiutkie. Mamy swoje miejsca i nie powiemy gdzie 😉 Duże oczywiście do suszenia, marynuję tylko te małe. Wyjątek robię tylko dla prawdziwków. Jeśli są duże ale zdrowe to kapelusz tnę na części i do marynaty. W zasadzie oddzielnie robię   Więcej ...

Categories: przetwory

Czas robienia przetworów ruszył pełną parą. Szukając na targu odpowiednich do marynowania ogórków znalazłam korniszony. Malutkie ogóreczki, nie większe niż 3 cm. Bardzo się cieszę. Nie mogłam takich znaleźć od dwóch lat. Korniszony przygotowuję w zasadzie tak samo jak duże ogórki, są tylko ładniejsze:) Małe cacuszka, w malutkich słoiczkach. Jak   Więcej ...

Categories: przetwory

Nie każdy wie, że nasturcje są nie tylko pięknymi kwiatami zdobiącymi nasze ogrody i balkony. Są również roślinami jadalnymi. Liście, kwiaty i owoce są świetnym dodatkiem do sałatek, serów i jaj. Smak to wypadkowa między chrzanem a rzodkiewką. W lecznictwie używana jako środek dezynfekujący, pobudzający apetyt i hamujący kaszel. Przygotowuje   Więcej ...

Categories: przetwory

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl