- filet z pstrąga
- szklanka octu winnego
- szklanka wody
- 2 duże łyżki miodu
- 2 duże łyżki cukru
- łyżeczka soli
- duża pomarańcza
- 3 goździki
- 3 kulki ziela angielskiego
- listek laurowy
- mąka i olej do smażenia

Przepyszny. Nie da się inaczej określić. Powiem Wam, że odkryłam go niedawno i na prawdę nie wiem czy to nie będzie moje „popisowe danie” tegorocznej Wigilii. Absolutne „must have” 🙂
Składniki:
- filet z pstrąga
- szklanka wytrawnego białego wina
- szklanka wody
- 3 łyżki octu winnego (np. jabłkowy)
- 2 duże łyżki miodu
- 2 duże łyżki cukru
- łyżeczka soli
- duża pomarańcza
- 3 goździki
- 3 kulki ziela angielskiego
- listek laurowy
- mąka i olej do smażenia
Jeśli macie problem z filetowaniem ryb – kupcie gotowe filety. Filet myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części.Obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju po 1-2 min. po obu stronach. Odkładamy na ręcznik papierowy aby obciekł tłuszcz. Zagotowujemy marynatę z podanych składników – oprócz pomarańczy, którą myjemy szczoteczka i kroimy w plastry. Usmażony filet układamy w naczyniu przekładając go pomarańczą. Zalewamy przestudzoną marynatą. Zamykamy szczelnie i odstawiamy na 3-4 dni. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!