Autor: magda, wrz - 21 - 2014, przetwory
Składniki
  • 2 kg małych grzybów
  • 1 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • biała gorczyca
  • goździki
  • listki laurowe
  • ziele angielskie
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2 osób

Jestem kontenta.  Cała skrzynka grzybów w kilka godzin. Same piękne i zdrowiutkie. Mamy swoje miejsca i nie powiemy gdzie 😉 Duże oczywiście do suszenia, marynuję tylko te małe. Wyjątek robię tylko dla prawdziwków. Jeśli są duże ale zdrowe to kapelusz tnę na części i do marynaty. W zasadzie oddzielnie robię słoiczki z kurkami ( bo super wyglądają), maślakami (bo mają dużo śluzu) i rydze ( bo mają mega smak). Z pozostałych powstają mieszanki.

Grzybki_marynowane009

Składniki:

  • 2 kg małych grzybów
  • 1 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • biała gorczyca
  • goździki
  • listki laurowe
  • ziele angielskie

Trudno mi dokładnie określić ilość zalewy w litrach. Zazwyczaj robię jej dużo jednorazowo i jeśli zostaje mi z jednej „sesji marynowania” mam przygotowaną do następnej. Zlewam gorącą do słoika i mam jak znalazł. W ten sposób praca idzie dużo szybciej. Zajmijmy się grzybami. Dokładnie je czyścimy, płuczemy kilka razy i obgotowujemy w posolonej wodzie ( kilka minut od momentu zagotowania wody). Odcedzamy i jeszcze gorące układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy łyżeczkę białej gorczycy, listek laurowy, goździk i ziarenko ziela angielskiego. Zalewamy jeszcze gorącą, wcześniej przygotowaną marynatą z octu, wody, cukru i soli. Zakręcamy i stawiamy zakrętką do dołu. Nie potrzebują pasteryzowania – o szczegółach przeczytaj w osobnym wpisie pt. ” Pasteryzować czy nie?”. Powodzenia!

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl