Autor: magda, lis - 17 - 2014, przetwory
Składniki
  • dynia (u mnie zwykła polska)
  • ocet jabłkowy
  • cukier
  • sól
  • papryczka chilli
  • goździki
  • gorczyca biała
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 2 osób

Pięknie wygląda w słoiku, przyznacie. Świetna do sałatek i mięs, jako słodko – winny przerywnik. Dynia ma tą niewątpliwą zaletę, że można ją odłożyć na sam koniec sezonu przetworowego i zabrać się za nią na spokojnie i należytą celebrą 🙂

dynia9519

Składniki:

  • dynia (u mnie zwykła polska)
  • ocet jabłkowy
  • cukier
  • sól
  • papryczka chilli
  • goździki
  • gorczyca biała

Trudno mi podać ilość marynaty bo nie wiem jakie będziecie mieć dynie. Umówmy się, że podam proporcję octu do wody czyli 1:2, do tego prawie cała szklanka cukru i kopiasta łyżka soli. Ilość marynaty ustalicie sami. Dynię rozkrajamy na pół. Jeśli jest bardzo duża i ma grubą, ciężką do przekrojenia skórę sposób jest inny. Rzucamy taką banią o podłogę. Powinna rozpaść się na łatwiejsze do obróbki kawałki. Usuwamy pestki i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki. Z wody, octu, cukru i soli zagotowujemy marynatę. Do słoików wkładamy dynię, kilka plasterków chilli, 2-3 goździki, łyżkę gorczycy i zalewamy gorącą marynatą. Pasteryzujemy.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl