- szklanka owoców nasturcji
- sól
- 125 ml octu winnego
- cynamon kora
- goździki
- liść laurowy
Nie każdy wie, że nasturcje są nie tylko pięknymi kwiatami zdobiącymi nasze ogrody i balkony. Są również roślinami jadalnymi. Liście, kwiaty i owoce są świetnym dodatkiem do sałatek, serów i jaj. Smak to wypadkowa między chrzanem a rzodkiewką. W lecznictwie używana jako środek dezynfekujący, pobudzający apetyt i hamujący kaszel. Przygotowuje się z niej kąpiele łagodzące bóle głowy, przyspiesza gojenie ran. Doustne preparaty z liści i rozgniecionych nasion działają przeciwbakteryjnie w infekcjach dróg moczowych i układu oddechowego. Owoce na polskie kapary muszą być jasnozielone, brązowe będą łykowate i gorzkie.
Składniki:
- szklanka owoców nasturcji
- sól
- 125 ml octu winnego
- cynamon kora
- goździki
- liść laurowy
Owoce gotujemy w mocno osolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedzamy i jeszcze ciepłe wkładamy do słoiczka. Robimy marynatę ocet winny z wodą 1:1, zagotowujemy z 3 łyżkami cukru i łyżeczką soli dorzucając przyprawy. Jeszcze gorącą marynatą zalewamy owoce prawie do pełna, zakręcamy mocno i stawiamy słoik do góry dnem. Jeśli chcecie można pasteryzować ale ja nie pasteryzuję jeśli pokrywka słoika jest dobrze zassana.
Ciesz się Smakiem!