Wiążą się ze świętem Trzech Króli, jak święcenie jałowca, złota, żywicy i kredy, którą wypisuje się na drzwiach domów inicjały trzech króli: Kacpra, Melchiora i Baltazara. W zależności od regionu Polski pieczone w formie bułek, rogali, nadziewanych placków z rożnymi farszami. Słodkimi z serem, kaszą jaglaną, jabłkami czy marchwią jak   Więcej ...

Kolejne chrupaki. Lubię ich najprostszą wersję z gruboziarnistą solą lub pastą paprykową. Powiem Wam  jak zrobić je błyskawicznie bez toczenia wałeczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju lub oliwy 200 ml mleka gruba sól ostra pasta paprykowa Drożdże rozcieramy z   Więcej ...

Categories: Przekąski

Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie np. z barszczem czerwonym jak i jako przekąski. Składnik ciasto: 500 g mąki pszennej 100   Więcej ...

Charakterystyczny napój Słowian, znany i lubiany do dziś. Latem świetnie gasi pragnienie. Jest naturalnym probiotykiem tzn. dzięki fermentacji zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. Warto go pić przy stosowaniu diet odchudzających. Mówię tutaj oczywiście o kwasie przygotowanym w domu bo ten dostępny   Więcej ...

Categories: SLAJD

Panettone włoską można wyrabiać i dwa dni. Wymaga sporo starań a przede wszystkim czasu. Ja go mam bardzo niewiele i szanuję każde 5 minut, w związku z czym moja baba włoska powstaje w ciągu czterech godzin. Czy jest to oryginalna panettone? Nie sądzę, ale jest pyszna. Ta na zdjęciu pieczona   Więcej ...

Categories: Słodkości, wielkanoc, wypieki

Co za niespodzianka! Znalazłam w zamrażarce resztkę masy makowej ze świąt. Dość długo się zastanawiałam co to za woreczek między pierogami a kapustą. Po rozmrożeniu nie było już wątpliwości. Rozmrożone – trzeba wykorzystać więc będą rogaliki. Składniki na 12 rogalików: 250 g mąki pszennej 60 g cukru cukier waniliowy 2   Więcej ...

Inaczej rolady makowe. Dla mnie najbardziej charakterystyczne obok piernika ciasto świąteczne. Po ubiegłych świętach zabroniłam wypowiadania w domu słowa makowiec – tyle ich upiekłam, że miałam już dosyć! Minął jednak  rok i znów mam ochotę je piec! Składniki na trzy rolady: 450 g mąki pszennej 150 g masła 150 ml   Więcej ...

Chałka to dla mnie temat rzeka – wybaczcie jeśli będę się rozpisywać do znudzenia. Postaram się krótko i tylko to co istotne. Chała to żydowskie pieczywo. Jadana na co dzień jak i w szabas. Szabas to cotygodniowe święto rozpoczynające się w piątek po zachodzie słońca i kończące w sobotę o   Więcej ...

Categories: wypieki

Wiem, trochę absurdalne połączenie ale wystarczy mieć odwagę na eksperymenty aby przypadkiem trafić na ciekawe smaki. Klasyka kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, polska dynia i azjatycki imbir. Podane z jogurtem i  sokiem z cytryny. Zazwyczaj bliny podawane są ze śmietaną, kawiorem i  łososiem w towarzystwie świeżego kopru. Dzisiaj jednak będzie inaczej.   Więcej ...

Uwielbiane przez moją rodzinę. Znikają błyskawicznie w towarzystwie hektolitrów zimnego mleka. Szczerze mówiąc dopóki pierwszy raz sama nie upiekłam nie lubiłam jagodzianek.  Pamiętałam smak jagodzianek kupowanych w sklepie. Wszystkie były dla mnie za suche, zapychające –  a mleka nie znoszę brr! Moje bułeczki są wilgotne, puszyste i mocno nadziane owocami.   Więcej ...

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podawane z masłem. Przypominam, że jak i w innych ciastach drożdżowych, wszystkie składniki powinny zostać odpowiednio wcześnie wyjęte z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową.  Mleko do zaczynu podgrzewamy do temp.  37°C.  Zimne mleko spowoduje, że drożdże będą „pracować” za wolno a zbyt gorące je zabije.   Więcej ...

Mocno pomarańczowy smak i polewa z białej czekolady. Dzięki zaparzaniu mąki długo utrzymuje świeżość – tak słyszałam od tych, którzy dostali ode mnie przepis. U mnie w domu znika w trakcie jednego dnia. Na święta upiekę dwie! Składniki: 180 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g   Więcej ...

Zasadniczo różnica jest: do żuru używamy zakwasu żytniego a do barszczu białego pszennego.  Ogólne przekonanie jest takie, że żur jest ostry i tłusty a biały barszcz delikatniejszy ale i tak zależy to od tradycji rodzinnych. W zależności od regionu zupy te podaje się z jajkiem, kiełbasą i ziemniakami na obiad   Więcej ...

Categories: Dania mięsne, Obiad, wielkanoc

Pieczone pierogi z ciasta drożdżowo – kruchego. Ciasto: 1 kg pszennej mąki kostka masła 25 g drożdzy 2 jaja 300 g kwaśnej śmietany 100 ml mleka łyżeczka cukru żółtko (do posmarowania) Farsz: 400 g mięsa (oryginalnie baranina lub wołowina) 2 – 3 garście posiekanej kapusty duża cebula pieprz, sól ,   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl