- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 15 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 12 łyżek masy makowej
Co za niespodzianka! Znalazłam w zamrażarce resztkę masy makowej ze świąt. Dość długo się zastanawiałam co to za woreczek między pierogami a kapustą. Po rozmrożeniu nie było już wątpliwości. Rozmrożone – trzeba wykorzystać więc będą rogaliki.
Składniki na 12 rogalików:
- 250 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 15 g drożdży świeżych
- 125 ml mleka
- 12 łyżek masy makowej
Masło roztapiamy i studzimy. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Z odmierzonej mąki odbieramy dwie łyżki i rozcieramy z drożdżami i mlekiem – zostawiamy do wyrośnięcia „grzybka”. Łączymy składniki pamiętając aby masło dodać na końcu do wstępnie połączonych pozostałych składników. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Robimy kule a następnie rozwałkowujemy na kółka. Kółka dzielimy na 6 części prowadząc linie przez środek koła. Na każdej części kładziemy łyżeczkę masy. Zwijamy ciasto od szerszego boku jednocześnie nadając kształt rozgiętej podkowy. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. Powinny lekko wyrosnąć. Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C. Przed włożeniem do pieca rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 20 minut. Po wystudzeniu możecie rogaliki polukrować. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!