Autor: magda, gru - 8 - 2014, boże narodzenie
Składniki
  • 300 g maku
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 100 g orzechów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 25 ml rumu lub zapach rumowy
  • 50 g masła
  • 5 białek
  • mleko do gotowania maku
Kuchnia: Czas: 120 min. Dla: 4-6 osób

Postanowiłam napisać o niej w osobnym przepisie, gdyż wykorzystuję ją do wielu różnych ciast i nie tylko. Łatwiej będzie mi a dla Was bardziej klarownie gdy przeczytacie o niej w odnośniku. Zresztą część z Was zapewne korzystać będzie z gotowej masy. Grzechem to nie jest ale zachęcam do zrobienia własnej.

MASAmakowa9792

Składniki:

  • 300 g maku
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 100 g orzechów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 25 ml rumu lub zapach rumowy
  • 50 g masła
  • 5 białek
  • mleko do gotowania maku

Mak namaczamy na kilka godzin, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 1 godz. Odcedzamy i dwukrotnie mielimy, najlepiej maszynką do mielenia. Orzechy prażymy i siekamy. Dodajemy do maku razem z pozostałymi bakaliami i rumem. Miód i masło roztapiamy i również dodajemy (nie musimy czekać aż ostygną), mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zużyjemy do rolady makowej) i ubijamy na sztywną masę. Łączymy z resztą składników. Masa makowa jest już gotowa. Tak przygotowana masa powinna zostać zużyta od razu. W związku z tym, że masy używam do wielu ciast, których przygotowanie rozkładam na kilka dni, robię większą ilość masy jako bazy a białka dodaję bezpośrednio przed użyciem. Jeśli macie żółtka, które Wam zostały z innych potraw można z powodzeniem je użyć będzie jeszcze lepsza. Żółtka ucieramy z cukrem (2-3 łyżki) i dodajemy do masy przed ubitymi białkami.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl