- 300 g maku
- 100 g cukru
- 100 g miodu
- 100 g orzechów
- 100 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 25 ml rumu lub zapach rumowy
- 50 g masła
- 5 białek
- mleko do gotowania maku
Postanowiłam napisać o niej w osobnym przepisie, gdyż wykorzystuję ją do wielu różnych ciast i nie tylko. Łatwiej będzie mi a dla Was bardziej klarownie gdy przeczytacie o niej w odnośniku. Zresztą część z Was zapewne korzystać będzie z gotowej masy. Grzechem to nie jest ale zachęcam do zrobienia własnej.
Składniki:
- 300 g maku
- 100 g cukru
- 100 g miodu
- 100 g orzechów
- 100 g rodzynek
- 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 25 ml rumu lub zapach rumowy
- 50 g masła
- 5 białek
- mleko do gotowania maku
Mak namaczamy na kilka godzin, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 1 godz. Odcedzamy i dwukrotnie mielimy, najlepiej maszynką do mielenia. Orzechy prażymy i siekamy. Dodajemy do maku razem z pozostałymi bakaliami i rumem. Miód i masło roztapiamy i również dodajemy (nie musimy czekać aż ostygną), mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek (żółtka zużyjemy do rolady makowej) i ubijamy na sztywną masę. Łączymy z resztą składników. Masa makowa jest już gotowa. Tak przygotowana masa powinna zostać zużyta od razu. W związku z tym, że masy używam do wielu ciast, których przygotowanie rozkładam na kilka dni, robię większą ilość masy jako bazy a białka dodaję bezpośrednio przed użyciem. Jeśli macie żółtka, które Wam zostały z innych potraw można z powodzeniem je użyć będzie jeszcze lepsza. Żółtka ucieramy z cukrem (2-3 łyżki) i dodajemy do masy przed ubitymi białkami.
Ciesz się Smakiem!