Różne jej rodzaje znajdziemy w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej czy izraelskiej. Słowo oznacza bałagan. Można wykorzystać w zasadzie wszystkie warzywa jakie wpadną nam w ręce, odpowiednio doprawić i wpić do powstałej masy jaja. Zdrowo i pożywnie. Taki bałagan lubimy 🙂 Poniższą porcją z pewnością najedzą się dwie osoby. Składniki: warzywa: Więcej ...
Tabbouleh to sałatka z warzywami i kuskusem charakterystyczna dla kuchni arabskiej. Z dużą ilością natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Kuskus z powodzeniem można zastąpić kaszą bulgur. Bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Jest dużo zdrowsza niż kuskus czy manna. Zawiera dwa razy więcej błonnika, Więcej ...
Kupiłam kapustę kiszoną w całości, małe główki. Liście miała elastyczne i pięknie odchodziły od wyciętego głąba, aż się prosiło żeby je pozawijać. Plan warsztatowy był taki, że zrobimy roladę z jarmużu i wątróbki – jarmuż udało mi się znaleźć piękny, fioletowy, pilnowałam, żeby się nie pogniótł w transporcie. Tak pilnowałam, że go Więcej ...
Moja wersja fasolki po bretońsku, przeboju barowego z lat dziecięcych. Jak zobaczyłam czerwonego jasia na straganie nie mogłam się oprzeć. Jest śliczny. Zostawiłam kilka ziaren i kiełkują na oknie. Zobaczymy jakiego koloru będą kwiaty. Mam nadzieję, że już niedługo. A tym oto Jaśkiem, pożywnym i rozgrzewającym chcę pożegnać zimę. Składniki: Więcej ...
W niektórych domach podawana w Wigilię jako alternatywa dla barszczu lub druga zupa. Szczerze mówiąc jest tak odświeżająca, że świetnie nadaje się nie tylko od święta. Najlepsza jest z kilku gatunków ryb. Składniki: około 600 – 800 g ryb różnych włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler naciowy, cebula skórka z dużej pomarańczy Więcej ...
Na specjalne życzenie sałatka z sobotniego wieczoru 🙂 Bardzo mi było miło, że wszystkim smakowała. Jest bardzo prosta w wykonaniu bo to nic więcej jak pomidory z zielonym pesto. Składniki do sałatki: pomidory – najlepiej możliwie najwięcej rodzajów i kolorów (np. po jednym z pięciu rodzajów) rukola Składniki do pesto: Więcej ...
Salsa verde czyli zielony sos to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów przyrządzanych głównie z ziół. Polecana do sałatek, ryb, mięs i gotowanych warzyw. Stosuję ją w dwóch wersjach: rzadszą do sałatek a zagęszczoną miąższem z chleba i żółtkiem z jaja ugotowanego na twardo do warzyw, mięs i jako pesto Więcej ...
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli w trakcie majówkowych wojaży natraficie na chodowlę pstrąga i uda się Wam kupić świeżego możecie być pewni, że zachwycicie biesiadników! Składniki: pstrąg 1 szt./osobę cytryna masło koper świeży natka pietruszki sól, pieprz Pstrąga patroszymy, głowę możemy zostawić, nie musimy czyścić z łusek tylko Więcej ...
Moja babcia na Wielkanoc obowiązkowo robiła galaretę z wieprzowych nóżek. Pamiętam olbrzymie misy na stole. Do tego ocet lub chrzan. Dziś już się tak nie jada. Też robię galaretę ale w zdecydowanie odchudzonej formie. Mam też nadzieję, że moje dziecko będzie pamiętać kolorowe, wiosenne tymbaliki jak ja wspominam galaretę mojej Więcej ...
Czeburieki to smażone tatarskie pierogi z nadzieniem z baraniny. Baraninę z powodzeniem można zastąpić wołowiną. Ciasto: 2-3 szklanki mąki pszennej szklanka wody łyżka oleju łyżka czystej wódki lub spirytusu żółtko łyżeczka soli i cukru Farsz: 200-250 g mięsa wołowego cebula natka pietruszki ok. 200 g naturalnego jogurtu sól, pieprz, przyprawy Więcej ...