- po dwie garści świeżych ziół: bazylii, mięty, natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów
- 1 anchois (opcjonalnie)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 150 ml oliwy
Salsa verde czyli zielony sos to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów przyrządzanych głównie z ziół. Polecana do sałatek, ryb, mięs i gotowanych warzyw. Stosuję ją w dwóch wersjach: rzadszą do sałatek a zagęszczoną miąższem z chleba i żółtkiem z jaja ugotowanego na twardo do warzyw, mięs i jako pesto do makaronu.
Składniki:
- po dwie garści świeżych ziół: bazylii, mięty, natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów
- 1 anchois (opcjonalnie)
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 150 ml oliwy
Wszystkie składniki oprócz oliwy umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Oliwę wlewamy cieniutkim strumyczkiem. Powstaje zawiesisty zielony sos. Jeżeli potrzebujemy doprawiamy solą i pieprzem. Uważajcie z solą! Kapary i anchois mają jej dostatecznie dużo aby doprawić naszą salsę. Jeśli chcemy uzyskać bardzo gęsty sos (jak pesto) przed wlaniem oliwy dokładamy miąższ z jednej kromki chleba (najlepiej razowy) oraz żółtko na twardo. Sos można przechowywać w lodówce co też czynię i mam pod ręką, gdy najdzie mnie ochota:)
Ciesz się Smakiem!