Autor: magda, mar - 10 - 2015, Dania bez mięsa, SLAJD
Składniki
  • 200 g suchej fasoli Jaś
  • puszka pomidorów pelati
  • 6-7 śliwek suszonych
  • 2 duże cebule czerwone
  • czerwona papryka
  • papryczka chilli
  • natka pietruszki
  • kmin rzymski
  • mielona kolendra
  • sól
  • pieprz
  • olej
Kuchnia: Czas: 20 min. Dla: 4 osób

Moja wersja fasolki po bretońsku, przeboju barowego z lat dziecięcych. Jak zobaczyłam czerwonego jasia na straganie nie mogłam się oprzeć. Jest śliczny. Zostawiłam kilka ziaren i kiełkują na oknie. Zobaczymy jakiego koloru będą kwiaty. Mam nadzieję, że już niedługo. A tym oto Jaśkiem, pożywnym i rozgrzewającym chcę pożegnać zimę.

FASOLA_JAS0067

Składniki:

  • 200 g suchej fasoli Jaś
  • puszka pomidorów pelati
  • 6-7 śliwek suszonych
  • 2 duże cebule czerwone
  • czerwona papryka
  • papryczka chilli
  • natka pietruszki
  • kmin rzymski
  • mielona kolendra
  • sól
  • pieprz
  • olej

Fasolkę namaczamy, najlepiej na noc. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rumienimy ją na oleju. Dodajemy śliwki, pokrojoną paprykę, posiekaną chilli, przyprawy i dusimy. Po 10 minutach dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 5 minut. Najsmaczniejsza jest następnego dnia. Przed podaniem posypujemy dużą ilością siekanej natki pietruszki. Sycące danie z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka i błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Sama fasola nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Co więcej obniża poziom złego cholesterolu LDL. Zawiera całą gamę minerałów oraz witaminy E, K, B1, B2, B6, C – czyli wzmacnia odporność oraz poprawia stan włosów i skóry. Czarno na białym: Fasola jest zdrowa i dietetyczna! Popatrzcie na tabelę. Tą potrawą nasycisz się na długi czas a kalorii ma tyle co np. mały baton Snickers, a tym się nie najesz na kilka godzin.

Wartości odżywcze fasolki po bretońsku w wersji vege.

Składniki odżywczeWartość odżywcza 1 porcjiProcent pokrycia norm w 1 porcjiNormy dla dorosłego człowieka
energia (kcal)24612%2000
białko (g)13,119%70
tłuszcze (g)6,210%61
węglowodany (g)4618%250
błonnik (g)9,237%25
Ca (mg)12513%1000
Fe(mg)4,726%18
wit B1 (mg)0,327%1,1
wit. B2 (mg)0,218%1,1
wit. C (mg)5675%75
wit. E (mg)3,341%8
foliany (µg)11429%400
magnez (mg)10232%320
cynk (mg)2,430%8
miedź (mg)0,556%0,9
Z przepisu otrzymasz 4 porcje potrawy. Opracowała Paulina Trzepla ZdroweLowe.

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl