- 200 g suchej fasoli Jaś
- puszka pomidorów pelati
- 6-7 śliwek suszonych
- 2 duże cebule czerwone
- czerwona papryka
- papryczka chilli
- natka pietruszki
- kmin rzymski
- mielona kolendra
- sól
- pieprz
- olej
Moja wersja fasolki po bretońsku, przeboju barowego z lat dziecięcych. Jak zobaczyłam czerwonego jasia na straganie nie mogłam się oprzeć. Jest śliczny. Zostawiłam kilka ziaren i kiełkują na oknie. Zobaczymy jakiego koloru będą kwiaty. Mam nadzieję, że już niedługo. A tym oto Jaśkiem, pożywnym i rozgrzewającym chcę pożegnać zimę.
Składniki:
- 200 g suchej fasoli Jaś
- puszka pomidorów pelati
- 6-7 śliwek suszonych
- 2 duże cebule czerwone
- czerwona papryka
- papryczka chilli
- natka pietruszki
- kmin rzymski
- mielona kolendra
- sól
- pieprz
- olej
Fasolkę namaczamy, najlepiej na noc. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rumienimy ją na oleju. Dodajemy śliwki, pokrojoną paprykę, posiekaną chilli, przyprawy i dusimy. Po 10 minutach dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 5 minut. Najsmaczniejsza jest następnego dnia. Przed podaniem posypujemy dużą ilością siekanej natki pietruszki. Sycące danie z dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka i błonnika, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Sama fasola nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Co więcej obniża poziom złego cholesterolu LDL. Zawiera całą gamę minerałów oraz witaminy E, K, B1, B2, B6, C – czyli wzmacnia odporność oraz poprawia stan włosów i skóry. Czarno na białym: Fasola jest zdrowa i dietetyczna! Popatrzcie na tabelę. Tą potrawą nasycisz się na długi czas a kalorii ma tyle co np. mały baton Snickers, a tym się nie najesz na kilka godzin.
Wartości odżywcze fasolki po bretońsku w wersji vege.
Składniki odżywcze | Wartość odżywcza 1 porcji | Procent pokrycia norm w 1 porcji | Normy dla dorosłego człowieka |
---|---|---|---|
energia (kcal) | 246 | 12% | 2000 |
białko (g) | 13,1 | 19% | 70 |
tłuszcze (g) | 6,2 | 10% | 61 |
węglowodany (g) | 46 | 18% | 250 |
błonnik (g) | 9,2 | 37% | 25 |
Ca (mg) | 125 | 13% | 1000 |
Fe(mg) | 4,7 | 26% | 18 |
wit B1 (mg) | 0,3 | 27% | 1,1 |
wit. B2 (mg) | 0,2 | 18% | 1,1 |
wit. C (mg) | 56 | 75% | 75 |
wit. E (mg) | 3,3 | 41% | 8 |
foliany (µg) | 114 | 29% | 400 |
magnez (mg) | 102 | 32% | 320 |
cynk (mg) | 2,4 | 30% | 8 |
miedź (mg) | 0,5 | 56% | 0,9 |
Ciesz się Smakiem!