- warzywa: cukinia, papryka, pomidor, cebula, odrobinkę chilli
- świeże zioła do posypania: szczypiorek, natka pietruszki, kolendra
- 4 jaja
- masło lub olej
- sól, pieprz

Różne jej rodzaje znajdziemy w kuchni tunezyjskiej, marokańskiej, egipskiej czy izraelskiej. Słowo oznacza bałagan. Można wykorzystać w zasadzie wszystkie warzywa jakie wpadną nam w ręce, odpowiednio doprawić i wpić do powstałej masy jaja. Zdrowo i pożywnie. Taki bałagan lubimy 🙂 Poniższą porcją z pewnością najedzą się dwie osoby.
Składniki:
- warzywa: cukinia, papryka, pomidor, cebula, odrobinkę chilli
- świeże zioła do posypania: szczypiorek, natka pietruszki, kolendra
- 4 jaja
- masło lub olej
- sól, pieprz
Warzywa siekamy, mogą być duże cząstki ale przy drobnych jajko łatwiej je połączy. Na rozgrzanej patelni smażymy najpierw cebulę, cukinię i chilli – 3-4 minuty. Potem dodajemy pomidora, solimy, dodajemy pieprz, mieszamy i dusimy jeszcze minutę.
W masie warzywnej robimy 4 zagłębienia. Lubię w nie włożyć pół łyżeczki masła. W zagłębienia wbijamy jajka.
Oprószmy je solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy pod przykryciem aż zetnie się białko ale żółtko powinno zostać płynne.
Posypujemy świeżymi ziołami i zajadamy najlepiej z pełnoziarnistym pieczywem. Solidne śniadanie.
Ciesz się Smakiem!
