Trochę z nimi zabawy ale efekt wynagradza starania 🙂 Kwaśne rabarbarowe wypełnienia miło kontrastuje z bitą śmietaną. Możecie użyć świeżego rabarbaru lub np. konfitury. W podobny sposób przygotujecie tartaletki z innymi owocami. Składniki na ciasto około 12 tartaletek: 120 g maki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 120 g masła jajko 3 Więcej ...
Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii i są to ni mniej ni więcej tylko owoce zapiekane pod kruszonką. Kruszonka może być z mąki białej i pełnoziarnistej z różnymi dodatkami. Dzisiaj zrobimy kruszonkę z orzechami włoskimi – bardzo ją lubię! Składniki: 4 grube łodygi rabarbaru laska wanilii 3/4 szklanki mąki razowej pół szklanki Więcej ...
Jeden z najstarszych napojów orzeźwiających. Pierwotna wersja to oczywiście napój cytrynowy. Bardzo popularny napój w Francji już w XVII wieku prawdziwe apogeum popularności przeżywa na początku XIX gdy wynaleziono sposób na gazowanie wody. Zapomniana przez ostatnie dziesięciolecia i zepchnięta na boczny tor przez chemiczne paskudztwa w plastikowych butelkach obecnie wraca Więcej ...
Kiedy mamy świeży rabarbar na wyciągnięcie ręki szkoda zamykać go w słoiku. Pomyślcie jednak o zimie! Ciasto z rabarbarem kiedy za oknem sypie śnieg – to jest coś! Przygotowuję taką konfiturę głównie z myślą o tortach i ciastach, które przekładam słodkimi masami. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz i podkreśla smak. Z poniższej proporcji Więcej ...
Bardzo wiosenne są te naleśniki. Możemy użyć pokrzywę, podagrycznik, szpinak, pietruszkę, szczypiorek, jarmuż. Wszystkie zielone liście. Farsz z młodziutkiej botwiny z odrobiną twarogu. Składniki: 2 szklanki mleka 1,5 -2 szklanki mąki 2 duże jajka 3 – 4 duże garści zielonych liści sól, cukier, pieprz pęczek botwiny 3 ząbki czosnku cebula Więcej ...
Tradycyjne danie koreańskie składające się z kiszonych w specyficzny sposób warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzodkiew japońska czyli daikon, dymka, imbir, czosnek i inne dodatki. Może być samodzielną przystawką jak i produktem do przygotowania innych potraw. Jest bardzo ostre. W zależności od regionu jaki i kucharza jest niesamowita ilość Więcej ...
Pancakes czyli potocznie pankejki to klasyczne amerykańskie śniadanie. Puszyste placuszki podawane zwyczajowo z syropem klonowym lub miodem. Bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Uwielbiają je dzieci i łasuchy 🙂 Każdy może skomponować swoje własne, użyć mąkę i dodatki jakie lubi. Zasada jest prosta: mąka, maślanka (jogurt lub mleko), proszek do Więcej ...
Mniszki każdy zna. Żółte słoneczka. To roślina, której wszystkie części: kwiaty, liście i korzeń mają działanie lecznicze. Działa przeczyszczająco i moczopędnie. Łagodzi schorzenia wątroby i woreczka żółciowego, a także zaburzenia trawienia. Stosowany jest w wiosennych kuracjach oczyszczających. Potocznie nazywany jest mleczem jednak należy uważać! Mlecz to zupełnie inna roślina. Aby się Więcej ...
Jakiego Waltera zapytacie? Waltera Mitty. Walter to główny bohater filmu „Sekretne życie Waltera Mitty”. Niewiele brakowało a bym ten film przeoczyła, zajawki nie prezentowały się obiecująco. Obejrzałam go tylko ze względu na to, że gra w nim Sean Penn. Rzadko mi się zdarza aby film wywołał mi na twarzy tzw. Więcej ...
Skórkę zawsze robię sama. Ta sklepowa do niczego się nie nadaje. Styczeń to najlepszy miesiąc na cytrusowe przetwory, są pełne soków i dojrzałe. Oczywiście najlepiej robić je z owoców ekologicznych jeśli do takich mamy dostęp. Jeśli nie, musimy koniecznie sparzyć owoce wrzątkiem przed obraniem. Składniki: skórki z 1 kg pomarańczy Więcej ...
Applestroop, apple butter, apfel kraut te nazwy oznaczają ten sam gęsty syrop z długo gotowanego soku jabłkowego. Gotowanego aż do karmelizacji cukru, dzięki czemu ma ciemny, brązowy kolor. Tradycyjny i popularny w kuchni niemieckiej, holenderskiej, belgijskiej. W zależności od tego jak długo jest gotowany może być gęstym syropem lub też Więcej ...
Kolejne chrupaki. Lubię ich najprostszą wersję z gruboziarnistą solą lub pastą paprykową. Powiem Wam jak zrobić je błyskawicznie bez toczenia wałeczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 1 łyżka cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju lub oliwy 200 ml mleka gruba sól ostra pasta paprykowa Drożdże rozcieramy z Więcej ...
Są bardzo słodkie i mleczne. Takie maja być krówki. Jeśli dobrze odmierzycie składniki zastygną Wam w ciągu 2 godzin. Kocham krówki więc bardzo chciałabym dostać taki prezent – własnoręcznie robiony i zapakowany. Składniki: szklanka (200 g) cukru 400 ml śmietanki 30% (lub 36%) 100 g masła Wszystkie składniki wkładamy Więcej ...
Są obecnie bardzo modne – mnóstwo ich w sieci – my też zrobiliśmy na warsztatach. Jak moda to moda 🙂 Do wycinania potrzebujemy różnej wielkości foremek np. duże serce i malutkie serduszko, duża choinka i malutkie gwiazdki itd. Składniki: 500 g mąki 250 g miodu 100 g cukru 100 g Więcej ...
Pierogi z ciasta jak na tatarskie kibiny. Uwielbiam to ciasto, jest kruche ale miękkie i wilgotne. Pasuje do różnych farszów, mięsnych, warzywnych, serowych. Na słodko i wytrawnie. Nieskomplikowany przepis a efekt super, zarówno jako danie np. z barszczem czerwonym jak i jako przekąski. Składnik ciasto: 500 g mąki pszennej 100 Więcej ...
Mięciutkie – od razu można zjadać. Pierniczki dzielę na dwa rodzaje: te które są do ozdoby i te do jedzenia. Te do jedzenia nie mogą mieć na sobie tony lukru, za to muszą być pysznie nadziane. Na warsztatach mieliśmy konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasto na podstawie przepisu Hanny Szymanderskiej ale trochę pozmieniałam. Więcej ...
Szybkie ciasto bez jajek, mleka krowiego i masła. Zrobiliśmy je na warsztatach w przerwach między składaniem ciasta chlebowego. Nic trudnego a cieszy oko i podniebienie. Z poniższej proporcji wychodzi duża blacha. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody szklanka oleju 3 szklanki Więcej ...
Charakterystyczny napój Słowian, znany i lubiany do dziś. Latem świetnie gasi pragnienie. Jest naturalnym probiotykiem tzn. dzięki fermentacji zawiera bakterie kwasu mlekowego, dzięki czemu wspomaga i reguluje mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie oraz przemianę materii. Warto go pić przy stosowaniu diet odchudzających. Mówię tutaj oczywiście o kwasie przygotowanym w domu bo ten dostępny Więcej ...
Będzie mus nie dlatego, że to takie fajne. Po zasypaniu owoców cukrem i odczekaniu doby okazało się, że mają tak mało soku, że nic więcej z nimi zrobić nie mogę. Gotowałam cierpliwie na małym ogniu ale wytworzyła się jedynie niewielka ilość syropu. Tyle, że zakrył owoce. Może dlatego, że były Więcej ...
Nie ma co, jest super chlebek. Zaskoczył mnie. Rzadko kiedy udaje się coś idealnie od pierwszego razu. Jest pięknie wyrośnięty, z wyraźnie kwasowym smakiem. Jeśli ktoś jest na bezglutenowej diecie marzy o smaku takiego chleba. Dobrze się przechowuje i można go kroić nawet na cienkie kromeczki. Przygotowanie tego chleba wymaga Więcej ...
W tym roku rozpoczęłam sezon przetworów niespodziewanie wcześnie. Tak wyszło. Nic nie poradzę, że jak widzę jakąś roślinę rozpoczyna się niekontrolowany proces myślowy, który kończy się w słoiku, garnku lub piekarniku. Nie panuję nad tym. Pocieszam się, że to przynajmniej nie jest groźne dla otoczenia. Chociaż ostatnio dowiedziałam się, że Więcej ...
Po fiołkach przyszedł czas magnolii. Kwiaty magnolii są cudowne, tylko szkoda, że tak szybko przekwitają. Miałam na nie chętkę w już w ubiegłym roku ale nie zdążyłam się załapać na ich okres kwitnienia. W tym roku już czekałam „w blokach startowych” i udało się! Ciekawostką jest, że magnoliowate to bardzo stare Więcej ...
Tofurnik. Straszna nazwa i używam jej niechętnie ale skoro już funkcjonuje to trudno. Pocieszam się, że jeszcze straszniejsza jest tofucznica 🙂 Odnośnie soi mam mieszane uczucia. Zawsze mi dzwoni dzwoneczek, czy nie jest GMO? Jeśli macie ochotę poczytać polecam artykuł „Świat wg MONSANTO”. Tofu ma jednak tak wiele zastosowań, że uspokajam obawy. Więcej ...
Niestety nie zdążyłam w tym roku zrobić konfitur z pomarańczy. Trudno poradzimy sobie inaczej. Z pomocą przyjdzie agar-agar. Już kiedyś o nim pisałam: Agar jest to rodzaj żelatyny pochodzenia roślinnego, którą otrzymuje się z krasnorostów. W Polsce agar otrzymuje się z krasnorostu, który występuje w Bałtyku nazywa on się widlik. Pomijając Więcej ...
Kiedy ubiegłego lata robiłam malinowe przetwory, kilka dużych słoików powstało z myślą właśnie o tym mazurku. Mus z przetartych przez sito malin, bez cukru, bo biała czekolada jest bardzo słodka. Taki sam mus można zrobić z mrożonych malin lub podgrzać i przetrzeć przez sito dżem malinowy lub jakąkolwiek kwaśną konfiturę. Z Więcej ...
Wiem, że są pracochłonne. Jeśli ktoś nie lubi takiej galanterii może upiec jedną dużą tartę. Ja lubię dziecięce zabawy i często je piekę, zwłaszcza zimą, gdy cytrusy są najbardziej dojrzałe. Kakaowy, kruchy spód i mocno cytrynowe wypełnienie – pyszne połączenie. Z podanej ilości upieczecie 6-7 tartaletek o średnicy 5 cm Więcej ...
Idealny do deserów, ciast, lodów. Zimą, gdy są dojrzałe cytrusy lubię go mieć w lodówce. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Z podanej proporcji powinniście otrzymać ok. 400 ml kremu. Składniki: 2 całe jajka 3 żółtka 3-4 cytryny 150 g cukru 120 g masła Cytryny dokładnie myjemy szczoteczką, zesterem zdejmujemy skórkę Więcej ...
Pisałam już wielokrotnie: uwielbiam najstarszą z książek na mojej półce. Mowa oczywiście o „Praktycznym Kucharzu Warszawskim”. Czasem otwieram ją na pierwszej lepszej stronie – wybór losowy zazwyczaj kończy się to marszem do kuchni 🙂 Dzisiaj myśląc o nadchodzącym tłustym czwartku szukałam inspiracji. Pączki, pączki, faworki, oponki. Porcja solidnych porad od Więcej ...
Co za niespodzianka! Znalazłam w zamrażarce resztkę masy makowej ze świąt. Dość długo się zastanawiałam co to za woreczek między pierogami a kapustą. Po rozmrożeniu nie było już wątpliwości. Rozmrożone – trzeba wykorzystać więc będą rogaliki. Składniki na 12 rogalików: 250 g mąki pszennej 60 g cukru cukier waniliowy 2 Więcej ...
Dla czystej przyjemności przeglądam często moją ulubioną książkę kucharską.” Praktyczny Kucharz Warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i sporządzania zapasów spiżarnianych” wydanie dwudzieste czwarte z 1913 roku. Mogę Wam powiedzieć jeszcze, że kosztowała 1 rubel i 20 kopiejek. Dzisiaj zupa piwna. Muszę się przyznać, że przewertowałam trochę Więcej ...
Dwa najbardziej charakterystyczne ciasta bożonarodzeniowe w jednym. Kumulacja! Coś w sam raz dla leniuszków. Piernik był? Był! Makowiec był? No przecież był! Jeszcze urodziny można zaliczyć bo wygląda jak tort 🙂 Składniki: szklanka miodu 3 łyżki przyprawy do piernika 4 jaja 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 szklanki maki Więcej ...
Bardzo proste ciasto. Długo zachowuje świeżość. Można podjadać je aż do Sylwestra. Powinno nosić nazwę ciasto teściowej, bo pierwszy raz jadłam je właśnie u moich teściów. Przepis troszkę udoskonaliłam. Składniki: 5 średnich jabłek cukier waniliowy kostka masła 200 g cukru 4 duże jaja 250 g orzechów laskowych łyżka kakao 2 Więcej ...
Inaczej rolady makowe. Dla mnie najbardziej charakterystyczne obok piernika ciasto świąteczne. Po ubiegłych świętach zabroniłam wypowiadania w domu słowa makowiec – tyle ich upiekłam, że miałam już dosyć! Minął jednak rok i znów mam ochotę je piec! Składniki na trzy rolady: 450 g mąki pszennej 150 g masła 150 ml Więcej ...
W zasadzie to połączyłam znany polski keks z bożonarodzeniowym szkockim ciastem o nazwie „dundee cake”. Połączyłam i nie żałuję. Muszę tylko kupić obrus w szkocką kratę 🙂 Składniki: 200 g masła 200 g cukru 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 6 dużych jaj 200 Więcej ...
Zdecydowanie smaczniejsza wersja tradycyjnych klusek z makiem. Jako nadzienia używam masę makową, którą przygotowuję do makowców. Dopuszczam jednak użycie gotowej masy z puszki. Należy ją jedynie poddać małemu liftingowi tj. dodać orzechów, skórki pomarańczowej czy migdałów. Sos malinowy robimy z przesmażonych i przetartych przez sito malin. Mogą być to maliny Więcej ...
Przepyszny. Nie da się inaczej określić. Powiem Wam, że odkryłam go niedawno i na prawdę nie wiem czy to nie będzie moje „popisowe danie” tegorocznej Wigilii. Absolutne „must have” 🙂 Składniki: filet z pstrąga szklanka wytrawnego białego wina szklanka wody 3 łyżki octu winnego (np. jabłkowy) 2 duże łyżki miodu Więcej ...
Wigilijny barszcz ma być mocny, aromatyczny, klarowny i mieć piękny kolor. Już mówię jak to zrobić. W pierwszej kolejności nastawiamy buraki na kwas. Możemy to zrobić na tydzień przed wigilią lub dużo wcześniej i trzymać w lodówce zlany kwas w zamkniętym słoju. Składniki do kiszenia: 1 kg buraków główka czosnku Więcej ...
Postanowiłam napisać o niej w osobnym przepisie, gdyż wykorzystuję ją do wielu różnych ciast i nie tylko. Łatwiej będzie mi a dla Was bardziej klarownie gdy przeczytacie o niej w odnośniku. Zresztą część z Was zapewne korzystać będzie z gotowej masy. Grzechem to nie jest ale zachęcam do zrobienia własnej. Więcej ...
Chałka to dla mnie temat rzeka – wybaczcie jeśli będę się rozpisywać do znudzenia. Postaram się krótko i tylko to co istotne. Chała to żydowskie pieczywo. Jadana na co dzień jak i w szabas. Szabas to cotygodniowe święto rozpoczynające się w piątek po zachodzie słońca i kończące w sobotę o Więcej ...
Śliczne małe ciasteczka różyczki. Dość pracochłonne ale uwierzcie mi warto! Idealne na spotkania przy kawce. Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 1 białko 80 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia konfitura Z podanych składników (oprócz konfitury oczywiście:) zagnieść ciasto, zawinąć w Więcej ...
Pięknie wygląda w słoiku, przyznacie. Świetna do sałatek i mięs, jako słodko – winny przerywnik. Dynia ma tą niewątpliwą zaletę, że można ją odłożyć na sam koniec sezonu przetworowego i zabrać się za nią na spokojnie i należytą celebrą 🙂 Składniki: dynia (u mnie zwykła polska) ocet jabłkowy cukier sól Więcej ...
Długo dojrzewający piernik staropolski to ciasto dla cierpliwych. Nie jest trudny w wykonaniu. Trzeba jedynie podejść do sprawy na poważnie. Bo taki piernik to nie byle co! Trzeba mieć pod ręką kalendarz (papierowy czy też cyfrowy) i dokładnie rozpisać co kiedy robimy. Pierwszy etap to czas leżakowania od momentu zagniecenia Więcej ...
Wiem, trochę absurdalne połączenie ale wystarczy mieć odwagę na eksperymenty aby przypadkiem trafić na ciekawe smaki. Klasyka kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, polska dynia i azjatycki imbir. Podane z jogurtem i sokiem z cytryny. Zazwyczaj bliny podawane są ze śmietaną, kawiorem i łososiem w towarzystwie świeżego kopru. Dzisiaj jednak będzie inaczej. Więcej ...
Słodkie i wytrawne. Smakołyki. Pięknie wyglądają w słoikach. Gruszki do marynaty muszą być małe i twarde – dojrzałe możemy zjeść na deser. Podkreślają smak pieczonych mięs i warzyw. Świetnie sprawdzają się również w słodkich ciastach np. czekoladowych. Składniki: 1 kg twardych gruszek szklanka octu winnego 3 szklanki wody szklanka cukru Więcej ...
Oprócz niezliczonej ilości słoików z powidłami śliwkowymi co roku obowiązkowo robię śliwki w marynacie. Ostre, słodkie i korzenne. Idealne do pieczonych mięs i jako zakąska do wysokoprocentowych napojów 😉 Składniki: małe śliwki węgierki ocet winny woda cukier sól przyprawy: goździki, ziele angielskie, kardamon ziarno, gorczyca biała, liść laurowy Zacznijmy od Więcej ...
Jestem kontenta. Cała skrzynka grzybów w kilka godzin. Same piękne i zdrowiutkie. Mamy swoje miejsca i nie powiemy gdzie 😉 Duże oczywiście do suszenia, marynuję tylko te małe. Wyjątek robię tylko dla prawdziwków. Jeśli są duże ale zdrowe to kapelusz tnę na części i do marynaty. W zasadzie oddzielnie robię Więcej ...
Ciekawy smak. Mogą być bardzo ostre lub ostro-słodkie jeśli dodamy miód. Tą wersję robię najczęściej. Składniki: 2 kg ogórków marchew cebula 1,5 l wody 1,5 szkl. octu 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy 3 łyżki miodu gorczyca Ogórki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Marchew i cebulę kroimy w plastry. Więcej ...
Bardzo je lubię za smak i za kolor. Są świetne do kanapek, burgerów i sałatek. Składniki: 2 kg ogórków 2-3 łodygi selera naciowego 1,5 l wody 2 szkl. octu 1,5 szkl. cukru 2 łyżki soli szczypta pieprzu, gorczyca 4 łyżki curry łyżeczka kurkumy (dla ładniejszego koloru) Ogórki myjemy, obieramy i Więcej ...
Czas robienia przetworów ruszył pełną parą. Szukając na targu odpowiednich do marynowania ogórków znalazłam korniszony. Malutkie ogóreczki, nie większe niż 3 cm. Bardzo się cieszę. Nie mogłam takich znaleźć od dwóch lat. Korniszony przygotowuję w zasadzie tak samo jak duże ogórki, są tylko ładniejsze:) Małe cacuszka, w malutkich słoiczkach. Jak Więcej ...
Nie każdy wie, że nasturcje są nie tylko pięknymi kwiatami zdobiącymi nasze ogrody i balkony. Są również roślinami jadalnymi. Liście, kwiaty i owoce są świetnym dodatkiem do sałatek, serów i jaj. Smak to wypadkowa między chrzanem a rzodkiewką. W lecznictwie używana jako środek dezynfekujący, pobudzający apetyt i hamujący kaszel. Przygotowuje Więcej ...
Kwaśne wiśnie świetnie pasują do wszelkich czekoladowych deserów. Muffiny są wilgotne, pełne wiśni z gęstą czekoladową polewą. Pięknie brzmi prawda? Aż ślinka cieknie. Z podanych proporcji wychodzi 14 dużych muffinów. Składniki: 300 g mąki 4 łyżki kakao łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 100 g posiekanej Więcej ...
Szybkie ciasto na niedzielny deser. Jeśli macie w ogródku krzaki agrestu lub porzeczki w piętnaście minut nazrywacie owoców. Składniki na blachę 25/30 cm: 250 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 100 g cukru 5 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 700 – 900 g owoców do Więcej ...
Uwielbiane przez moją rodzinę. Znikają błyskawicznie w towarzystwie hektolitrów zimnego mleka. Szczerze mówiąc dopóki pierwszy raz sama nie upiekłam nie lubiłam jagodzianek. Pamiętałam smak jagodzianek kupowanych w sklepie. Wszystkie były dla mnie za suche, zapychające – a mleka nie znoszę brr! Moje bułeczki są wilgotne, puszyste i mocno nadziane owocami. Więcej ...
Brava to moja ulubiona salsa. Bardzo ostra i aromatyczna. Przygotowuję ją na sposób Kataloński z wędzoną papryką w proszku. Jeśli nie próbowaliście takiej papryki gorąco zachęcam – zakochacie się jak ja! Jest stosunkowo droga ale warta swojej ceny. Składniki: duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli puszka pomidorów Więcej ...
Można jeść ciepłe lub zimne – są tak samo pyszne. Składniki: 10 truskawek 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej jajko 3 łyżki oleju łyżka cukru szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Mokre składniki mieszamy i dodajemy do wymieszanych suchych – łączymy. Ciasto ma być gęste Więcej ...
Konfitura oczywiście domowa! Spód kruchy jak w mazurku kajmakowym. Konfiturę rozsmarowujemy grubą warstwą i wkładamy placek do lodówki. Składniki na lukier: białko kurze ok. 300 g cukru pudru kilka kropli soku cytrynowego Ważne przy sporządzaniu lukru królewskiego jest to, aby białka nie ubić na pianę. Pęcherzyki powietrza zawarte w pianie Więcej ...
Połączenie doskonałe. Super kruche ciasto (patrz mazurek kajmakowy) i masa truflowa z białej czekolady. Składniki: 200 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30% 25 ml rumu Z tych proporcji otrzymacie niepełną szklankę polewy. Warunkiem udanego mazurka jest użycie dobrej jakościowo białej czekolady. Najlepiej specjalnej do wypieków. Czekoladę roztapiamy w kąpieli Więcej ...
Mazurki to moje ulubione ciasta. Kruchy spód i kolorowe polewy przystrajane bakaliami, lukrem i czekoladą. Przygotowuję spody wcześniej aby mieć czas na zabawę z dekorowaniem – w mazurkach wygląd jest tak samo ważny jak smak! Składniki na proste ciasto: 300 g mąki 150 g margaryny 80 g cukru 1 jajko Więcej ...
Mocno pomarańczowy smak i polewa z białej czekolady. Dzięki zaparzaniu mąki długo utrzymuje świeżość – tak słyszałam od tych, którzy dostali ode mnie przepis. U mnie w domu znika w trakcie jednego dnia. Na święta upiekę dwie! Składniki: 180 g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 60 g Więcej ...
Idealne na walentynki. Słodkie, pachnące i miodowe. Można dodać czerwony barwnik. Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru 2-3 łyżki miodu 125 g masła 1 jajko 3 łyżki przyprawy korzennej do pierników lub zmielony: cynamon, imbir, kardamon, goździki Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli używamy barwnik to mieszamy go Więcej ...
Zwane też biscotti di Prato ( biszkopty z Prato). Zna je każdy, kto był w Toskanii. Je się je maczane w kawie lub winie. Dzięki dwukrotnemu wypiekaniu, przetrzymywane w szczelnym pojemniku długo zachowują świeżość. Niestety nie dane mi było sprawdzenie czy to prawda – zniknęły tego samego dnia:) Może Wam Więcej ...