Autor: magda, maj - 23 - 2016, napoje, SLAJD, zielarskie
Składniki
  • 6 grubych łodyg rabarbaru
  • szklanka cukru
  • laska wanilii
  • woda
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 10 osób

Jeden z najstarszych napojów orzeźwiających. Pierwotna wersja to oczywiście napój cytrynowy. Bardzo popularny napój w Francji już w XVII wieku prawdziwe apogeum popularności przeżywa na początku XIX gdy wynaleziono sposób na gazowanie wody. Zapomniana przez ostatnie dziesięciolecia i zepchnięta na boczny tor przez chemiczne paskudztwa w plastikowych butelkach obecnie wraca do łask – i dobrze bo nic nie gasi pragnienia w gorący dzień tak, jak lemoniada! Mój ulubiony Praktyczny Kucharz Warszawski z 1913 roku podaje taki przepis na „Limoniadę” i syrop limonadowy.

przepis_limoniada

Syrop to dobre rozwiązanie – taki koncentrat smaku. Przechowujemy w lodówce i w każdej chwili możemy uzupełnić dzbanek. Syropy możemy robić z różnych owoców, ziół, kwiatów, których smak utrwalamy cukrem lub jak kto woli ksylitolem czy stawią. Ja się cukru nie boję – w każdym przepisie możecie go jednak zastąpić. Zrobimy dzisiaj trzy syropy: rabarbarowy z wanilią, z lebiodki pospolitej (oregano) i aromatyczny z marzanki wonnej z cytryną.

lemoniady1483

 

Składniki:

  • 6 grubych łodyg rabarbaru
  • szklanka cukru
  • laska wanilii
  • woda

Rabarbarowym łodygom odcinamy brudną końcówkę i kroimy na kawałki – drobne około 1 cm, odda więcej smaku. W garnku, w którym będziemy gotować sok pokrojony rabarbar zasypujemy połową cukru, dodajemy wanilię – laskę wanilii przecinamy na pół i czubkiem noża zeskrobujemy ziarenka, laskę też wrzucamy. Odstawiamy najlepiej na noc, rabarbar puści sok i przejdzie smakiem wanilii. Następnie zalewamy wodą, tak aby tylko zakryć rabarbar. Dodajemy resztę cukru i gotujemy na małym ogniu około 15 – 20 minut od momentu wrzenia. Odstawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Gdy ostygnie odcedzamy starając się aby do syropu nie wpadły nam żadne cząstki – najlepiej na gazie lub bardzo gęstym sicie. Syrop przechowujemy w lodówce. Lemoniadę robimy mieszając syrop z zimną wodą (gazowaną lub nie – jak lubicie) – po prostu pyszne 🙂

Marzanka wonna to pięknie pachnąca roślinka leśna – pisałam już o niej. Pełnię smaku uzyskamy gdy troszkę zwiędnie a najlepiej wyschnie – ma zapach podobny do trawy żubrowej. Marzanki nigdy nie siekamy. Całą roślinkę wkładamy do wody, wina lub innego alkoholu i pozostawimy aż odda smak. Możemy też aromatyzować nią cukier – kilka gałązek zasypujemy cukrem, lekko rozcieramy w rękach, taki cukrowy masaż i zostawiamy na pewien czas w zamkniętym pojemniku.

Składniki:

  • mała wiązka suszonej marzanki
  • cytryna
  • pół szklanki cukru
  • 1 l wody

Mała wiązka tzn. 4 -5 gałązek. Marzankę umieszczamy w garnku, ścieramy skórkę cytrynową (bez albedo czyli białego miąższu), sok wyciskamy, dosypujemy cukier, dolewamy wodę. Zagotowujemy i zostawiamy do ostudzenia. jeśli jest dla Was za mało słodki możecie dodać jeszcze cukru. Ostudzony syrop odcedzamy i przechowujemy w lodówce. Proporcje mieszania z wodą musicie sami ustalić – takie, jakie będą Wam smakować. Do dzbanka z lemoniadą możecie dodać jeszcze gałązkę marzanki i plaster cytryny – będzie ładniej wyglądać.

Składniki:

  • pęczek oregano lub lebiodki
  • 1 l wody
  • pół szklanki cukru

Lebiodkę znajdziemy na spacerze – trzeba się tylko nauczyć ją oznaczać. Wiosną wykopałam mały krzaczek na łące i rośnie sobie u mnie na balkonie już w całej skrzynce. Możemy też po prostu kupić oregano w sklepie lub na targu. Z wody i cukru gotujemy syrop i wrzucamy lebiodkę – chwilkę gotujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Z syropu robimy lemoniadę mieszając z wodą w proporcjach jakie lubimy. Świetnie smakuje, gdy do dzbanka dodamy cząstki świeżego, schłodzonego arbuza lub melona.

Ciesz się Smaku!

 

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
LEMONIADY
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem
Posiłek: Składniki:

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl