Trochę z nimi zabawy ale efekt wynagradza starania 🙂 Kwaśne rabarbarowe wypełnienia miło kontrastuje z bitą śmietaną. Możecie użyć świeżego rabarbaru lub np. konfitury. W podobny sposób przygotujecie tartaletki z innymi owocami. Składniki na ciasto około 12 tartaletek: 120 g maki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 120 g masła jajko 3 Więcej ...
Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii i są to ni mniej ni więcej tylko owoce zapiekane pod kruszonką. Kruszonka może być z mąki białej i pełnoziarnistej z różnymi dodatkami. Dzisiaj zrobimy kruszonkę z orzechami włoskimi – bardzo ją lubię! Składniki: 4 grube łodygi rabarbaru laska wanilii 3/4 szklanki mąki razowej pół szklanki Więcej ...
Jeden z najstarszych napojów orzeźwiających. Pierwotna wersja to oczywiście napój cytrynowy. Bardzo popularny napój w Francji już w XVII wieku prawdziwe apogeum popularności przeżywa na początku XIX gdy wynaleziono sposób na gazowanie wody. Zapomniana przez ostatnie dziesięciolecia i zepchnięta na boczny tor przez chemiczne paskudztwa w plastikowych butelkach obecnie wraca Więcej ...
Kiedy mamy świeży rabarbar na wyciągnięcie ręki szkoda zamykać go w słoiku. Pomyślcie jednak o zimie! Ciasto z rabarbarem kiedy za oknem sypie śnieg – to jest coś! Przygotowuję taką konfiturę głównie z myślą o tortach i ciastach, które przekładam słodkimi masami. Kwaśny rabarbar przełamuje słodycz i podkreśla smak. Z poniższej proporcji Więcej ...