- 4 grube łodygi rabarbaru
- laska wanilii
- 3/4 szklanki mąki razowej
- pół szklanki siekanych orzechów
- 1/2 szklanki cukru
- pół kostki masła
Crumble to deser pochodzący z Wielkiej Brytanii i są to ni mniej ni więcej tylko owoce zapiekane pod kruszonką. Kruszonka może być z mąki białej i pełnoziarnistej z różnymi dodatkami. Dzisiaj zrobimy kruszonkę z orzechami włoskimi – bardzo ją lubię!
Składniki:
- 4 grube łodygi rabarbaru
- laska wanilii
- 3/4 szklanki mąki razowej
- pół szklanki siekanych orzechów
- 1/2 szklanki cukru
- pół kostki masła
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki około 1-2 cm, zasypujemy połową cukru, dodajemy ziarenka z rozciętej wanilii i odstawiamy na kilka godzin aby rabarbar nabrał smaku i puścił soki. Crumble możemy zapiekać porcjowane w małych foremkach lub w blaszce i nakładać na talerze. Dno naczynia smarujemy masłem i nakładamy rabarbar, który przykrywamy warstwą kruszonki czyli mąkę, orzechy, cukier i masło rozcieramy w palcach do uzyskania kruszącego się ciasta. Crumble zapiekamy w temperaturze 180 – 200°C aż kruszonka będzie rumiana i chrupka. Podajemy z gęstym jogurtem lub lodami.
Ciesz się Smakiem!