Hiszpański chłodnik. Bardzo aromatyczny i pełen głębokich smaków. W zależności od regionu Hiszpanii jada się różne jego wersje z różnymi dodatkami: z grzankami, szynką, oliwkami, jajkami czy orzechami. Na ostro lub łagodnie. Można go podawać również w formie zblendowanego kremu. Gazpacho  należy przygotować wcześniej – najlepiej wieczorem ma wtedy czas aby   Więcej ...

Jeszcze nie wszyscy wiedzą, że liście rzodkiewki są pyszne. Można ich używać w sałatkach, do kanapek i do past. My ukręcimy sobie pesto.   Składniki: szklanka prażonych ziaren słonecznika pół szklanki prażonych orzechów (włoskie, laskowe) liście z 3 dużych pęczków rzodkiewki 4 ząbki czosnku sól, pieprz sok z całej cytryny   Więcej ...

Wiosna przyszła niespodziewanie szybko – a może to zima zrobiła sobie przerwę? W każdym razie „zielone” już ruszyło i ze ze spaceru przyniosłam takie oto piękności. Będzie pyszny obiad 🙂 Gwiazdnica pospolita rośnie kępkami, ma drobniutkie listki i białe kwiatuszki. Uważana jest za wyjątkowo uciążliwy chwast. Zawiera saponiny, prowitaminę A,   Więcej ...

Tym razem bulgur zabierze na do słonecznej Italii. To danie najlepiej smakuje latem, gdy pomidorki i szpinak są dojrzałe i pełne witamin. Wegetarianie i weganie pominą szynkę parmeńską i również mogą rozkoszować się smakiem. Składniki: szklanka kaszy bulgur 200 g pomidorków koktajlowych 200 g szpinaku 3 ząbki czosnku oliwa sól,   Więcej ...

Categories: Dania główne, fit, kolacja, Obiad

Tabbouleh to sałatka z warzywami i kuskusem charakterystyczna dla kuchni arabskiej. Z dużą ilością natki pietruszki, mięty i soku z cytryny. Kuskus z powodzeniem można zastąpić kaszą bulgur. Bulgur powstaje z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Jest dużo zdrowsza niż kuskus czy manna. Zawiera dwa razy więcej błonnika,   Więcej ...

Temat rzeka. Pasta z ciecierzycy, tahini, czosnku, oliwy i soku z cytryny. Od kilku lat wszelkie rodzaje hummusów biją rekordy popularności. Podawane w najlepszych restauracjach jaki i jako Street Food. Danie pochodzi z Libanu ale jest codziennym pożywieniem w wielu arabskich krajach. Największym eksporterem hummusu jest Izrael. Hummus jest ważnym daniem w diecie   Więcej ...

Bardzo proste wykonanie. Jedyny ratunek gdy masz natręctwo chrupania, zwłaszcza podczas oglądania filmów. Wyobrażacie to sobie. Cinema City sprzedające wielkie kubły chipsów z jarmużu i pietruszki zamiast popcornu i świeżo wyciskany sok zamiast coli? Wiem, że mam wybujałą wyobraźnie ale to konsument dyktuje co chce kupować. Przepisy na czipsy z   Więcej ...

Categories: SLAJD

Początek sierpnia to dla mnie czas przyglądania się pomidorom. Czy już są odpowiednie na przetwory, czy jeszcze poczekać? Muszą być dorodne i dojrzałe. Zanim nabędę 100 kg i pochłonie mnie pomidorowe szaleństwo – pierwsza próba. Chłodnik z pomidorów. Składniki: 6 dużych pomidorów 1 mały pomidor ok. 2 szklanek malin 4 ząbki   Więcej ...

Wiem, wiem że szpinak to najlepiej świeży z grządki, nie pakowany w folię ale nie mogłam się opanować. W tym roku wyjątkowo chce mi się wiosny. Mam nadzieję, że to już niedługo 🙂 Na razie szpinak baby, pieczona pietruszka, granat, kiełki słonecznika (uprawiane na parapecie) z dressingiem pomarańczowym. Takie połączenie późnej   Więcej ...

Categories: fit, sałatki, SLAJD

Przyznaję, że mam bzika na punkcie buraków. Kwas buraczany to już stała produkcja. Przynajmniej raz w tygodniu barszcz ukraiński. Jak tylko włączam piekarnik to „na doczepkę” zawsze wędrują buraki. Pieczone w lodówce muszą być! Zawsze, gdy najdzie nagła ochota można sięgnąć. Taka ochota właśnie nadeszła 🙂 Składniki: duży upieczony burak szklanka   Więcej ...

Categories: Przekąski, sałatki, SLAJD

Wymyśliłam jak przemycić jarmuż aby mięsożercy smakował. Bo jarmuż jeść warto. Zawiera witaminy z grupy B i E, błonnik, cynk, żelazo, wapń oraz luteinę pomocną przy problemach ze wzrokiem. Jarmuż będzie z mięsem w sosie dyniowym. Składniki: 10 dużych liści jarmużu 200 g mięsa mielonego (wedle uznania – u mnie   Więcej ...

Na specjalne życzenie sałatka z sobotniego wieczoru 🙂 Bardzo mi było miło, że wszystkim smakowała. Jest bardzo prosta w wykonaniu bo to nic więcej jak pomidory z zielonym pesto. Składniki do sałatki: pomidory – najlepiej możliwie najwięcej rodzajów i kolorów (np. po jednym z pięciu rodzajów) rukola Składniki do pesto:   Więcej ...

Categories: sałatki

Pyszna jesienna tarta. Kiedy dyń jest pod dostatkiem piekę je systematycznie i miąższ przerabiam na różne potrawy. Tarta to dopiero początek 🙂 Żytnie ciasto powstało z konieczności, tylko taką miałam mąkę, ale okazało się strzałem w dziesiątkę.   Składniki: ciasto: 250 g mąki żytniej, 125 g masła, jajko, sól, 3 łyżki   Więcej ...

Categories: SLAJD

Jak spróbowałam tak zasmakowałam. Portulaka raz jeszcze. Tym razem świeże liście ( super orzeźwiający smak) w sałatce z kozim twarogiem. Tu się chwilkę rozpiszę, bo użyłam nie jakiegoś tam twarogu koziego tylko twarogu, dzięki któremu polubiłam wyroby z koziego mleka. Do niedawna sądziłam, że kozie sery nie są dla mnie.   Więcej ...

Categories: śniadanie

Pyszny farsz i kruche ciasto. Szybkie i efektowne danie. Blaszka lub naczynie do tarty powinno mieć dużą średnicę i wysokie, karbowane boki. Bardzo pomocne są blaszki z wyjmowanym dnem. Można jednak sobie poradzić inaczej. Szykowałam tartę dla kilku osób, potrzebowałam więc dużej blachy a moje blaszki do tart są małe.   Więcej ...

Categories: Dania główne

Szybka w przygotowaniu.  Jest na tyle wykwintna, że można ją podać na oficjalnym spotkaniu  lub romantycznej kolacji. Robię ją na poprawę humoru – uwielbiam wszystkie jej składniki razem i każdy z osobna! Składniki: dojrzały melon galia lub cantaloupe 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 1/3 arbuza garść rukoli trzy łyżki   Więcej ...

Categories: sałatki

Zamiast drogich orzeszków piniowych używam ziarna słonecznika. Takie małe odstępstwo. Ale za to mam własnoręcznie przygotowane suszone pomidory w oleju a bazylię zrywam na balkonie – zioła obrodziły mi pięknie w tym roku aż jestem dumna, nie mam już gdzie wieszać  skrzynek! Składniki na słoiczek 200 ml: 15 sztuk suszonych   Więcej ...

Categories: przetwory

Jedna z moich ulubionych postaci bobu. Dodatkowo prosta i szybka w wykonaniu. Składniki: dwie szklanki ugotowanego bobu 200 g fety pęczek szczypioru oliwa sól, pieprz Bób obieramy ze skórki, fetę kroimy lub zdrobniamy, szczypiorek siekamy. Łączymy składniki, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem – i już! Ciesz się Smakiem!

Pasta z bobu podobna jest do humusu i jak on jest jadana z wszelkiego rodzaju pieczywem. Składniki: 500 g ugotowanego bobu szklanka orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sok z całej cytryny garść liści melisy oliwa sól, pieprz Orzechy prażymy w piekarniku na blasze – 15 min. w temp. 180° C.   Więcej ...

Categories: Dania bez mięsa, kolacja

To chyba najbardziej znany w basenie Morza Śródziemnego sos. O miejsce jego narodzin spiera się Hiszpania i francuska Prowansja. Pewnie stąd też różna pisownia i wymowa nazwy. Wspaniale smakuje z rybami, warzywami, jajami i pieczywem. Istnieją dwie zasadnicze wersje tego sosu: czosnek ucierany z solą i oliwą oraz sos majonezowy   Więcej ...

Guacamole to salsa na bazie awokado. Awokado musi być dojrzałe. W związku z tym, że awokado nie jest podstawowym składnikiem diety w naszej strefie klimatycznej, nie mamy zbyt dużego doświadczenia. Kolor skórki niewiele nam powie, bo są różne odmiany i owoc ten może być ciemnozielony i jasnozielony. Ja sprawdzam czy   Więcej ...

Brava to moja ulubiona salsa. Bardzo ostra i aromatyczna. Przygotowuję ją na sposób Kataloński z wędzoną papryką w proszku. Jeśli nie próbowaliście takiej papryki gorąco zachęcam – zakochacie się jak ja! Jest stosunkowo droga ale warta swojej ceny. Składniki: duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryczki chilli puszka pomidorów   Więcej ...

Categories: dipy, Przekąski

Salsa verde czyli zielony sos to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów przyrządzanych głównie z ziół. Polecana do sałatek, ryb, mięs i gotowanych warzyw. Stosuję ją w dwóch wersjach: rzadszą do sałatek a zagęszczoną miąższem z chleba i żółtkiem z jaja ugotowanego na twardo do warzyw, mięs i jako pesto   Więcej ...

Właśnie sosy – bo nie ma jednego sosu winegret. Wystarczy do bazy jaką jest oliwa, sok z cytryny,  sól i pieprz dodać kolejne składniki i powstają nowe smaki – to lubię najbardziej. Pamiętać należy jednak o jednej kardynalnej zasadzie – oliwę lub olej wlewamy na samym końcu, bardzo cienkim strumieniem   Więcej ...

Sałatka szopska to tradycyjna bułgarska przystawka podawana zazwyczaj do rakiji. Przyrządza się ją z sera szopskiego czyli solankowego sera owczego. Chociaż spotkałam się z wersją z serem feta (prawdziwym twardym serem feta, nie jego miękką wersją) to wydaje mi się a właściwie mam pewność, że jeżeli nie dostaniemy nigdzie sera   Więcej ...

Lubię łączenie przeciwstawnych smaków. Niezła zabawa a wynik czasem zaskakuje. Słodka grzanka z drożdżowego pieczywa np. chałki lub bułki z mocno czosnkowym szpinakiem. Składniki: 500 g świeżego szpinaku 4 duże ząbki czosnku masło śmietanka 30% oliwa sól, pieprz Chałkę lub inne drożdżowe pieczywo – 4 kromki smarujemy masłem i grillujemy   Więcej ...

Bardzo udane połączenie smaków. Możemy użyć różnych makaronów, tagliatelle, penne czy spaghetti, najlepsze oczywiście z pszenicy durum. Szpinak powinien być świeży, jeżeli mrożony to tylko liście. Składniki: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa lub olej 100 g  sera gorgonzola 150 ml śmietany 30% makaron sól, pieprz   Więcej ...

Sałatka idealna w czerwcu, gdy bez problemu dostaniemy młody szpinak i dojrzałe truskawki. Składniki: 300 – 400 g liści młodego szpinaku 15 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory 500 g  truskawek 250 g bekonu lub bardzo cienko pokrojonego boczku wędzonego oliwa ocet balsamiczny miód kilka kaparów Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki   Więcej ...

Łososia możemy przygotować jeszcze w domu i w marynacie zabrać ze sobą. Tak przygotowane ryby zachowują świeżość do 4 dni (oczywiście gdy trzymamy je w lodówce). Ryby a zwłaszcza łosoś jeśli potraktujemy je delikatnie odwdzięczą się nam smakiem:) Dlatego nie stosuję wielu przypraw. Składniki: filet łososia lub dzwonko (dla 4   Więcej ...

Grillowanie warzyw jest bardziej absorbujące niż mięs. Wymagają dość częstego odwracania i smarowania oliwą aby się nie przypalały ale wystarczy się odpowiednio przygotować aby czynność ta nie była nużąca. Z doświadczenia wiem, że bardzo pomocne jest przygotowanie sobie kieliszka (lub dwóch) dobrego wina:) do tego odpowiednie towarzystwo i grillowanie jest   Więcej ...

Część składników znajdziecie patrząc pod nogi. Stokrotki rozkwitły już na łąkach i w ogrodach. Wybieramy małe, nieuszkodzone listki. Liście mniszka powinny pochodzić z roślin jeszcze nierozkwitniętych – jeśli przed Wami rozpościera się żółta łąka wystarczy się schylić i w kępce na pewno znajdziecie młode odnogi. Składniki: liście sałaty (różne) liście   Więcej ...

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl