- liście jarmużu
- olej lub oliwa
- sól
Bardzo proste wykonanie. Jedyny ratunek gdy masz natręctwo chrupania, zwłaszcza podczas oglądania filmów. Wyobrażacie to sobie. Cinema City sprzedające wielkie kubły chipsów z jarmużu i pietruszki zamiast popcornu i świeżo wyciskany sok zamiast coli? Wiem, że mam wybujałą wyobraźnie ale to konsument dyktuje co chce kupować. Przepisy na czipsy z warzyw, zwłaszcza tych liściastych znajdziecie na wielu stronach, różnią się tylko użytymi dodatkami.
Składniki:
- liście jarmużu
- olej lub oliwa
- sól
Jarmuż myjemy i osuszamy. Oddzielamy gruby nerw a liście rwiemy na części (niezbyt małe). Skrapiamy je olejem lub oliwą i mieszamy dłońmi aby każdy kawałek był nim posmarowany. Układamy na blaszce niezbyt gęsto i wkładamy do pieca nagrzanego do 180 °C na 5-10 minut. Musicie zarezerwować sobie ten czas na sprawdzanie, bo spalone liście nie są smaczne.
Ciesz się Smakiem!