- szklanka kaszy bulgur
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- 150 g szynki parmeńskiej
Tym razem bulgur zabierze na do słonecznej Italii. To danie najlepiej smakuje latem, gdy pomidorki i szpinak są dojrzałe i pełne witamin. Wegetarianie i weganie pominą szynkę parmeńską i również mogą rozkoszować się smakiem.
Składniki:
- szklanka kaszy bulgur
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 200 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- 150 g szynki parmeńskiej
Kaszę zalewamy osolonym wrzątkiem w proporcji 1:2,5, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 6-7 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek w plasterkach, po chwili pomidorki, sól i pieprz. Dusimy kilka minut. Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, dodajemy szpinak i dusimy kilka minut – tak aby szpinak pozostał jędrny. Na talerzu dekorujemy szynką parmeńską porwaną w palcach. Szybko i pysznie!
Ciesz się Smakiem!