Wiem, trochę absurdalne połączenie ale wystarczy mieć odwagę na eksperymenty aby przypadkiem trafić na ciekawe smaki. Klasyka kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, polska dynia i azjatycki imbir. Podane z jogurtem i sokiem z cytryny. Zazwyczaj bliny podawane są ze śmietaną, kawiorem i łososiem w towarzystwie świeżego kopru. Dzisiaj jednak będzie inaczej. Więcej ...
Oprócz niezliczonej ilości słoików z powidłami śliwkowymi co roku obowiązkowo robię śliwki w marynacie. Ostre, słodkie i korzenne. Idealne do pieczonych mięs i jako zakąska do wysokoprocentowych napojów 😉 Składniki: małe śliwki węgierki ocet winny woda cukier sól przyprawy: goździki, ziele angielskie, kardamon ziarno, gorczyca biała, liść laurowy Zacznijmy od Więcej ...
Gdy słońce mocniej przygrzeje a temperatura oscyluje w okolicach 30°C jedyną zupą jaka przychodzi mi do głowy jest chłodnik. Niejedno ma on oblicze, bo i ogórkowy i z kalarepą i gazpacho. Moim faworytem jest jednak chłodnik litewski na botwinie. Składniki: pęczek botwiny (jeśli bardzo młoda to dwa) pęczek rzodkiewki 4 Więcej ...
Warienki to ukraińskie pierogi. Mogą być nadziewane różnymi farszami ale najbardziej popularne to nadzienie z ziemniaków i smażonej cebulki oraz z twarogu podawane najczęściej na słodko. Przypominają „polskie ruskie” – w zasadzie chyba odwrotnie, bo przecież pierogi przyszły do nas ze wschodu. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kwaśnej Więcej ...
Czeburieki to smażone tatarskie pierogi z nadzieniem z baraniny. Baraninę z powodzeniem można zastąpić wołowiną. Ciasto: 2-3 szklanki mąki pszennej szklanka wody łyżka oleju łyżka czystej wódki lub spirytusu żółtko łyżeczka soli i cukru Farsz: 200-250 g mięsa wołowego cebula natka pietruszki ok. 200 g naturalnego jogurtu sól, pieprz, przyprawy Więcej ...
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowo – kruchego. Ciasto: 1 kg pszennej mąki kostka masła 25 g drożdzy 2 jaja 300 g kwaśnej śmietany 100 ml mleka łyżeczka cukru żółtko (do posmarowania) Farsz: 400 g mięsa (oryginalnie baranina lub wołowina) 2 – 3 garście posiekanej kapusty duża cebula pieprz, sól , Więcej ...