Autor: magda, paź - 10 - 2014, Dania bez mięsa, Dania główne
Składniki
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 500 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • sól
  • szklanka miąższu upieczonej dyni
  • korzeń imbiru ok. 5 cm
  • jogurt naturalny gęsty
  • sok z cytryny
  • szczypiorek
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 3-4 osób

Wiem, trochę absurdalne połączenie ale wystarczy mieć odwagę na eksperymenty aby przypadkiem trafić na ciekawe smaki. Klasyka kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, polska dynia i azjatycki imbir. Podane z jogurtem i  sokiem z cytryny. Zazwyczaj bliny podawane są ze śmietaną, kawiorem i  łososiem w towarzystwie świeżego kopru. Dzisiaj jednak będzie inaczej. Jeśli nie wiecie co o tym sądzić jest tylko jedno wyjście: spróbować!

BLINY_DYNIOWE9209

 

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 500 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • sól
  • szklanka miąższu upieczonej dyni
  • korzeń imbiru ok. 10 cm
  • jogurt naturalny gęsty
  • sok z cytryny
  • szczypiorek

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozpuszczamy w połówce szklanki ciepłego mleka. Dosypujemy dwie łyżki z odważonej mąki i dokładnie mieszamy rozcierając grudki. Zaczyn odstawiamy na 10-15 min. aż drożdże zaczną pracować i pojawi się „grzybek”. W czasie gdy grzybek nam rośnie zaparzamy mąkę gorącym mlekiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy zaparzona mąka ostygnie a grzybek wygląda jak purchawka 🙂 mieszamy je dokładnie i pozostawiamy do wyrośnięcia – około 30 min. Następnie dodajemy pulpę dyniową, drobno posiekany imbir, jaja i sól. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dolewamy jeszcze mleka. Ma mieć konsystencję pasty. Odstawimy do wyrośnięcia na kolejne 20 – 30 min. Smażymy na odrobinie oleju. Najwygodniejsze do smażenia są małe placuszki. Bliny szybko się smażą, puchną na patelni. Należy uważać aby ich nie przesuszyć. Gotowe bliny podajemy z jogurtem z sokiem cytrynowym, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem. Spróbujcie!

Ciesz się Smakiem!

 

 

 

 

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl