Autor: magda, lip - 7 - 2014, Dania bez mięsa, Dania główne, Obiad
Składniki
  • pęczek botwiny (jeśli bardzo młoda to dwa)
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 ogórki gruntowe
  • pęczek szczypioru
  • pęczek kopru
  • maślanka lub kefir
  • ocet winny
  • sól, pieprz
Kuchnia: Czas: 30 min. Dla: 4 osób

Gdy słońce mocniej przygrzeje a temperatura oscyluje w okolicach 30°C jedyną zupą jaka przychodzi mi do głowy jest chłodnik.  Niejedno ma on oblicze, bo i ogórkowy i z kalarepą i gazpacho. Moim faworytem jest jednak chłodnik litewski na botwinie.

CHLODNIK2467

Składniki:

  • pęczek botwiny (jeśli bardzo młoda to dwa)
  • pęczek rzodkiewki
  • 4 ogórki gruntowe
  • pęczek szczypioru
  • pęczek kopru
  • maślanka lub kefir 0,5 l
  • ocet winny
  • sól, pieprz

Botwinę kroimy drobno i gotujemy w dwóch litrach posolonej wody ok.10 min. Pod koniec dodajemy ocet winny – 5 łyżek (lub więcej jeśli lubicie bardziej kwaśny)  – następnie studzimy. Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy na talarki. Zieleninę drobno siekamy. Do wystudzonej botwiny dolewamy maślankę lub kefir i dodajemy ogórki, rzodkiewkę i zieleninę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy do lodówki na 2 – 3 godziny. Podajemy z jajkiem na twardo. Ciekawą, choć zdecydowanie bardziej kaloryczną wersję znalazłam w Praktycznym Kucharzu Warszawskim z 1913 roku. W związku z moim sentymentem dla starych książek kucharskich pozwolę sobie zacytować:

„Kwartę sosu z kwaszonych ogórków dobrać wodą, żeby nie był za kwaśny, zagotować, wyszumować i ostudzić. Poprzednio przygotować następujące ingrediencje: Ugotowane ćwikłowe buraczki poszatkować drobno, jaja ugotowane na twardo pokrajać na ćwiartki, obrać szyjki i nóżki raków, pokrajać w cienkie talarki parę kwaszonych ogórków, usiekać zielonego kopru i wszystko to włożyć do wazy. W końcu wystudzony kwas zaprawić kwartą kwaśnej śmietany, wlać w wazę i wynieść do piwnicy” Chociażby dla tego pięknego języka warto wypróbować, nieprawdaż?

Ciesz się Smakiem!

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl