Piekarnik szumi niezmiennie od dwóch dni. Kolejne kilogramy pomidorów się suszą. Ile bym ich nie zrobiła i tak będzie mało. Wszyscy je uwielbiamy. Suszenie ich nie jest trudne lecz długotrwałe, należy uzbroić się w cierpliwość. Suszenie w piekarniku trwa 5-6 godzin. Wymaga też silnej woli bo objętości jakie uzyskujemy po Więcej ...
Kwitnie mi bazylia czerwona. To już ostatnie ziołowe kwiaty na balkonie w tym roku. Cząber przekwitł, oregano też. Lubię po kilku zbiorach świeżych ziół do mrożenia zostawić troszkę aby ich kwiaty cieszyły oczy. Zrobimy sałatkę z kwiatami bazylii. Składniki: kulka mozzarelli dwa pomidory 3 ząbki czosnku 100 ml oliwy dwie Więcej ...
Szybka w przygotowaniu. Jest na tyle wykwintna, że można ją podać na oficjalnym spotkaniu lub romantycznej kolacji. Robię ją na poprawę humoru – uwielbiam wszystkie jej składniki razem i każdy z osobna! Składniki: dojrzały melon galia lub cantaloupe 100 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 1/3 arbuza garść rukoli trzy łyżki Więcej ...
Przyznaję się – robiłam pierwszy raz. Na pewno nie ostatni. Nie spodziewałam się tak ciekawego smaku, trudno go porównać do czegokolwiek . Jeśli macie dostęp do świeżych lub marynowanych liści winorośli bardzo gorąco zachęcam. Składniki: 250 g mięsa mielonego – u mnie wołowina 100 g ryżu sól, pieprz średnia cebula Więcej ...
Jeśli nie macie wędzonego kurczaka możecie zastąpić go wędzonym, dobrze wysmażonym boczkiem. Składniki: 2 szklanki ugotowanego bobu 150 – 200 g wędzonego kurczaka lub wędzonego boczku 2 młode cebule ze szczypiorem 2 ząbki czosnku jeden dojrzały pomidor olej sól, pieprz Bób obieramy ze skórki. Kurczaka lub boczek kroimy w cienkie Więcej ...
Pasta z bobu podobna jest do humusu i jak on jest jadana z wszelkiego rodzaju pieczywem. Składniki: 500 g ugotowanego bobu szklanka orzechów włoskich 2-3 ząbki czosnku sok z całej cytryny garść liści melisy oliwa sól, pieprz Orzechy prażymy w piekarniku na blasze – 15 min. w temp. 180° C. Więcej ...
To chyba najbardziej znany w basenie Morza Śródziemnego sos. O miejsce jego narodzin spiera się Hiszpania i francuska Prowansja. Pewnie stąd też różna pisownia i wymowa nazwy. Wspaniale smakuje z rybami, warzywami, jajami i pieczywem. Istnieją dwie zasadnicze wersje tego sosu: czosnek ucierany z solą i oliwą oraz sos majonezowy Więcej ...
Lubię łączenie przeciwstawnych smaków. Niezła zabawa a wynik czasem zaskakuje. Słodka grzanka z drożdżowego pieczywa np. chałki lub bułki z mocno czosnkowym szpinakiem. Składniki: 500 g świeżego szpinaku 4 duże ząbki czosnku masło śmietanka 30% oliwa sól, pieprz Chałkę lub inne drożdżowe pieczywo – 4 kromki smarujemy masłem i grillujemy Więcej ...
Bardzo udane połączenie smaków. Możemy użyć różnych makaronów, tagliatelle, penne czy spaghetti, najlepsze oczywiście z pszenicy durum. Szpinak powinien być świeży, jeżeli mrożony to tylko liście. Składniki: 1 kg świeżego szpinaku 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa lub olej 100 g sera gorgonzola 150 ml śmietany 30% makaron sól, pieprz Więcej ...