- 250 g mięsa mielonego - u mnie wołowina
- 100 g ryżu
- sól, pieprz
- średnia cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- jogurt naturalny 250 ml gęsty
- świeży estragon i majeranek - ok. szklanki
- 15 - 20 liści winogron
- szczypiorek
Przyznaję się – robiłam pierwszy raz. Na pewno nie ostatni. Nie spodziewałam się tak ciekawego smaku, trudno go porównać do czegokolwiek . Jeśli macie dostęp do świeżych lub marynowanych liści winorośli bardzo gorąco zachęcam.
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego – u mnie wołowina
- 100 g ryżu
- sól, pieprz
- średnia cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- jogurt naturalny 250 ml gęsty
- świeży estragon i majeranek – ok. szklanki
- 15 – 20 liści winogron
- szczypiorek
Liście przygotowujemy myjąc je i odcinając łodygę. Oczywiście muszą być jasnozielone i nieuszkodzone – tylko przypominam :). Układamy w dużej misce i zalewamy wrzącą i osoloną wodą. Przyciskamy talerzem lub deską do krojenia i obciążamy żeby nie wypłynęły. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ryż gotujemy na sypko. Wystudzony ryż mieszamy z mięsem, posiekaną drobno cebulą i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Osuszamy liście winogron. Na każdym liściu układamy łyżkę farszu ryżowo – mięsnego i zawijamy jak gołąbka, zaczynając od zawinięcia do środka liścia jego pionowych boków. Staramy się zwijać jak najciaśniej. Ilość nakładanego farszu zależy od wielkości liścia. Zwinięte ruloniki układamy w płaskim, szerokim rondlu, jeden obok drugiego jak najciaśniej. Dolewamy bulion aby wszystkie były zanurzone przynajmniej do 2/3 wysokości. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. – sprawdzamy miękkość. Sos przyrządzamy ścierając czosnek i mieszając go z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ugotowane ruloniki na talerz i polewamy zimnym jogurtem z czosnkiem. Ja posypuję posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Ciesz się Smakiem!