Autor: magda, sie - 19 - 2014, Dania główne, Obiad, Przekąski
Składniki
  • 250 g mięsa mielonego - u mnie wołowina
  • 100 g ryżu
  • sól, pieprz
  • średnia cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • jogurt naturalny 250 ml gęsty
  • świeży estragon i majeranek - ok. szklanki
  • 15 - 20  liści winogron
  • szczypiorek
Kuchnia: Czas: 60 min. Dla: 2-3 osób

Przyznaję się –  robiłam pierwszy raz. Na pewno nie ostatni. Nie spodziewałam się tak ciekawego smaku, trudno go porównać do czegokolwiek . Jeśli macie dostęp do świeżych lub marynowanych liści winorośli bardzo gorąco zachęcam.

tolma8638

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego – u mnie wołowina
  • 100 g ryżu
  • sól, pieprz
  • średnia cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • jogurt naturalny 250 ml gęsty
  • świeży estragon i majeranek – ok. szklanki
  • 15 – 20  liści winogron
  • szczypiorek

Liście przygotowujemy myjąc je i odcinając łodygę. Oczywiście muszą być jasnozielone i nieuszkodzone – tylko przypominam :). Układamy w dużej misce i zalewamy wrzącą i osoloną wodą. Przyciskamy talerzem lub deską do krojenia i obciążamy żeby nie wypłynęły. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ryż gotujemy na sypko. Wystudzony ryż mieszamy z mięsem, posiekaną drobno cebulą i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Osuszamy liście winogron. Na każdym liściu układamy łyżkę farszu ryżowo – mięsnego i zawijamy jak gołąbka, zaczynając od zawinięcia do środka liścia jego pionowych boków. Staramy się zwijać jak najciaśniej. Ilość nakładanego farszu zależy od wielkości liścia. Zwinięte ruloniki układamy w płaskim, szerokim rondlu, jeden obok drugiego jak najciaśniej. Dolewamy bulion aby wszystkie były zanurzone przynajmniej do 2/3 wysokości. Przykrywamy pokrywką i  gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. – sprawdzamy miękkość. Sos przyrządzamy ścierając czosnek i mieszając go z jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy ugotowane ruloniki na talerz i polewamy zimnym jogurtem z czosnkiem. Ja posypuję posiekanym szczypiorkiem.  Smacznego!

Ciesz się Smakiem!

PODSUMOWANIE
recipe image
Nazwa Przepisu
MOJA TOŁMA
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas obróbki
Czas razem

Add a Facebook Comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Najnowsze Przepisy

CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

GAZPACHO

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

TARTALETKI Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

CRUMBLE Z RABARBAREM I...

Opublikowano cze - 6 - 2016

0 Komentarzy

Najnowsze Wpisy

UWAGA! KONKURS!

Posted on cze - 20 - 2016

0 Comment

TRUSKAWKA CZYLI POZIOMKA

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

ZDROWIE W SMAKU –...

Posted on cze - 19 - 2016

0 Comment

Polecamy

  • Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
  • Domain name search and availability check by PCNames.com.
  • Targ smaku
  • Durszlak.pl